1. Haberler
  2. Gündem
  3. ODTÜ Öğrencileri Doğadan Esinlenerek Sürdürülebilir Aydınlatma Tasarımları Geliştirdi

ODTÜ Öğrencileri Doğadan Esinlenerek Sürdürülebilir Aydınlatma Tasarımları Geliştirdi

featured
service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ODTÜ Öğrencilerinden Doğadan İlham Alan Aydınlatma Tasarımları

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencileri, doğadan aldıkları ilhamla hem iç hem de dış mekanlarda kullanılabilecek sürdürülebilir aydınlatma ürünleri tasarladı. Doğa yürüyüşü sırasında yaptıkları gözlemlerle şekillendirdikleri bu tasarımlar, biyomimikri stratejilerini temel alarak doğanın prensiplerini yansıtıyor.

Öğrenciler, Doğa Koruma Merkezi’nin (DKM) desteğiyle, ODTÜ Yalıncak Ormanı’nda gerçekleştirdikleri yürüyüş sırasında doğanın çeşitli unsurlarını analiz ederek projelerine ilham kaynağı sağladılar. Yedi hafta süren bu çalışma sonucunda, doğadan esinlenerek, çevre dostu malzemelerle tasarlanan çeşitli aydınlatma ürünleri ortaya çıktı.

Projeleri hakkında konuşan ODTÜ Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağla Doğan, öğrencilerin doğadan öğrenerek geliştirdikleri tasarımlarında biyomimikri yaklaşımını benimsediklerini belirtti. Prof. Dr. Gülay Aydoğan ise bu projelerin, öğrencilerin doğaya zarar vermeden insan ihtiyaçlarını karşılayan ürünler geliştirmelerini teşvik ettiğini ifade etti.

Tasarım süreçlerini anlatan öğrencilerden Nevra Bahar Hasgüvenç, “Flame” isimli aydınlatma ünitesinin, ateşin dansından ilham aldığını belirtirken, Mehmet Kala, “Liorby” adını verdikleri projenin, yusufçuk böceğinin kanatlarından esinlendiğini ve çevre dostu malzemelerle üretildiğini söyledi. İrem Kocaarık ise “Maskhue” adlı minimal aydınlatma ürünlerinin, tırtıl ve bukalemundan ilham alarak tasarlandığını anlattı.

Bu projeler, enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik gibi kavramları ön planda tutarak, tasarımda doğanın rehberliğinde yenilikçi yaklaşımlar ortaya koyuyor.

ODTÜ Öğrencileri Doğadan Esinlenerek Sürdürülebilir Aydınlatma Tasarımları Geliştirdi
Yorum Yap
Abone Ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Giriş Yap

#ankarahaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

0
Düşüncelerinizi duymak isterim, lütfen yorum yapınx