USD34,24
EURO37,63
GR. ALTIN2.922,34
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Trabzon Seyahati ve Engelli Bireylerin Erişim Sorunları

Trabzon Seyahati ve Engelli Bireylerin Erişim Sorunları

featured
service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Trabzon Seyahati Deneyimim

Birkaç yıl önce iş nedeniyle Trabzon’a gitmem gerekti. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda, seyahat firmasının personeli tarafından ilgili alana getirildim. “Burada bekleyin, sizi uçağa almak için tekrar geleceğiz” diyerek beni bir kenara oturttu. Orada yaklaşık bir saat boyunca bekledim. Uçağın kalkmasına az bir süre kala, “Beni burada unuttular mı acaba?” diye düşünürken bir görevli yanıma geldi. Kendini tanıtmadan, “Buraya oturun” dedi. Ben de, “Oturuyorum zaten” diyerek gülümsedim. Ardından “Kimsiniz ve nereye oturmamı istiyorsunuz?” diye sordum. Adını söyledikten sonra tekrar “Buraya oturun da gidelim, uçak bizi bekliyor” dedi.

Ne demek istediğini anlamak için elimi uzattım ve önümde bir tekerlekli sandalye olduğunu fark ettim. Reddettim. “Ben yürüyebiliyorum, buna gerek yok” dedim. Ancak o da itiraz etti, “Buna binmeniz gerekiyor” diye ısrar etti. Aramızda kısa bir tartışma yaşandı. Sonunda, yetkili olduğunu düşündüğüm bir kişi devreye girdi. Durumu ona anlattım. O da kolunu uzattı ve birlikte hızla Trabzon uçağına yetiştik.

Bu durumu neden yaşadığımı anlamadım. Açıkça bir durumum var: Gözüm görmüyor ama yürüyebiliyorum. Bu sorun hastanelerde de, metrolarda da sıkça karşıma çıkıyor. Güvenlik görevlilerinden yardım istediğimde sürekli asansöre yönlendiriliyorum. Oysa asansörler aşırı kalabalık olabiliyor ve binmeyi tercih etmiyorum. Hangi katta olduğumu da bilemediğim için bu durum beni zorluyor. Eğer benim gibi asansör kullanamayan bir kör yolcuysanız, bu konuda neden bu kadar ısrar ettiklerini merak ediyorsunuz.

Geçen hafta, metrolardaki erişimle ilgili bir test uygulamasını denemek üzere beni yardıma çağırdılar. Engelli vatandaşları ilgilendiren tarafı bize sormaları oldukça hoştu. Test ettik ve birkaç konuda eksiklik olduğunu gözlemledik. Ancak ürettiğimiz çözümler hep ‘mevzuat’a takıldı. Ne istesek mevzuata aykırı çıkıyor. Bir noktada insanın siniri bozuluyor. Yahu bu mevzuatı kim, ne zaman, neye ve kime göre yaptı?

Belki bu kurallar güvenli seyahati sağlamak için düşünülmüştür ama hiçbir harekete izin verilmiyor. Öğrendim ki güvenlik personellerine “Engelli vatandaşları asansöre bindireceksiniz” şeklinde talimat veriliyor. Onlar kendilerine göre haklı olabilir ama ben de kendi açımdan haklıyım. Çünkü neye bineceğime neden mevzuat karar veriyor? “Vatandaşa bir tercih sunulmalı” dediğimde, “Bundan sorumlu olamayız” yanıtını alıyorum.

Bir başka sorun ise mevzuatın engelli bireyleri tek bir kalemle değerlendirmesi. Yani görmeyen, duymayan, yürüyemeyen gibi bir ayrım yok. Diyelim ki kabul edip asansöre gittik; orada da binemiyoruz ki! Metrobüs duraklarında yaşanan kavgalara benzer olaylar ortaya çıkabiliyor. İhtiyaçlara yönelik bir kullanım mevcut değil.

Geçen hafta İzmir’in toplu taşıma sistemi İZBAN ile seyahat ettim. Güvenlik personeli telsizle bindiğim duraktan ineceğim durağa çağrı yolladı. Adnan Menderes Havalimanı durağında indiğimde diğer güvenlik beni kapıda bekliyordu. Havalimanına ulaşana kadar bana eşlik etti. Yürüyen merdivene rahatlıkla bindik; hiçbir tehlike yaşanmadı. Ayrıca, engelli vatandaşları düşünen mevzuatın, kaldırımlar konusunda da gerekeni yapması gerekiyor. Kaldırımın ortasındaki direğe çarpabilir veya yerinden çıkan taşlara takılıp düşebiliriz. Otobüs durağına giderken resmen iki direğin üstünden geçmek zorunda kalıyorum. Nedense bu konuda bir mevzuat yok.

Trabzon Seyahati ve Engelli Bireylerin Erişim Sorunları
Yorum Yap
Abone Ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Giriş Yap

Ankara Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

0
Düşüncelerinizi duymak isterim, lütfen yorum yapınx