İş ve Meslek Hastalıkları Uzmanları Derneği (İMUD), meslek hastalıklarına yönelik farkındalığı artırmak için başlattığı Ankara Toplantıları’nın ilkini Gazi Mustafa Kemal Mesleki ve Çevresel Hastalıklar Hastanesi’nde gerçekleştirdi.
Meslek Hastalıklarında Erken Teşhisin Önemi
Toplantının açılış konuşmasını yapan Hastane Başhekimi Op. Dr. Uğur Yıldız, 2019 yılında dünya genelinde meslek hastalıklarından kaynaklanan 2,5 milyon ölüm olduğunu belirtti. Yıldız, bu ölümlerin önlenmesinde erken teşhis ve önlemlerin önemine dikkat çekerek hastanelerinin bu alandaki katkılarına vurgu yaptı.
Bin 800 Hasta Tespit Edildi
Hastanede iş ve meslek hastalıkları uzmanlarının bugüne kadar 23 binden fazla ayakta hastaya, bin 400’den fazla yatan hastaya hizmet verdiğini belirten Yıldız, 2021’den itibaren bin 800’den fazla hastada mesleki hastalık şüphesi tespit ettiklerini söyledi.
Meslek Hastalıklarının Büyük Bölümü Önlenebilir
Toplantıda söz alan İMUD Başkanı Gülden Sarı, meslek hastalıkları uzmanlığının 2012 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından yan dal uzmanlık alanı olarak tanımlandığını belirtti. “Amacımız, önlenebilir meslek hastalıklarına karşı farkındalık yaratmak,” diyen Sarı, uzmanlık alanının büyümeye devam ettiğini ifade etti.
Doç. Dr. Cebrail Şimşek ise meslek hastalıklarının neredeyse tamamının engellenebilir olduğuna vurgu yaptı ve “Bana mesleğini söyle, sana hastalığını söyleyeyim” mottosunu dile getirdi.
Rehberlik ve Destek İhtiyacı
Doç. Dr. Adem Koyuncu, meslek hastalıkları süreçlerinin karmaşıklığına değinerek çalışanların bu süreçte rehberliğe ihtiyaç duyduğunu ifade etti. Koyuncu, meslek hastalığı süreçlerini bir domino etkisine benzeterek herhangi bir eksikliğin süreci tamamen durdurabileceğini belirtti.
Bu toplantı ile birlikte İMUD’un, iş kazaları ve meslek hastalıklarına yönelik farkındalık artırma çalışmaları devam ediyor.