İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
25 Kasım 2024, Pts
  1. Haberler
  2. Eğitim
  3. OECD ‘Bir Bakışta Eğitim 2024’ Raporu: Türkiye’nin Eğitim Verileri

OECD ‘Bir Bakışta Eğitim 2024’ Raporu: Türkiye’nin Eğitim Verileri

featured
service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

OECD’nin ‘Bir Bakışta Eğitim 2024’ Raporu Üzerine Türkiye Verileri

OECD tarafından her yıl yayımlanan ve ülkelerin eğitim sistemlerine dair gelişmeleri çeşitli göstergelerle sayısal olarak ortaya koyan ‘Bir Bakışta Eğitim’ raporları, eğitim alanında dünya çapında en güvenilir kaynaklardan biri olarak kabul edilmektedir. 10 Eylül’de yayımlanan ‘Bir Bakışta Eğitim 2024’ raporunun ardından TEDMEM, Türkiye için dikkat çeken verileri derledi. Rapordaki veriler aşağıda özetlenmiştir:

HER İKİ YETİŞKİNDEN BİRİ EN FAZLA LİSE MEZUNU

Türkiye, 25-64 yaş aralığındaki lise ve üniversite mezunları için en düşük istihdam oranına sahip OECD ülkesi olarak öne çıkmaktadır. Rapor, Türkiye’de her dört üniversite mezunu yetişkinden birinin istihdamda olmadığını göstermektedir. Ayrıca, 25-64 yaş aralığındaki her iki yetişkinden birinin en fazla lise mezunu olduğu vurgulanmaktadır. 25-34 yaş aralığındaki genç yetişkinlerin yüzde 30’u lise mezunu bile değildir. Ancak Türkiye, son yıllarda bu alanda önemli ilerlemeler kaydeden ülkelerden biri olarak değerlendirilmektedir. 2016 yılında bu oran yüzde 45 iken, 2023 yılı itibarıyla yüzde 30’a düşmüştür.

HER 3 GENÇTEN BİRİ NE EĞİTİMDE NE İSTİHDAMDA

Rapor, Türkiye’de 18-24 yaş aralığındaki yaklaşık her üç gençten birinin ne eğitimde ne de istihdamda olduğunu ortaya koymaktadır. Türkiye’de bu oran yüzde 31,1 iken, OECD ülkeleri ortalamasında bu oran sadece yüzde 13,7’dir. Ayrıca, 18-24 yaş aralığında ne eğitimde ne de istihdamda olan kadınların oranı yüzde 41,4, erkeklerin oranı ise yüzde 21,4 olarak belirtilmiştir.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİME KATILIMDA ARTIŞ

Türkiye’de 6-14 yaş aralığında okullaşma oranı yüzde 98,8 olarak kaydedilmiştir. OECD ortalaması ise yüzde 98,4’tür. Diğer yandan, 3-5 yaş aralığındaki çocukların okul öncesi eğitime katılım oranı 2014’ten 2022’ye kadar 20 puan artış göstererek yüzde 48 olmuştur. Ancak Türkiye, bu oranla 3-5 yaş grubu çocuklar için okullaşma oranının en düşük olduğu OECD ülkesi olarak dikkat çekmektedir. 15-19 yaş aralığında eğitime katılım oranı ise yüzde 73’tür ve bu oran bölgelere göre farklılık göstermektedir. Bu yaş grubunda eğitime katılım oranının en düşük olduğu bölgeler, yüzde 60,5 ile Kuzeydoğu Anadolu-Doğu ve yüzde 61,1 ile Güneydoğu Anadolu-Orta bölgeleri iken, en yüksek oran yüzde 83,2 ile Kuzeydoğu Anadolu-Batı bölgesinde görülmektedir.

ÖĞRENCİ BAŞINA EN DÜŞÜK HARCAMA TÜRKİYE’DE

Raporda, Türkiye’de vakıf üniversitelerinin payının yıllar içinde artış gösterdiği ifade edilmektedir. OECD ülkeleri ortalamasında üniversitelerin lisans programlarından mezun olan öğrencilerin yüzde 37’si vakıf üniversitelerinden mezun olurken, Türkiye’de bu oran 2013-2022 yılları arasında yüzde 6’dan yüzde 13’e yükselmiştir. Ayrıca, Türkiye, tüm eğitim kademelerinde öğrenci başına en düşük harcama yapan OECD ülkelerinden biri konumundadır.

ÖĞRETMEN MAAŞLARINDAKİ FARKLILIKLAR

OECD ortalamasında öğretmen başına ilkokulda 14, ortaokulda ve lisede ise 13 öğrenci düşerken, Türkiye’de bu rakamlar ilkokulda 18, ortaokulda 14 ve lisede 13 olarak belirtilmiştir. Türkiye’de devlet okullarında ortalama sınıf mevcutluğu 24, özel okullarda ise 18’dir. OECD ortalamasına göre devlet okullarında bu sayı 21, özel okullarda ise 20’dir. Diğer yandan, OECD ortalamasında mesleğin en üst kıdemindeki bir öğretmen, mesleğe yeni başlayan bir öğretmene oranla kademelere göre yüzde 61-65 arasında bir maaş farkı alırken, Türkiye’de bu oran ortalama yüzde 9 olarak belirlenmiştir. Ayrıca, OECD ortalamasında lise öğretmenlerinin maaşları, okul öncesi öğretmenlerine göre yüzde 12 ile 17 daha fazla iken, Türkiye’de öğretmen maaşlarının çalışılan kademeye göre önemli ölçüde farklılık gösterdiği ortaya çıkmaktadır.

OECD ‘Bir Bakışta Eğitim 2024’ Raporu: Türkiye’nin Eğitim Verileri
Yorum Yap

Giriş Yap

Ankara Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!