İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
7 Ocak 2025, Sal
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. KOAH Belirtileri: Prof. Dr. Gazi Gülbaş’tan Erken Teşhis ve Yönetim Önerileri

KOAH Belirtileri: Prof. Dr. Gazi Gülbaş’tan Erken Teşhis ve Yönetim Önerileri

featured
service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), dünya genelinde yaygın olarak görülen, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bu hastalık, özellikle sigara içen, yaşamı ve mesleği gereği toz ve dumana maruz kalan bireylerde daha fazla görülür. KOAH, toz ve dumana maruziyet neticesinde akciğer dokusu harabiyeti ve hava yollarının daralması sonucunda nefes darlığı ile seyreder. Prof. Dr. Gazi Gülbaş, bu hastalığın belirtileri hakkında şu önemli noktaları vurgulamaktadır:

  1. Hışırtılı Nefes (Wheezing) ve Nefes Darlığı:

KOAH hastaları, başlangıçta yokuş merdiven çıkarken nefes darlığı çekerler. Zaman içerisinde nefes darlığı artarak hastanın günlük işlerini yapmasını engeller, kişisel bakımını yaparken dahi başkalarının yardımına ihtiyaç duymasına sebep olur. Önlen alınmaz ve tedaviye başlanmazsa nefes darlığının ilerlemesiyle hastanın evine hapsolmasına ve sosyal izolasyonuna neden olur. Havayolu darlığının artmasına bağlı olarak nefes alış veriş esnasında hışırtı duyulabilir. Hastalar bu durumu “göğsümde bir düdük ötüyor, göğsümde kedi mırıldıyor” gibi ifadelerle tarif ederler. Nefes darlığı şikayeti KOAH’ın en önemli şikayeti olmasına rağmen hastalar tarafından fark edilmesi güçtür. Hastalığın gelişimin çok uzun sürmesi, yaşlanmayla birlikte fiziksel aktivitelerin azalması veya hastaların nefes darlığını yaşlanmanın doğal sonucu olarak düşünmesi bu duruma sebep olur. Hastalar yaşıtlarından geride kalıyor ve çabuk yoruluyorlarsa mutlaka bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurmalılar.

  1. Sürekli Öksürük ve Balgam:

KOAH’ın erken ve yaygın belirtilerinden biri kış aylarında olan öksürük ve balgam çıkarmaktır. Özellikle sabahları balgam çıkarma ihtiyacı duyarlar. Bu şikayet, hava yollarında mukus salgılayan bezlerin aşırı çalışmasına bağlıdır. Sigaranın etkisiyle havayollarında mukusu atmakla görevli “silya” denilen yapıların yok olmasına bağlı hastalar balgamlarını atmak güçlük çekerler. Hastaların nefes darlığı şikayeti başlamadan yıllar önce, özellikle kış aylarında artan öksürük ve balgam çıkarma şikayeti olur. Bu şikayetlerin önemsenip göğüs hastalıkları hekimine başvurması erken tanı için çok önemlidir.

  1. Yorgunluk ve Kas Kaybı:

KOAH, akciğerlerle sınırlı kalan bir hastalık değildir. Akciğerlerden taşan düşük düzeyli iltihabi durumu en başta solunum kasları olmak üzere tüm vücut kaslarının kitlesinde ve fonksiyonlarında azalmaya yol açar. Bu sebeple hastalar, günlük aktivitelerinde daha çabuk yorulabilir, bu da genel yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Kas kitlesi ve fonksiyonundaki azalmaya bağlı fiziksel kondüsyonsuzluk, özellikle hastalığın ilerleyen evrelerinde daha belirgin hale gelir.

  1. İştah Kaybı ve Kilo Kaybı:

KOAH’lı bireylerde, hastalığın ileri evrelerinde kilo kaybı (kaşeksi) sıklıkla oluşur. Hastalarının yaklaşık yarısında ortaya çıkan önemli sorundur. Beslenmeyle midenin dolması ve diyafram zarına baskı yapması nedeniyle hastalar ciddi nefes darlığı çekerler. Bu durum beslenme yetersizliğine yol açar. Ancak KOAH hastalarındaki kilo kaybı sadece yetersiz beslenmeyle izah edilemez. Hastalığa bağlı sistemik iltihabi durum, solunum işinin artmasına bağlı artan kalori ihtiyacının karşılanamaması, sedanter yaşam kilo kaybının diğer sebepleri arasında yer alır. Kilo kaybı hastanın yaşam kalitesini ve hastalığın seyrini olumsuz etkiler.

  1. Alevlenmeler:

Alevlenme; tedavi veya hastaneye yatış gerektiren nefes darlığı, balgam miktarı ve kıvamında artış şikayetinde artış olarak tanımlanır. Çoğunlukla viral ve bakteriyel enfeksiyonlar sebep olur. Ortam ısısının azalması, hava kirliliği de alevlenmelerin artmasına sebep olur. Alevlenmeler hastalığın ilerlemesine, yaşam kalitesinin bozulmasına ve tedavi maliyetlerinin artmasına sebep olur. Özellikle kış aylarında gribal enfeksiyon salgınlarının olduğu dönemlerde alevlenmeler artar. KOAH hastalarının yaşamını tehdit eder. Sağlıklı bireyler gribal enfeksiyonları 7 günlük bir süre içerisinde fazla etkilenmeden iyileşirken, KOAH’lı hastaların iyileşme süresi 2 aya kadar uzayabilir ve hastanın hastaneye yatışına hatta yoğun bakım ünitesinde solunum cihazı desteğine ihtiyaç duyabilir. Özellikle zayıf (kaşektik), ileri yaşlı ve ileri evre KOAH hastaları alevlenmeleri şiddetli geçirirler ve ölüm riski fazladır. KOAH hastalarının özellikle kış aylarında enfeksiyonlardan korunmaları önemlidir. Alevlenmelerin en sık viral sebebi olan influenza virüsüne karşı ve pnömokok (zatürre) bakterisine karşı alınması son derece önemlidir.

KOAH, genellikle sigara içen ve yaşlı bireylerde daha yaygın olsa da, organik yakıt dumanı ve meslek kaynaklı toz ve dumana maruziyet gibi  çevresel faktörler ve genetik yatkınlık da hastalığın gelişmesinde rol oynar. Prof. Dr. Gazi Gülbaş, hastalığın erken evrelerinde belirtilerin hafif olabileceğini ve bu yüzden kişilerin bu belirtileri ihmal etmemeleri gerektiğini vurgulamaktadır.

KOAH’ın tedavisi, erken tanı ve uygun tedaviyle hastalığın ilerlemesi durdurulabilir, hastaların yaşam kalitesi artırılabilir. Bu nedenle, nefes darlığı, öksürük ve balgam gibi belirtileri fark eden kişilerin bir doktora başvurması önemlidir.

KOAH Belirtileri: Prof. Dr. Gazi Gülbaş’tan Erken Teşhis ve Yönetim Önerileri
Yorum Yap

Giriş Yap

Ankara Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!