USD34,24
EURO37,63
GR. ALTIN2.922,34
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Eğitim
  3. İTÜ 252. Yıl Açılışında Prof. Dr. Aziz Sancar’dan Beyin Kanseri Çalışmaları

İTÜ 252. Yıl Açılışında Prof. Dr. Aziz Sancar’dan Beyin Kanseri Çalışmaları

featured
service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İTÜ, Öğrencilerine 252. Kez Kapılarını Açtı

İTÜ, Öğrencilerine 252. Kez Kapılarını Açtı

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), bu yıl 252. kez öğrencilerine kapılarını açtı. Açılış dersi ise 2015 Nobel Kimya Ödülü sahibi, ünlü biyokimyager ve moleküler biyolog Prof. Dr. Aziz Sancar tarafından verildi. İlk dersin konusu ise ‘EDU Beyin Kanseri Tedavisi İçin Potansiyel Bir Aday’ olarak belirlendi. Prof. Dr. Sancar’ın ders vereceğini duyan öğrenciler ve akademisyenler, büyük bir heyecanla İTÜ Ayazağa Yerleşkesi’ndeki Süleyman Demirel Kültür Merkezi’ne akın etti.

Rektör Prof. Dr. Hasan Mandal, üniversitenin mevcut durumu ve gelecek hedefleri hakkında bir sunum yaptıktan sonra sahneye çıkan Prof. Dr. Sancar, alkışlarla karşılandı. Dersten sonra 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) ilk 1000’e giren 97 İTÜ öğrencisi, Prof. Dr. Mandal ve Prof. Dr. Sancar’dan sertifika aldı.

‘İYİ BİLİM İNSANI’NI GÖRMEK İÇİN SANCAR’A BAKMALI

Prof. Dr. Aziz Sancar, İTÜ öğrencilerine verdiği derste beyin kanseri üzerine yaptığı önemli çalışmaları detaylı bir şekilde anlattı. İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal da dersi izleyenler arasındaydı. Mandal, dersin ardından şunları ifade etti:

  • “Aziz Sancar hocamız, ‘EDU’ olarak bilinen bir molekülün beyin kanserine karşı çözüm üretebileceğine yönelik keşif yaptı. Bu konuda çalışmalarına hayvan deneyleriyle devam ediyor.”
  • “Burada beyin kanserine çözüm bulundu demek şu aşamada elbette yanıltıcı olur. Aziz Hoca, İTÜ’deki programımızdan sonra ABD’ye dönecek ve laboratuvarında insanlık için çözümler araştırmaya devam edecek.”
  • “Aziz Sancar Hoca, yaşamının her anında olduğu gibi bugün de insanlığa çözümler sunmak için çalışıyor. Herkesin beklediği kansere karşı bir umut, ancak bizler için örnek alınacak kısmı onun iyi bir bilim insanı olmasıdır.”

BUGÜNÜN GENÇLERİNE DAHA ÇOK GÜVENİYORUM

Mandal, öğrencilerin araştırma odaklı yaklaşımları ve projeleriyle kazandıkları ödüllerin yanı sıra, küresel saygınlığa sahip derecelendirme kurumları tarafından İTÜ’nün itibarlı akademik ortamının takdir edildiğini de vurguladı. “Ben gençlerimize kendi yaş grubumdan daha çok güveniyorum. Çünkü geçmişte bize ‘yapamazsınız’ deniyordu. Şimdiki gençler ise ‘biz daha iyisini yapabiliriz’ diyor. Bu, geleceği şekillendirmek demek.” dedi. Ayrıca, “Aziz Hocamız her zaman, ‘Ben gittim ABD’ye ama siz kendi ülkenizde bilim üretmeye devam edin’ diyor.” şeklinde ekledi.

ÇÖZÜM POTANSİYELİ ÇOK ÖNEMLİ VERİ

North Carolina Üniversitesi doktora öğrencisi ve ‘Aziz Sancar Bursiyeri’ Hümeyra Kaanoğlu, İTÜ akademik yıl açılış töreninde Prof. Dr. Sancar tarafından sahneye davet edildi. Nobel Ödüllü Profesörle birlikte ‘Sancar Laboratuvarında’ çalışan Kaanoğlu, tören sonrası beyin kanseriyle ilgili çalışmanın detaylarını Hürriyet’e anlattı:

  • “Yaklaşık 4 yıldır Aziz Sancar’ın laboratuvarında doktoramı sürdürüyorum. Üzerinde çalıştığımız molekül, aslında laboratuvarlarda DNA replikasyon deneylerinde kullanılan bir molekül. Ancak kanserdeki potansiyeliyle ilgili kapsamlı bir çalışma bugüne kadar yapılmamıştı.”
  • “Aziz Hocamızın bahsettiği gibi, tesadüfen başka bir şeye bakarken bu molekülün kanserdeki potansiyelini merak etmeye başladık. Beyinde diğer hücrelerin bölünmesinin çok kısıtlı olması, beyin kanserinde bu molekülün işe yarayabileceği düşüncesinin temelini oluşturuyor.”
  • “Elimizdeki verilere göre, çalışmamızın beyin kanserine karşı etkili olabileceğini düşünüyoruz ancak henüz bu konuda bir makale yayınlamadık. Bilimde kesin konuşmamak gerektiği, artık herkesin bilmesi gereken bir durum.”
  • “Şu aşamada ‘beyin kanserine kesin çözüm bulundu’ demek yanlış olur. Bunun yerine çözüm potansiyelinin olduğunu söylemek daha doğru. Bu kadar ölümcül ve yaşama oranı yalnızca yüzde 5 olan bir kanser türünde, potansiyelin olması bile son derece önemli bir veri.”

TÜRK GENÇLERİNE HEP ÖNCELİK VERİR

Aziz Sancar’ın gençlere olan desteğini de bu desteği gören bir bilim insanı olarak yorumlayan Hümeyra Kaanoğlu, şunları belirtti:

İTÜ 252. Yıl Açılışında Prof. Dr. Aziz Sancar'dan Beyin Kanseri Çalışmaları

  • “Aziz Sancar Hoca, görüp görebileceğimiz en değerli bilim insanlarından biri ve hem Türkiye hem de dünya için büyük bir şans. Her zaman bilimde kesinlik yok der ve bulduğunuz şeye temkinli yaklaşmanızı önerir.”
  • “Onun yanında doktora yapmak benim için büyük bir şans. Gençlerle olan ilişkisi çok iyi ve destek olmayı çok istiyor. Türkiye’den bilime meraklı gençlerden ona ve bize çok fazla e-posta geliyor.”
  • “Her birine dönmesi mümkün olmasa da gençlerin bilime merakının farkında. Cevap veremediği takdirde bize yönlendiriyor ve biz gelen soruları yanıtlıyoruz.”
  • “Aziz Hoca, gençlere sadece sorularını yanıtlayarak değil, laboratuvarına alarak ve burslarla da destek oluyor. Laboratuvarımızda farklı milletlerden öğrenciler var ama Türk öğrencilerine her zaman öncelik veriyor ve bu konuda hassas davranıyor.”

Prof. Dr. Aziz Sancar, İTÜ’de bilime katkılarını sembolize eden bir fidan dikip suladı. Bu anlamlı an, onun bilime olan bağlılığını ve genç nesillere olan inancını bir kez daha gözler önüne serdi.

İTÜ 252. Yıl Açılışında Prof. Dr. Aziz Sancar’dan Beyin Kanseri Çalışmaları
Yorum Yap
Abone Ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Giriş Yap

Ankara Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

0
Düşüncelerinizi duymak isterim, lütfen yorum yapınx