ABD Ticaret Bakanlığı, Çin’de üretilen ve belli irtibat sistemleri yahut otomatik sürüş teknolojileri içeren araçların ithalatını ve satışını yasaklamayı planlıyor. 2027’de yazılım ve 2029’da donanım için yürürlüğe girmesi beklenen bu yasak, Çinli şirketlerin ABD’de bilgi toplamasını engellemeyi amaçlıyor.
ABD, Çinli arabalara ulusal güvenlik kaygısıyla yasak getiriyor
Ticaret Bakanlığı tarafından önerilen düzenleme; Bluetooth, uydu ve kablosuz temas özelliklerine sahip araçların yanı sıra otonom sürüş yeteneğine sahip araçları kapsayacak. Emsal ulusal güvenlik telaşları nedeniyle Rusya üzere öbür ülkelerden gelen araçlar da yasak kapsamına dahil edilebilir.
Bu atak, Biden idaresinin kritik kesimlerde ithalatı sınırlayarak yerli üretimi teşvik etme stratejisinin bir kesimi olarak görülüyor. Bakanlık, ABD’deki milyonlarca Çinli aracın siber taarruzlara ve uzaktan manipülasyona karşı savunmasız olabileceğinden tasa ediyor.
Günümüzde arabaların daima data toplayan ve paylaşan “tekerlekli akıllı telefonlar” üzere fonksiyon gördüğünü belirten Bakanlık; bu dataların kullanıcıların telefonlarına, konut ağlarına ve hatta kritik altyapıya erişim sağlayabileceğini belirtiyor.
Önerilen yasak, ABD’li şoförlerin ve ulaşım sistemine ilişkin hassas bilgilerinin yabancı güçlerin eline geçmesini önlemeyi hedefliyor. Araba üreticileri ise araç dizaynlarında değişiklik yapmanın sıkıntı ve maliyetli olacağını savunarak yasağa karşı çıkıyor.
Araç sistemlerinin sıkı güvenlik testlerinden geçtiğini ve tedarikçilerin basitçe değiştirilemeyeceğini belirtiyor. Ticaret Bakanlığı, son kararını vermeden evvel 30 günlük bir test süreci de başlatacak.