USD34,29
EURO37,24
GR. ALTIN2.991,22
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Emma Snape’ın Epiteloid Hemanjioendotelyoma ile Mücadelesi

Emma Snape’ın Epiteloid Hemanjioendotelyoma ile Mücadelesi

featured
service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Emma Snape’ın Hikayesi

Emma Snape'ın Hikayesi

34 yaşındaki Emma Snape, iki çocuk annesi bir kadın. Geçtiğimiz kış, birçok insan gibi o da soğuk algınlığına bağlı hastalıklara yakalandı. Klasik grip ve soğuk algınlığı semptomları yaşamaya başladı. Ancak bu semptomlar zamanla şiddetlendi ve Emma, rahatsızlıkları nedeniyle hastaneye kaldırıldı. İlk başta ağır bir grip geçirdiğini düşünen Emma’ya, doktorlar milyonda bir görülen bir kanser türü olan epiteloid hemanjioendotelyoma (EHE) teşhisi koydular. Başlangıçta, ciddi ve potansiyel olarak hayatı tehdit eden bir akciğer enfeksiyonu olan zatürre teşhisi konulmuştu; ancak ileri testler, altta yatan hastalığın EHE olduğunu ortaya çıkardı.

EHE, kan damarlarını kaplayan hücrelerde meydana gelen son derece nadir bir kanser türüdür ve genellikle yumuşak doku içinde gelişir. Bu tümör, kan damarları ve çevresindeki epiteloid hücreleri içerir; kan damarları, anormal bir şekilde büyüyen epiteloid hücrelerle kaplanır. EHE, çoğunlukla cildin hemen altındaki yumuşak dokuları etkileyebilir ve vücudun iç organlarında da oluşabilir. Gençler ve genç yetişkinler en fazla etkilenen gruptur, ancak her yaş grubunda görülebilir. EHE, bireylerde ağrılı kitleler ve hassasiyet yaratabilirken, bazıları ise belirgin bir belirti göstermez.

EHE’nin Belirtileri ve Emma’nın Durumu

EHE'nin Belirtileri ve Emma'nın Durumu

EHE, genellikle genç ve orta yaşlı kadınlarda daha fazla görülür. Bu hastalığın belirtileri arasında nefes alma güçlüğü çeken kuru bir öksürük, yumuşak dokularda kitleler veya şişlikler ve karaciğerde mevcutsa kilo kaybıyla birlikte mide ağrısı yer alır.

Emma’ya konulan teşhis ile birlikte, doktorlar akciğerlerinde 20 nodül ve mideden bağırsaklara uzanan yağlı dokuda da çok sayıda nodül tespit ettiler. Doktorlar, genç kadına teşhis edilen hastalığın ölümcül olduğunu bildirdiler. Araştırmalar, EHE teşhisi konulan bireylerin yalnızca yarısının beş yıldan fazla hayatta kalabileceğini gösteriyor.

Emma’nın Mücadele Süreci

Emma'nın Mücadele Süreci

Emma, bu teşhisle birlikte birçok randevu aldı ve tedavi için hastane ziyaretleri gerçekleştirdi. Zorlu süreç hakkında konuşan ikiz kız kardeşi Kym, bu durumun kendileri için son derece zorlayıcı olduğunu belirtti. Kym, Emma’nın hastalığıyla ilgili olarak “Onun bu süreçten geçmesini izlemek yürek parçalayıcı. Hastalığın tedavisi olmadığı için teknik olarak ölümcül bir hastalık. Bu en zor yılımız oldu. O benim ikizim, bu durumu kontrol edememek ve ona yardım edememek benim için çok zor, çünkü o benim diğer yarım.” şeklinde duygularını ifade etti.

Kendisi de iki çocuk annesi olan Emma, kız kardeşine ‘gerçek bir süper kadın’ olarak hitap etti ve Kym’in her zaman yanına geldiğini vurguladı. Emma, “Kym olmasaydı ne yapardım bilmiyorum. Teşhis konduktan sonraki ilk günden itibaren araştırmalara, bağış toplamaya ve bana yardım etmeye başladı. Kendi ailesine ve sorumluluklarına rağmen bunu başardı. İnsanların cömertliği beni gerçekten şaşırttı; iş yerim, küçük işletmeler, ailem ve arkadaşlarım herkes bana yardım etmek istiyor.” şeklinde sözlerine devam etti.

Kym’in Çabaları ve Destek

Kym, kız kardeşinin hastalığı nedeniyle bazı günler acı verici ağrılar çektiğini belirtirken, bu zorlu dönemde iki oğlu ve eşi için dünyanın en iyi annesi olmaya devam ettiğini ifade etti. Kym, EHE Nadir Kanser Yardım Kuruluşu’na (EHERCC) destek sağlamak amacıyla bir bağış sayfası oluşturdu. Şu ana kadar yerel halktan 6.000 Sterlinin üzerinde bağış toplayan Kym, Kasım ayında daha fazla para toplamak için sponsorlu bir koşuya katılmayı planlıyor.

Hastalıklara Karşı Dikkatli Olmalıyız

Bu tür hikayelere sıkça rastlıyoruz ve en basit soğuk algınlığı durumunda bile “Acaba daha ciddi bir hastalığım mı var?” endişesi taşıyoruz. Şimdi hastalık mevsimine girmiş bulunuyoruz ve birer birer hasta olmaya başladık bile.

Sık sık grip oluyorsanız dikkat!

Peki, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara hangi semptomlar eşlik ederse ciddiye almalıyız?

Tıbbi Onkoloji Bölümü Uzmanı Prof. Dr. Türkan Öztürk Topçu, söz konusu vakada öksürük, balgam ve ateş ile birlikte görülen belirtilerin zatürre olarak tedavi edildiğini, ancak hastalığın daha sonra başka bir kanser tanısı olarak belirlendiğini açıkladı. Prof. Dr. Topçu, “Eğer hasta sık sık grip oluyorsa ya da geçmeyen akciğer enfeksiyonu, öksürük ve balgam şikayetleri varsa, yalnızca antibiyotik kullanarak geçmesini beklemek yerine ileri tetkik için uzman bir merkeze gitmesi daha faydalı olacaktır.”

İlerlemiş kanser evresinde, kanser kitlelerinin akciğeri etkilediğini ve bu kitlelerin hava yollarını tıkayabileceğini belirten Prof. Dr. Topçu, hava yollarının tıkanmasının zatürreye yol açtığını, bunun da hastada ateş, terleme, kas ağrısı, öksürük, balgam ve yan ağrısı gibi klinik semptomlar oluşturduğunu vurguladı. Bu belirtilerin, grip ile benzerlik taşıdığını ve dolayısıyla karışabileceğini de ekledi.

Emma Snape’ın Epiteloid Hemanjioendotelyoma ile Mücadelesi
Yorum Yap
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Giriş Yap

Ankara Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

0
Would love your thoughts, please comment.x