Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bugün devreye alınan Küresel Rekabetçilik ve Kapasite Geliştirme destek programlarıyla 2025 yılında 22 milyar liralık kredi hacmi oluşturmayı hedeflediklerini açıkladı. Kacır, KOSGEB’de düzenlenen “Büyüme ve Küreselleşme Destekleri Tanıtım Programı”nda yaptığı konuşmada, Türkiye genelinde faaliyet gösteren 105 teknoparkta 11 binden fazla teknoloji girişiminin yenilikçi projeler geliştirdiğini belirtti.
Kacır, özel sektördeki 1600’den fazla AR-GE ve tasarım merkezinin faaliyet gösterdiğini ve kurulan AR-GE ekosistemi sayesinde özel sektörün öncülüğünde AR-GE harcamalarının 1,2 milyar dolardan 16,1 milyar dolara çıktığını ifade etti. AR-GE personel sayısının 29 binden 291 bine yükseldiğini belirten Kacır, KOBİ’lerin bu süreçte önemli bir role sahip olduğunu vurguladı.
KOBİ’lere Devam Eden Destekler
Kacır, KOSGEB’in 22 yıl içinde 1 milyon 350 bin işletmeye 188 milyar lira destek sağladığını ve geçen yıl 57 bin işletmeye 13,2 milyar lira destek sunulduğunu belirtti. Ayrıca, girişimcilik, sürdürülebilirlik, ölçek büyütme ve küresel rekabet başlıkları altında destek programlarının sadeleştirildiğini ve girişimci destek üst limitinin 375 bin liradan 2 milyon liraya çıkarıldığını söyledi.
Yeni Destek Programları
Kacır, “Küresel Rekabetçilik Destek Programı” ile KOBİ’lerin yenilikçi ürünler geliştirmesini ve küresel pazarlarda etkinliklerini artırmasını hedeflediklerini ifade etti. Program kapsamında 50 milyon lira üst limitli, 36 aya kadar vadeli finansman için 20 puanlık geri ödemesiz faiz desteği sunulacağını belirtti. Ayrıca, “Kapasite Geliştirme Destek Programı” ile KOBİ’lerin ölçek büyütme yatırımlarının destekleneceğini söyledi.
İstihdamı Koruma Programı
Kacır, konfeksiyon, tekstil, deri ve mobilya sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ’ler için İstihdamı Koruma Programı başlatacaklarını duyurdu. Bu programla, çalışan başına aylık 2 bin 500 liraya kadar destek ödemesi sağlanacağını belirtti.