USD34,24
EURO37,63
GR. ALTIN2.922,34
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Kahve: Günün Vazgeçilmezi ve Demleme Yöntemleri

Kahve: Günün Vazgeçilmezi ve Demleme Yöntemleri

featured
service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kahve: Günün Vazgeçilmezi

Sabahları uyanmak için, yemeklerin ardından, film izlerken ya da şu an bu yazıyı okurken elimizdeki fincanın dumanı ve odayı saran kahve kokusu, bu içeceği vazgeçilmez kılıyor. İster soğuk, ister sıcak, ister aromalı olsun, kahve her anı özel hale getiriyor. Gastronomi yazarı ve kahve danışmanı Cenk R. Girginol, “Çekirdek kahveler hangi yöntemle demlenecek olursa olsun, öğütülmemiş olarak, kendi paketinde veya hava almaz kaplarda, oda sıcaklığında saklanmalıdır. Bu sayede açılan bir paketin nefaseti 1 haftaya kadar korunabilir. Buzdolabında saklamak ise yanlış bir bilgi olup, kahvenin nemlenmesine ve aromasının yüzde 20-30 oranında kaybına neden olur. Öğütülmüş kahvelerin de aynı koşullarda saklanması ve 3-4 gün içinde tüketilmesi önemlidir” diyor.

Girginol, gün geçtikçe çeşitliliği artan kapsül kahvelerin saklama koşullarına da dikkat çekiyor: “Kapsül kahveler, kapalı ve korumalı ambalajlar içinde olduğundan, oda sıcaklığında, güneş ve ısı kaynaklarından uzak bir yerde saklanmaları yeterlidir. Bu kahveler, espresso ve espresso bazlı sıcak veya soğuk birçok tarifte kullanılabilir. Trend olmasının ve yaygınlaşmasının en önemli nedeni, her kahve yapışında tazeliğini korumasıdır. Gramajının ve öğütülme oranının doğru kriterlerde olması da standart bir tat sunmasını sağlar. Günde ortalama 3-4 fincan kahve tüketilen bir ortamda, espresso kahve harmanlarının minimum 200-250 gr ambalajlarda olduğunu varsayarsak, belirttiğimiz kriterler doğrultusunda kahvenin tazelik ömrünü yitirmesi söz konusu olabilir. Kapsül kullanımı, doğru kahvelerin size ulaşmasını sağlar.”

Kahve Demleme Yöntemleri

Bir kahveyi lezzetli yapan unsurlardan biri demleme yöntemi, diğeri ise elbette çekirdekleridir. Cenk Girginol, “İyi bir kahve demleme üç ana kategoriye ayrılır: Espresso, filtre ve Türk Kahvesi. Moka pot ise ara demleme modeli olarak karşımıza çıkar. Bu üç ana demleme yönteminin kendi makine ve kahve tipine göre standartları ve kriterleri vardır. Ancak ortak özellikleri göz önüne alındığında, çekirdek kahve kullanımı, demleme sırasında kahve ve suyun ölçeklenmesi, içme suyunun kalitesi, doğru fincan seçimi ve tüm yöntemlerde sıcaklığın kaynama noktasına getirilmemesi, kahvenin yanmaması önemli noktalar arasında yer alır” diyor.

Kahvelerin aroma ve lezzeti, yetiştiği bölgenin toprak yapısı, iklimi, ağaç tipi ve toplandıktan sonra geçirdiği işlemlerle değişkenlik gösterir. Teorik olarak kaliteli ve kalitesiz kahve arasında bir skorlamanın mevcut olduğunu belirten Girginol, “Ancak kişisel zevkler söz konusu olduğunda, birçok markanın farklı yörelerine ait single origin (tek köken) kahvelerini ve espresso harmanlarını tatmalıyız. Bir kişinin hoşuna gitmeyen kahve, diğerinin favorisi olabilir. Floral veya meyvemsi tatları mı, asidite oranı yüksek veya orta kahveleri mi daha çok seviyoruz? Doğru demleme kriterleriyle yapılacak amatör tadımlarla damağımızın kahve keyif algısını keşfedebiliriz. Ardından farklı demleme oranlarıyla kendimize göre özelleştirmeler yapabiliriz” diyor.

Kahveye Eşlik Edebilecek Lezzetler

Kahve, günün her anını özel kılan bir içecek olsa da, ona eşlik eden tatlı lezzetler de bu deneyimi daha da zenginleştirebilir. Rioba markası ile tiramisudan waffle’a, kruvasandan makarona kadar birçok dondurulmuş tatlı ve hamur işi ürününü bulabilirsiniz. San Sebastián cheesecake, mozaik pasta gibi dondurulmuş, önceden dilimlenmiş servise hazır pastalarla mutfaklarınıza pratiklik katabilirsiniz.

Rioba ile Lezzetli Bir Mola

Metro Türkiye, kendi markası Rioba ile 20’den fazla kahve çeşidi sunarak kahveseverlere lezzetli bir alternatif oluşturuyor. Rioba markasıyla Nespresso tipi kapsüllü kahve makinelerinde kullanılabilen 6 farklı kapsül kahve çeşidi mevcuttur: Armonioso, Delicato, Decaffeinato, Forte, Intenso ve Cremoso. Farklı yoğunluk dereceleri ve kafeinsiz opsiyonu ile İtalyan menşeli Rioba kapsül kahveler, günün her saatine eşlik edebilecek lezzetli bir mola imkanı sunuyor.

Yoğun veya Yumuşak İçim Rioba Kahve Çekirdekleri

Çekirdek kahveler, öğütülmeden saklandıkları için aromasını ve tadını daha uzun süre koruyor ve bu da her seferinde taze bir kahve keyfi sağlıyor. Kahvenin kalitesi ve tadı, kullanılan çekirdeklerin türüne, yetiştirildiği bölgeye ve işlenme yöntemine bağlı olarak değişiyor. Çekirdekten öğüterek kullanmayı tercih edenler için Rioba Colombia, Ethiopia, Peru, Brazil Origin çekirdek kahve serisinin yanı sıra Rioba Coffee Crema ve Rioba Espresso serileri, farklı tat profillerine sahip arabica ve robusta çekirdeklerini keşfetme imkanı sunuyor.

Festivalde Rioba Standını Ziyaret Edin!

Festivalde Rioba Standını Ziyaret Edin!

İstanbullu kahveseverlerin heyecanla beklediği 10. Kahve Festivali, 3-6 Ekim tarihleri arasında Ataköy Marina’da gerçekleştiriliyor. Rioba’nın lezzetleri burada kahveseverleri bekliyor. Üstelik sadece kahve çeşitleri değil, farklı bölgelere özgü Rioba çayları, yeni Rioba Organik Limonata serisi ve Rioba tatlıları da Metro Türkiye standında yer alacak. Rioba’nın lezzet çeşitliliğinin tadımlarla deneyimleneceği bu stantta çay uzmanı Burak Ergezen’in anlatımıyla festivale ayrı bir tat katacak.

*Bu sayfa sponsordur

Kahve: Günün Vazgeçilmezi ve Demleme Yöntemleri
Yorum Yap
Abone Ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Giriş Yap

Ankara Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

0
Düşüncelerinizi duymak isterim, lütfen yorum yapınx