İnönü Üniversitesi’nde Tarihi Bir Başarı: Yedili Çapraz Karaciğer Nakli
İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü, dünya tıp tarihinde önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktı. Enstitü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, 7 donör ve 7 alıcıdan oluşan yedili çapraz karaciğer naklinin gerçekleştirildiğini belirterek, “Bu operasyon, dünya tarihinde ikinci kez yapılıyor ve ilki de yine Malatya’da gerçekleşmişti. Önümüzdeki 50 yıl içinde başka bir yerde bu büyüklükte bir operasyonun yapılmasını mümkün görmüyorum.” dedi.
Prof. Dr. Yılmaz, Malatya’da bugüne kadar 7 tane dörtlü çapraz, 3 tane altılı ve 3 tane beşli çapraz karaciğer naklinin yapıldığını vurgulayarak, “Yedili çapraz karaciğer naklini ilk kez biz gerçekleştirmiştik, bugün tarihi bir gün; ikinci yedili çapraz karaciğer naklini de yine biz yaptık.” ifadesini kullandı.
Malatya’daki Operasyon Ekibi Güçlü Bir Kadrodan Oluşuyor
Malatya’daki operasyon ekibinin dünya çapında en iyi ekiplerden biri olduğunu dile getiren Yılmaz, yedili çapraz karaciğer nakli ile ilgili şu bilgileri paylaştı:
- Aynı anda 14 ameliyathanede gerçekleştirildi.
- Toplamda 50 cerrah aktif olarak çalıştı.
- Anestezistler, hemşireler, yardımcı personel ve teknisyenler dahil toplamda 120 kişi bu operasyonlarda görev aldı.
“Böylesi karmaşık operasyonlar için güçlü bir ekip, gelişmiş fiziki olanaklar ve ileri tıbbi teçhizat gerekiyor,” diyen Yılmaz, Malatya’daki eğitim potansiyeline dikkat çekti. “Genç akademisyenler yetişiyor ve bazıları batıya göç etse de güçlü yapımız zayıflamıyor.” şeklinde konuştu.
Dünyada Çapraz Karaciğer Nakli İçin Malatya Adres Gösteriliyor
Yılmaz, Türkiye ve yurtdışından birçok hastanın İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü’ne başvurarak sağlıklarına kavuştuğunu belirterek, “Bugün bu yılın 200’üncü karaciğer naklini gerçekleştiriyoruz. Şimdiye kadar yaptığımız çapraz karaciğer nakli sayısı 157. Azerbaycan, Suudi Arabistan, Kırım ve Yemen gibi ülkelerden gelen hastalar, çapraz karaciğer nakli sayesinde tedavi olma şansı buluyor.” ifadelerini kullandı.
Malatya’nın, Türkiye ve dünyada çapraz karaciğer nakli ile uyumsuz canlı donörler konusunda önemli bir merkez haline geldiğini vurgulayan Yılmaz, “Karaciğer hastaları için önemli bir bilinç oluştu ve hastalar, çapraz karaciğer nakli için Malatya’ya başvurmaya başladı. İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü, çapraz karaciğer nakil sisteminin şu anda tüm dünyadaki küresel öncüsü diyebiliriz.” dedi.
Nobel Ödüllü Türk Profesörlerin Algoritmasını Kullanıyoruz
Çapraz karaciğer nakillerinin birden fazla bilim dalının iş birliği ile başarılan bir yöntem olduğunu belirten Yılmaz, “Boston College’den iki bilim insanıyla birlikte çalışıyoruz. Prof. Dr. Tayfun Sönmez ve Prof. Dr. Utku Ünver, 2012’de çapraz böbrek nakilleri ile ‘Ekonomi Alanında Nobel Ödülü’ kazanan ekipteki en önemli role sahip ekonomistler. Onların geliştirdiği algoritma sayesinde çoklu çaprazlar söz konusu; çapraz karaciğer nakli gerçekten son derece yenilikçi bir yaklaşım.” dedi.
Yılmaz, “Bugün Kırım’dan gelmiş bir hastamız, annesiyle birlikte başvurdu. Uzun bir süre karaciğer nakli bekleyen bir kız çocuğu, bu çapraz karaciğer nakli sayesinde bir hastamızdan karaciğer grefti bulabildi. Annesi de başka bir hastaya karaciğer verdi. Son derece iyi bir sonuç elde ettik.” şeklinde konuştu.