1. Haberler
  2. Otomobil
  3. Egzoz Sistemlerinde Neden Susturucu Kullanılıyor? Olmasalar Otomobile Neler Olur?

Egzoz Sistemlerinde Neden Susturucu Kullanılıyor? Olmasalar Otomobile Neler Olur?

featured
service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Egzoz sistemlerinden çıkan sesler, motorun çalışmasıyla oluşan titreşimlerden meydana geliyor. Lakin bu sesin her vakit bu kadar gürültülü olmaması için araçların içinde bir kahraman var: susturucu!

Peki, neden araçlarda susturucu kullanılıyor, olmasa olmaz mıydı?

Egzoz sistemlerinin temel görevi

Bir aracın motoru çalışırken içten yanma sonucu oluşan gazların dışarı atılması gerekiyor. İşte bu misyonu de egzoz sistemi üstleniyor.

Motorun yanma sırasında oluşan gazlar, egzoz borularından dışarı atılırken yüksek basınç ve sıcaklık nedeniyle epey güçlü bir ses oluşuyor.

Hem şoförleri hem de etraftaki insanları rahatsız eden ses noktasında da devreye susturucular giriyor.

Tam olarak nasıl çalışıyor?

Susturucular, ses dalgalarını yumuşatmak ve daha sessiz bir sürüş deneyimi sunmak için egzoz sistemine entegre ediliyor.

Temel olarak susturucular, motorun ürettiği gürültüyü azaltmak için tasarlanmış özel odacıklar ve borular içeriyor. İçlerinde bulunan bu odacıklar da ses dalgalarını birbiriyle çarpıştırarak gücünü kaybettiriyor ve sesi daha az duyulur hâle getiriyor.

Bir nevi sesin suratını kesiyor diyebiliriz. Böylelikle dışarıya çıkan ses, rahatsız edici bir gürültü yerine daha yumuşak ve denetimli bir tonda oluyor.

Başka yararları da var.

Susturucular yalnızca sesi azaltmakla kalmıyor birebir zamanda etraf dostu bileşen de oluyor. Aslında egzoz gazlarının düzenlenmesi ve daha pak bir formda dışarı atılmasına yardımcı oluyor.

Ayrıca araç içinde daha sessiz bir ortam yaratıldığı için sürüş tecrübesi de daha keyifli hâle geliyor. Yani bir susturucu yalnızca diğerlerini gürültüden korumuyor şoförleri de araç kullanırken rahat hissettiriyor.

Susturucusuz olur mu?

Bir otomobil susturucusuz çalışabilir mi? Evet, çalışabilir. Fakat bu durumda hem aşırı gürültü çıkar hem de egzoz sistemi üzerindeki basınç sistemi bozulur.

Bu da uzun vadede motorun performansını ve verimliliğini olumsuz etkileyebilir. Ayrıyeten yasal düzenlemeler de araçlarda susturucu bulunmasını zarurî kılıyor.

Kısacası gürültü kirliliğini engellemek ve çevreyi korumak için susturucu kullanımı kaide.

Kaynaklar: Mecmua Park, My Cardictionary, Axces

 

Egzoz Sistemlerinde Neden Susturucu Kullanılıyor? Olmasalar Otomobile Neler Olur?
Yorum Yap
Abone Ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Giriş Yap

#ankarahaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

0
Düşüncelerinizi duymak isterim, lütfen yorum yapınx