İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, 2024 Nobel Ekonomi Ödülü’nü Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson’a verdi. Üç isim, kurumların oluşumu ve refaha etkileri üzerine yaptıkları çalışmalarla bu prestijli ödüle layık görüldü. Acemoğlu, Türkiye’den Nobel Ödülü alan üçüncü kişi olarak tarihe geçti. Daha önce, Nobel Edebiyat Ödülü Orhan Pamuk’a, Nobel Kimya Ödülü ise Aziz Sancar’a verilmişti.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda Acemoğlu’nu tebrik ederek, “Kurumların oluşumu ve refaha etkisine yönelik çalışmalarıyla 2024 yılı Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazanan değerli ekonomist Sayın Daron Acemoğlu’nu yürekten tebrik ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Daron Acemoğlu, 1967 yılında İstanbul’da doğdu ve akademik kariyerine Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) devam ediyor. Ekonomi alanında önde gelen isimlerden biri olan Acemoğlu, ekonomik kalkınma, siyasal ekonomi ve gelir eşitsizliği üzerine çalışmalar yapmaktadır.
Daron Acemoğlu, 3 Eylül 1967’de İstanbul’da doğmuş, dünyaca ünlü bir ekonomisttir. İlköğrenimini İstanbul Kadıköy’deki Aramyan Uncuyan Ermeni İlkokulu’nda tamamladıktan sonra, 1986 yılında Galatasaray Lisesi’nden mezun olmuştur. Lisans eğitimini İngiltere’de York Üniversitesi’nde tamamlayan Acemoğlu, yüksek lisans ve doktora eğitimini ise London School of Economics’te yapmıştır.
1993 yılından beri Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) akademik kariyerine devam eden Acemoğlu, 2000 yılında profesörlük unvanını almıştır. Alanında en etkili isimlerden biri olarak kabul edilen Acemoğlu, siyasal ekonomi, ekonomik kalkınma, ekonomik büyüme, gelir ve ücret eşitsizliği, çalışma ekonomisi, iktisat teorisi, beşeri sermaye ve eğitim gibi birçok konuda araştırmalar yapmaktadır.
Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson ile birlikte yazdığı “Why Nations Fail” (Ulusların Düşüşü) adlı kitapla büyük ses getirmiştir. Bu kitapta, ülkelerin ekonomik başarılarının ve başarısızlıklarının kurumlarının yapısına dayandığını savunmuştur. Acemoğlu’nun çalışmaları, ekonomik kalkınma ve refah konularında önemli katkılar sunmuş ve Nobel Ekonomi Ödülü de dahil olmak üzere birçok ödülle takdir edilmiştir.