USD34,15
EURO38,20
GR. ALTIN2.924,34
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Ölü Hücrelerden Yeni Yaşam Formları: Bilim Kurgu Gerçeği

Ölü Hücrelerden Yeni Yaşam Formları: Bilim Kurgu Gerçeği

featured
service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilim Kurgu Gibi: Ölü Hücrelerden Yeni Yaşam Formları

Bilim Kurgu Gibi: Ölü Hücrelerden Yeni Yaşam Formları

ABD’deki Washington Üniversitesi’nden Profesör Peter Noble ve City of Hope Ulusal Tıp Merkezi’nden Alex Pozhitkov’un liderliğinde gerçekleştirilen yeni bir çalışma, ilk bakışta bir bilim kurgu filminin senaryosunu andıran sonuçlar ortaya koydu. Bu araştırma, özellikle “zombi” kavramını akıllara getiriyor. Mirror’un haberine göre, bilim insanları, bir organizmanın ölümünün ardından, ölüm ve yaşam arasında var olan üçüncü bir durumun keşfedildiğini ve bu süreçte hücrelerin, yaşam döngüleri boyunca sahip olmadıkları yeni yetenekler kazandığını belirttiler.

Yayınlanan makalede, “Ölü bir organizmanın hücrelerinden yeni çok hücreli yaşam formlarının ortaya çıkması, yaşam ve ölümün geleneksel sınırlarının ötesinde bulunan bir ‘üçüncü durum’u ortaya çıkarıyor. Bazı hücreler, kendilerine besin, oksijen, biyoelektrik veya biyokimyasal maddeler sağlandığında ölümden sonra yeni işlevlere sahip çok hücreli organizmalara dönüşme kapasitesine sahip,” ifadeleri yer aldı.

Bilim İnsanlarının Çalışması Zombi Filmlerini Akla Getiriyor

Hayatta İken Farklı Davranan Organizmalara Dönüşüm

Araştırmacılar, bir organizmanın ölümünden sonra hücrelerin yeni formlarda hayatta kalma yeteneğini incelediler. Deneylerde, ölü kurbağalardan alınan deri hücrelerinin laboratuvar ortamında uyum sağladığı ve bu hücrelerin, “xenobot” adı verilen yeni çok hücreli organizmalara dönüştüğü gözlemlendi. Bu yeni organizmalar, hayatta iken sergiledikleri davranışlardan farklılık göstererek çevrelerinde hareket etmek için “sil” adı verilen küçük saç benzeri yapıları kullandılar.

Araştırma ekibi, hücrelerdeki bu yeni davranışın, yaşamları boyunca var olmadığına ve bu durumun daha önce belirlenmemiş şekillerde değişim gösteren yeni bir hücresel işlev örneği olduğuna dikkat çekti.

Üçüncü Durum: Elektrik Sisteminin Rolü

Gizemli Bir İşleyiş

Hücrelerin bu sözde üçüncü durumda nasıl işlev görebileceği hâlâ bir gizem olarak kalmakta. Araştırmacılar, hücreleri yeniden canlandıran unsurların, gizli bir elektrik devreleri sistemi olabileceği üzerinde duruyorlar. Açıklamalarda, “Bir hipotez, hücrelerin dış zarlarına gömülü özel kanallar ve pompaların karmaşık elektrik devreleri olarak hizmet etmesidir. Bu yapılar, hücrelerin birbirleriyle iletişim kurmasını, büyüme ve hareket gibi belirli işlevleri yerine getirmesini sağlayan elektrik sinyalleri üretir ve ayrıca oluşturulan organizmanın yapısını şekillendirir,” denildi.

Yaş, sağlık, cinsiyet ve tür gibi birçok faktör, hücrelerin bu üçüncü durumda nasıl var olabileceğini etkileyebilir. Araştırma ekibi, hayvan hücrelerini bu üçüncü duruma getirebilecek henüz keşfedilmemiş sınırlara da işaret ediyor. Çalışma, “Bu araştırmanın rejeneratif tıbbı dönüştürme, yasal ölümü yeniden tanımlama ve embriyogenezdeki araştırmalarla paralel olarak yaşamın fizyolojik sınırlarına dair içgörüler sağlama potansiyeli var,” şeklinde bir sonuçla tamamlandı.

Ölü Hücrelerden Yeni Yaşam Formları: Bilim Kurgu Gerçeği
Yorum Yap
Abone Ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Giriş Yap

Ankara Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

0
Düşüncelerinizi duymak isterim, lütfen yorum yapınx