USD34,16
EURO38,17
GR. ALTIN2.918,51
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Uzun Ömür İçin 6 Metre Yürüyüş Testi

Uzun Ömür İçin 6 Metre Yürüyüş Testi

featured
service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyanın çeşitli bölgelerinde uzun ömür araştırmalarıyla ilgilenen klinik uzmanları, hastalarının zindelik düzeylerini ve yaşam sürelerini değerlendirmek amacıyla 6 metre yürüyüş testinden yararlanmaktadırlar. Minnesota’daki Mayo Clinic bünyesinde bulunan Sağlıklı Uzun Ömür Kliniği’nin tıp direktörü Dr. Sara Bonnes, kliniğe gelen her hastaya bu testi uyguladıklarını ve bunun “fonksiyonel performansın bir göstergesi” olarak kabul edildiğini belirtmektedir.

Uzun Ömür İçin 6 Metre Yürüyüş Testi

Dr. Bonnes, Business Insider‘a verdiği demeçte, “Bu testin sonuçları, insanların fiziksel fonksiyonlarının durumunu, kaslarının ne kadar iyi çalıştığını ve birlikte hareket etme yeteneklerini ortaya koyuyor. Daha karmaşık testler yaparak zindelik düzeylerini ölçebiliriz, ancak bu basit ve kolay test, yaşınıza göre hareket kabiliyetinizin ne düzeyde olduğunu gösterme açısından yeterli,” şeklinde açıklamada bulundu.

Uzun Ömür İçin 6 Metre Yürüyüş Testi

Ayrıca, doktorlar daha uzun bir yürüyüş testi versiyonu da uygulayabilmektedir. Bu test, hastaları 6 dakika boyunca yürütmeyi gerektirir ve prensipte aynı şeyleri ölçse de, geniş bir alan gerektirdiği için her zaman uygulanamayabilir. Dr. Bonnes, “Düz, açık ve engebesiz bir alana ihtiyacınız var. Aksi takdirde, hastalar aynı yerde daireler çizerken başları dönebilir veya bir şeylere takılıp düşebilirler,” diye ekledi.

Uzun Ömür İçin 6 Metre Yürüyüş Testi

Neyse ki, araştırmacılar hem 6 metrelik hem de 6 dakikalık yürüyüş testlerinin sonuçlarının, bireylerin fonksiyonel zindeliğini belirlemek için oldukça güvenilir olduğunu kanıtlamıştır.

Uzun Ömür İçin 6 Metre Yürüyüş Testi

6 Metrelik Yürüyüş Testi Nasıl Uygulanır?

6 Metrelik Yürüyüş Testi Nasıl Uygulanır?

Bu testi gerçekleştirmek için öncelikle 6 metre uzunluğunda düz bir parkur hazırlamanız gerekmektedir. Bunu bir spor salonunda, parkta, iş yerinizin koridorunda veya evinizin misafir odasında yapabilirsiniz. Eğer mevcutsa, bir şerit metre kullanarak yoksa telefonunuzdaki ölçüm uygulamalarıyla bu mesafeyi belirleyip işaretleyin.

Uzun Ömür İçin 6 Metre Yürüyüş Testi

Mümkünse, hızlanmak için fazladan 2-3 metrelik bir alan bırakmanız faydalı olacaktır. Zira testin amacı ne kadar hızlı yürüdüğünüzü ölçmek olduğu için, yürüyüşe geçmeden önce biraz ısınmak ve hızınızı almak işinize yarayacaktır. Ayrıca, bir aile üyesinden veya arkadaşınızdan yürüyüşünüz esnasında süreyi tutması için yardım almanız önerilir. Isınma süresi bu teste dahil edilmemektedir.

Uzun Ömür İçin 6 Metre Yürüyüş Testi

Her şey hazır olduğunda, 6 metreyi mümkün olduğunca hızlı bir şekilde yürüyüp, parkuru kaç saniyede tamamladığınızı ölçmeniz gerekecektir. Uzmanlar, ileride testi tekrarlayarak ilerleme ya da gerileme yaşayıp yaşamadığınızı görmek için sürenizi kaydetmenizi vurgulamaktadır.

Uzun Ömür İçin 6 Metre Yürüyüş Testi

Sonuçta elde edilen değer, metre/saniye cinsinden yürüyüş hızı olarak adlandırılmaktadır. “Normal” yürüyüş hızı, bireyin yaşına ve sağlık durumuna göre değişiklik göstermektedir. Sağlıklı genç bireylerde bu değer 2’ye yaklaşırken, 80 yaşın üzerindeki bireylerde 1’in altına düşmektedir. Örneğin, 70-79 yaş aralığındaki kadınların ortalama yürüyüş hızı 1,13 m/s iken, aynı yaş grubundaki erkeklerin ortalaması 1,26 m/s’dir. 80-99 yaş grubundakilerde ise bu değerler 0,94 ve 0,97 m/s’ye gerilemektedir.

Uzun Ömür İçin 6 Metre Yürüyüş Testi

0,8 m/s’nin altındaki değerler, tedavi ihtiyacını gösterirken; 0,6 m/s’nin altındaki değerler ise hastanın gerileme sürecinin devam edeceğine işaret etmektedir. Ancak, genç olmak ve yüksek yürüyüş hızına sahip olmak, vücudu gereksiz hasarlara karşı korumaz. Dr. Bonnes, “Bütün gün oturmayı gerektiren hareketsiz bir iş, artrit gibi faktörler, hareket ve fonksiyon kalitemizi düşürebilir,” şeklinde uyarıda bulundu.

Uzun Ömür İçin 6 Metre Yürüyüş Testi

Yürüyüş hızını iyileştirmeye yönelik çabalar, bu olumsuz etkileri ortadan kaldırmaya yardımcı olmaktadır. Bilim insanları, hızlı yürüyüşün DNA kromozomlarımızın uçlarındaki koruyucu kapaklar olan telomerlerin daha iyi durumda kalmasına katkı sağlayabileceğini düşünmektedir.

Uzun Ömür İçin 6 Metre Yürüyüş Testi

Öte yandan, hepimizin bildiği “günde 10.000 adım” kuralının aslında bir pazarlama taktiği olduğu bilinse de, yürüyüşün sağlık üzerindeki olumlu etkilerine dair birçok araştırma mevcuttur. Dr. Bonnes, 6 metre yürüyüş testinin hedef kitlesinin yaşlı hastalar olduğunu belirterek, “Ancak, eğer kişi yaşına göre düşük bir skor elde ediyorsa, egzersizle kas kitlesini artırma çalışmaları yapıyoruz,” ifadelerini kullandı.

Uzun Ömür İçin 6 Metre Yürüyüş Testi

Bu içerik, Business Insider’ın “This 5-second walking test can tell you how well you’re aging” başlıklı haberinden derlenmiştir.

Uzun Ömür İçin 6 Metre Yürüyüş Testi

Uzun Ömür İçin 6 Metre Yürüyüş Testi
Yorum Yap
Abone Ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Giriş Yap

Ankara Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

0
Düşüncelerinizi duymak isterim, lütfen yorum yapınx