Yapay Zeka ile Tarımda Verimlilik Artışı
Bartın Üniversitesi, “Yapay Zekâ Tabanlı Sınıflandırma Makinesi” projesi ile defne yaprağı ve balıkçılık faaliyetlerinde üretim süreçlerini daha verimli hale getirmeyi amaçlıyor. Bu proje, tarım ve deniz ürünleri sektörlerinde yapay zeka uygulamalarının önemini vurgulayan yenilikçi bir yaklaşım sunuyor.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ise Robotik ve Yapay Zeka Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (ROMER) aracılığıyla arıların davranışlarının izlenmesi ve analiz edilmesi konularında çığır açan çözümler geliştiriyor. Bu çalışmalar, biyoloji ve ziraat alanlarında otomatizasyon eksikliğini gidermek için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde geliştirilen “Sulama Yöntemi ve Bitki Su Tüketimi (TAGEM SUET)” sistemi, günlük meteorolojik verileri kullanarak en tasarruflu sulama yöntemini belirliyor. Ayrıca, 30 yıllık meteorolojik verilerle bitki türlerine dair bilgileri veri tabanında barındırarak çiftçilere önemli bir kaynak sunuyor.
BAĞCILIK SORUNLARINA YAPAY ZEKA ÇÖZÜMLERİ
Siirt Üniversitesi, “Yapay Zeka ve İHA Destekli, Otonom Bitki Sağlığı Tespiti ve Püskürtme Yeteneğine Sahip Hassas Tarım Sistemi” adlı projeyle, üzüm bağı yetiştiricilerinin karşılaştığı bitki sorunlarını tespit etmeyi hedefliyor. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Ege Üniversitesi’nin de dahil olduğu ortak projede, demir kloroz gibi problemleri erken aşamada tespit ederek çözüm önerileri sunulması amaçlanıyor.
MAKİNE ÖĞRENMESİYLE 28 BİN BAĞIMSIZ DENEME
İzmir Demokrasi Üniversitesi ve Ege Üniversitesi, görüntü işleme teknolojilerini kullanarak, görüntü sınıflandırma modellerini geliştirmek ve tarımda ilaçlama normunun daha hassas bir şekilde uygulanmasını sağlamak için çalışmalar yürütüyor. Hitit Üniversitesi ise yapay zekayı yenilenebilir enerji, yağmur hasadı ve yeşil hidrojen üretimiyle birleştirerek yenilikçi projeler geliştirmekte.
Çukurova Üniversitesi, makine öğrenmesi yöntemleriyle, pratikte gerçekleştirilmesi oldukça zaman alacak 28 bin 800 bağımsız yetiştiricilik denemesine denk gelen veri tahminlemesi elde etmeyi hedefliyor.
ISPARTA’DA İKİ PROJE
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, elma ağacının azot durumunu yapay zekâ temelli bir metodolojiyle tahmin etmek amacıyla bitki örneklerinin laboratuvar analiz sonuçlarını ve dijital görüntüleri entegre ediyor. Ayrıca, üniversitedeki başka bir proje, yapay zeka teknolojilerini kullanarak kompost çayı üretimini optimize etmeyi sağlıyor.
OTONOM SERA SİSTEMLERİ
Iğdır Üniversitesi, biyokömürün hem normal hem de tuzlu toprak koşullarında biber bitkisinin gelişimi ve verim parametreleri üzerindeki etkilerini yapay zekâ yöntemleriyle araştıracak. Batman Üniversitesi ise “Yapay Zeka Kontrollü Otonom Sera Yönetim Sistemi” projesi ile seralardan alınan verileri yapay zeka ile işleyerek bitkilerin hastalıklarını tespit edip rekolte tahmininde bulunuyor.
YABANİ OT TESPİTİNDE DRONE KULLANILACAK
Mersin Üniversitesi, derin öğrenme metotları ve drone teknolojilerini bir arada kullanarak yabani otların tespiti ve bertarafına yönelik sınıflandırma yapmayı planlıyor. Erciyes Üniversitesi de “İnsansız Hava Aracından Alınan Tarım Arazisi Görüntülerinin Derin Öğrenme Yöntemleri ile İncelenmesi” projesi ile derin öğrenme tabanlı yabani ot tespiti çalışmaları gerçekleştiriyor.
AYÇİÇEĞİ HASTALIKLARI TEŞHİS EDİLECEK
Kırklareli Üniversitesi, Trakya bölgesinde yetiştirilen ayçiçeklerinin görüntülerini elde ederek bu bitkide oluşabilecek hastalıkların teşhisini yapmayı planlıyor. Bu sayede, verimli bir tarım üretimi sağlanacak ve hem zaman hem de maliyet açısından önemli kazançlar elde edilecek. Ege Üniversitesi de ayçiçeğinin kuraklık stresine karşı fizyolojik, biyokimyasal ve moleküler tepkilerini ilk kez karşılaştıran çalışmalara imza atıyor.
VAKIF ÜNİVERSİTELERİNDEN VERİM TESPİT ÇALIŞMALARI
Yaşar Üniversitesi, pamukta sürdürülebilir verimlilik sağlamak amacıyla yapay zeka temelli “Tarla Bitkisi Verim Tespit Yöntemi” adlı yazılımını Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan tescil ettirmiştir. Beykent Üniversitesi, “Tarımda yabanileşmeye son” hedefiyle karada hareket eden robotlar aracılığıyla tarımda verimliliği artırmayı amaçlamakta. Bu çerçevede, Tarımsal İnsansız Kara Aracı ile üç boyutlu tasarım programları kullanılarak aracın fiziki görünümü çizilmiş ve uygunluk analizi gerçekleştirilmiştir. Sabancı Üniversitesi ise “Hassas tarım için alan genelleme” çalışması yürütmekte, bu projeyle bilgisayarla görü kullanılarak tarım mahsullerinin tespiti ve sayımı yapılacaktır.