Soya Sütünün Sağlık Üzerindeki Etkileri
Soya sütü, sabah çayı için pek yaygın bir tercih olmasa da inek sütü yerine kullanılması sağlık açısından bazı önemli avantajlar sunabilir. Toronto Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, soya sütü tüketiminin kan basıncını iyileştirebileceği ve iltihaplanma seviyelerini düşürebileceğini öne sürmektedir.
1990’lı yıllardan itibaren geleneksel süt ürünlerine alternatif olarak popülerleşen soya sütü, son yıllarda şeker eklenmesi nedeniyle ‘ultra işlenmiş gıda’ olarak sınıflandırıldı ve bu nedenle satışları azalma eğilimi gösterdi. Badem ve yulaf sütü gibi diğer süt alternatifleri ise daha fazla ilgi görmeye başladı.
Toronto Üniversitesi’nden araştırmacılar, inek sütü yerine soya sütü kullanımının sağlık etkilerini incelemek amacıyla 500’den fazla kişinin katıldığı 17 farklı çalışmanın kapsamlı bir analizini gerçekleştirdi. Her bir çalışma ortalama dört hafta sürdü ve katılımcılar, günlük olarak 500 ml süt (inek veya soya) tükettiklerini belirtti. Çoğu katılımcı, soya sütünü genellikle bir fincan çaya ekleyerek tüketti.
SAĞLIĞA İYİ GELEN PEK ÇOK FAYDASI ORTAYA ÇIKTI
Araştırma, soya sütü tüketiminin kolesterol seviyelerinde düşüş, kan basıncında iyileşme ve inflamasyon belirtilerinde azalma ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Araştırmacılar, bu bulguların zenginleştirilmiş soya sütünün ultra işlenmiş gıda olarak sınıflandırılmasının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladılar; çünkü mevcut sınıflamanın yanıltıcı olabileceği ifade edilmektedir.
Ayrıca, araştırmalarda soya sütünün toplam şeker içeriğinin inek sütüne göre yaklaşık yüzde 60 daha düşük olduğu gözlemlenmiştir. BMC Medicine dergisinde yayımlanan çalışmada, soya sütü kullanımının kan lipitleri, kan basıncı ve iltihap açısından sağlığa fayda sağlayabileceği vurgulanmıştır.
Daha önce yapılan araştırmalarda, bezelye sütünün inek sütüne en yakın besin değerini sağladığı bulunmuştur. Bilim insanları, inek sütü ile bezelye, soya, badem, kaju, Hindistan cevizi, kenevir, yulaf ve pirinç sütlerinden elde edilen 85 örnekteki hayati besin maddelerinin miktarını da incelemişlerdir.
Bezelye sütü en yüksek fosfor, çinko ve selenyum seviyelerine sahipken, soya sütü en fazla magnezyum içeren ürün olmuştur. Ancak, tüm bitki sütleri, inek sütünden besin değeri açısından daha düşük seviyelerde kalmaktadır.
Bitki sütleri, öğütülmüş bitkilerin suya emülsiyon ve stabilizatörlerle karıştırılması yoluyla üretilmektedir.
Fotoğraflar: Alamy