USD34,24
EURO37,63
GR. ALTIN2.922,34
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Paris 2024 Paralimpik Oyunları’nda Türk Sporcuların Altın Madalya Rekoru

Paris 2024 Paralimpik Oyunları’nda Türk Sporcuların Altın Madalya Rekoru

featured
service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Paris 2024’te Paralimpik Tarihimizde Altın Madalya Rekoru

Paris 2024'te Paralimpik Tarihimizde Altın Madalya Rekoru

Paris 2024 Paralimpik Oyunları’nda Türk sporcular, 6 altın madalya kazanarak paralimpik tarihimizdeki altın madalya rekorunu kırdı. Tekvando branşında Mahmut Bozteke, okçulukta Öznur Cüre Girdi, Kadın Golbol Milli Takımımız ve judoda İbrahim Bölükbaşı altın madalya elde etti. Yüzmede Umut Ünlü, aynı organizasyonda iki altın madalya kazanarak tarihe geçen ilk Türk sporcu unvanını kazandı. Öznur Cüre Girdi, makaralı yay sıralama atışlarında dünya ve paralimpik oyunlar rekorunu kırmayı başardı. Aysel Önder, kadınlar (T20) 400 metre elemelerinde dünya ve paralimpik oyunlar rekorunu eşitledi. İbrahim Bölükbaşı, judoda Türkiye’nin ilk altın madalyasını kazanırken, Hakan Akkaya tekerlekli sandalye eskrimde Türkiye’ye bu branştaki ilk madalyayı getirdi. Aysel Önder ise para atletizmde madalya kazanan ilk kadın sporcumuz olarak tarihe geçti.

Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nda Türk Sporcuların Altın Madalya Rekoru

‘HEM FİZYOLOJİK HEM DE PSİKOLOJİK BİR SERÜVEN’

Mahmut Bozteke (27), Tekvando

Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nda Türk Sporcuların Altın Madalya Rekoru

  • Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde doğdum ve şu anda Gaziantep’te yaşıyorum. Spora başladığım günden beri hayalini kurduğum madalyanın boynumda olduğunu hissetmek, benim için büyük bir başarıydı. İlk madalyayı ülkemize 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda kazandırdım; bu, hem ülkemiz hem de benim için bir zaferdi.
  • Fizik tedavi sürecindeyken, fizyoterapistim ayaklarımı iyi kullandığımı belirtti ve beni tekvandoya yönlendirdi. Tekvandoya 17 yaşında başladım.
  • Yoğun bir kamp dönemi geçirdim; ailemden, sevdiklerimden ve yeni doğmuş çocuğumdan uzak kalmak zorunda kaldım. Hem fizyolojik hem de psikolojik açıdan zorlu bir süreçti. Tokyo’da bronz madalya kazanmışken, Paris’te altın madalyayla yarım kalan hikâyemi tamamladım.
  • Spora başlamak isteyen engelli bireylerin, engellerin sadece zihinlerinde olduğunu anlamaları gerekiyor. Kendilerini evde hapsetmemeli, dışarı çıkıp hayatı yaşamalılar. İstediklerinde başaramayacakları hiçbir şey yok.
  • Sporun, özellikle tekvandonun en güzel yanı, beni hayata geri döndürmesidir. Birey olduğumu hissetmemi sağladı. Başarılarım arttıkça daha fazlasını istemeye başladım ve hedefimi hep en üste koydum.
  • En zor kısmı, sevdiklerimden uzak kalmak ve sakatlıklarım oldu. Ehliyet alamadım; dünya çapında yarışıyor ve madalya kazanıyorum ama ülkemdeki prosedürleri aşamıyorum.

‘HERKESİN İÇİNDE YATAN BİR YETENEĞİN OLDUĞUNA İNANIYORUM’

Umut Ünlü (23), Yüzme

Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nda Türk Sporcuların Altın Madalya Rekoru

  • Böyle bir başarı elde ettiğim için çok mutluyum. Tarihte ilk olmak, yüzmede ilk Türk olarak anılmak beni çok sevindiriyor. Hâlâ duygularımı tarif edemiyorum; rüyada gibi hissediyorum ve umarım bu rüya bitmez.
  • Van’da 2 yaşıma kadar yaşadım, ardından İstanbul’a taşındım. Bedensel Engelliler Federasyonu’na e-posta attım ve yüzme antrenörüyle tanıştım. 19 yaşımda yüzmeye başladım ve sadece bir ayda öğrenmeyi başardım. Beş ay içinde beş Türkiye rekoru kırdım.
  • Antrenörüm bana “Sen milli sporcu olacaksın, daha çok çalışmalısın. Bunu kabul ediyorsan, yola devam edelim” dedi. Haftada 14 saate yakın antrenman yaptım.
  • Kötü bir dönem geçirdim ve intiharı düşündüm ama sonra yaşama isteğiyle dolmaya başladım. Kendimi, bana özenen insanları düşündüm ve engelli sporculara öncülük etmek istedim. Başarılı olursam, insanlar engellilere daha çok değer verecektir.
  • Aslında engelimle ilgili bir problemim yoktu ama toplumun engelli birine karşı olan tavrı beni rahatsız ediyordu. Bu konuda bir farkındalık yaratmalıyız.
  • Her bireyin spor yapması ya da başarılı olması gerekmiyor; herkesin içinde yatan bir yetenek olduğuna inanıyorum. Sanat, müzik, spor… Bu yetenekleri keşfetmeliler ve denemelidirler.
  • Planım, 2025’te Singapur’da düzenlenecek yarışlarda dünya şampiyonu olup dünya rekoru kırmak. Halkın desteği benim için çok değerli. İki gün önce bir engelli çocuk ameliyat olacakmış ve benimle görüntülü konuşmak istedi. Aradım, güzel şeyler söyledim ve ameliyatının iyi geçtiğini öğrendim.
  • Türkiye tarihinde yüzmede ilk kez bayrağımızı dalgalandırmak ve 40 bin kişilik salonda İstiklal Marşı’mızı okutmak mükemmel bir gururdu. Bu altın madalyadan daha önemliydi. Naim Süleymanoğlu ve Taha Akgül gibi isimleri görünce, belki onlardan biri olamam ama onların yolunda ilerlediğime inanıyorum.
  • Psikoloğum ve diyetisyenim var. Komite ve bakanlık destekleri sağlıyor. Altın için her şeyi yapıyorlar ama ekranda görünen benim, arkamda ise çok büyük bir destek var.

‘ROL MODEL OLABİLMEK BENİ ÇOK MUTLU EDİYOR’

Öznur Cüre Girdi (26), Okçuluk

Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nda Türk Sporcuların Altın Madalya Rekoru

  • 13 yaşında spora başladım, ilk olarak tekvando yapıyordum. 17 yaşında ailemle trafik kazası geçirdik; annemin boynu kırıldı ve engelli kaldı, benim de belim kırıldı. Uzun yıllar tedavi gördüm ama sporu hiç içimden atamadım. Spora tekrar başlamak istedim.
  • Çevremde çok örnek olmadığı için araştırma yaptım. Bolu’da tedavi görürken oturarak voleybol oynamaya başladım. İstanbul’a döndüğümde başka bir branşa yönelmem gerekti. Bahattin Hekimoğlu, Okçular Vakfı’na götürdü ve 2018’de okçuluğa başladım.
  • Bir yıl elime ok ve yay alamadım; lastik çektim. Tekniğimin oturması ve kaslarımın alışması için bu süreç gerekliydi. Oku elime aldığımda en iyi puanı attım.
  • Aile desteği çok önemli; 13 yaşında spora başlamamı sağlayan annemdir. Eşimin de bana büyük desteği var. 2017’de bir hastanede eşimle tanıştım ve onun sayesinde sadece ok atabildim, hiçbir yük hissetmedim. Takım arkadaşım Can (Ünsal) da beni çok rahatlatıyor.
  • Los Angeles oyunları hedefimiz, hazır bir şekilde bekleyeceğiz. Öncesinde dünya ve Avrupa şampiyonaları var tabii ki.
  • Sosyal medyadan, “Seni kızıma izlettim, okçuluğu merak ediyor” gibi mesajlar aldım. İnsanlara rol model olmak beni çok mutlu ediyor, özellikle de çocuklar için.
  • Mete (Gazoz) ve Göktuğ (Ergin) hocaların okçulukta bu denli ilerlememizde büyük katkıları var. Biz de başarılı sonuçlar elde ettik ve daha ileri gideceğimize inanıyorum.

‘MOTİVASYONUM SEVDİKLERİMİ VE ÜLKEMİZİ ONURLANDIRMAKTI’

Sevda Altunoluk (30), Golbol

Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nda Türk Sporcuların Altın Madalya Rekoru

  • 2016 Rio, 2020 Tokyo, 2024 Paris oyunlarında üst üste üçüncü kez şampiyonluk yaşadık. Ülkemizi en iyi şekilde temsil ederken, bayrağımızı göklerde dalgalandırmak ve İstiklal Marşımızı okutmak benim için büyük bir gurur kaynağıydı. Motivasyonum, kendime koyduğum büyük hedefler, sevdiklerimi ve ülkemizi onurlandırmaktı.
  • İlkokulda görme problemim ortaya çıkınca Ankara Mitatenç Görme Engelliler İlköğretim Okulu’na geçiş yaptım. Golbolu arkadaşlarım bu sporu anlattı ve merak ettim. Spor salonuna indiğimde antrenörüm Osman Karalı, bu branşı yapabileceğimi söyledi ve bu sayede hem kulüpte hem de milli takımda oynamaya başladım.
  • Paralimpik oyunlarında golbol, en yüksek seyir zevki veren spor dalıdır. Bu spora katkım, çevremdeki insanları bu spora özendirip tanıtmaktır.
  • Yaşadığım en büyük zorluklar, sakatlık süreçlerimdi. 2024 Paralimpik Oyunları’na kısa bir süre kala omzumda ciddi bir sakatlık geçirdim. Bu süreçte fiziksel ve mental zorluklar yaşadım ama fizyoterapistim ve destek verenlerin yardımıyla toparlanıp güçlü bir şekilde geri dönebildim.
  • Golbol bir takım oyunu olduğundan, takım bütünlüğü çok önemlidir. Sürekli takım antrenmanlarımız sayesinde paralimpik oyunlarda başarılı sonuçlar elde ettik.
  • Paralimpik sporların geniş kitlelere ulaşmasında sosyal medyanın önemli bir rolü olduğunu düşünüyorum. Ben de golbol branşıyla ilgili paylaşımlar yapmaya çalışıyorum.

‘HEDEFİMİZ TÜM BRANŞLARDA OYUNLARA KATILMAK’

Murat Aksu, Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Başkanı

Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nda Türk Sporcuların Altın Madalya Rekoru

  • Gelecek dönem ve sonrası için en temel hedefimiz, son engelli bireyi evden çıkarana kadar bu amaç için çalışmaktır.
  • Paris’te tarihin en başarılı oyunlarını geçirdiğimiz biliniyor; 15 branşta 94 sporcuyla 28 madalya aldık. Altın madalya sıralamasında 23, toplam madalya sayısında ise 17’nci sırada yer aldık.
  • Hedefimiz, paralimpik oyunlar programındaki 23 branşın tamamında oyunlara katılmak ve ülkemizi ilk 10 içerisine sokabilmektir. Ayrıca paralimpik hareketin toplumun her kesiminde benimsenmesini sağlamak istiyoruz.
  • Tüm engelli bireyleri spora entegre ederek amatör ya da elit düzeyde spor yapmalarını sağlamak, ülkemizi daha yukarılara taşıyabilmek için çaba gösteriyoruz.
  • Atina 2004’te atıcılık branşında Korhan Yamaç ile başlayan ilk madalyalarımızla birlikte her oyun bir seviye daha yukarı çıktık. Paris 2024’e gelene dek en iyi tecrübemiz Tokyo 2020 oyunlarıydı; Tokyo’da 2’si altın olmak üzere toplamda 15 madalya kazandık.
  • Başarının keyfini sürmek sporcularımızın hakkı; bizse İstanbul’a iner inmez 2028 Los Angeles Paralimpik Oyunları sayfasını açtık ve planlamalarımıza başladık. 2028’den itibaren ülke sıralamamızı daha yukarılara taşımak önceliğimizdir.

Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nda Türk Sporcuların Altın Madalya Rekoru

Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nda Türk Sporcuların Altın Madalya Rekoru

Paris 2024 Paralimpik Oyunları’nda Türk Sporcuların Altın Madalya Rekoru
Yorum Yap
Abone Ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Giriş Yap

Ankara Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

0
Düşüncelerinizi duymak isterim, lütfen yorum yapınx