1. Haberler
  2. Gündem
  3. Ankara’da Otobüs Kontenjanları Artırılmalı

Ankara’da Otobüs Kontenjanları Artırılmalı

featured
service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KDK’den Engelli Yolcular İçin Önemli Tavsiye: Ankara’da Otobüs Kontenjanları Artırılmalı

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), Ankara’daki belediye otobüslerinde engelli bireyler için mevcut olan tekerlekli sandalye kontenjanının yetersiz olduğunu belirterek, kontenjanın artırılması yönünde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na tavsiye kararı verdi.

Kararın Detayları

Ankara’da yaşayan bir engelli vatandaş, belediye otobüslerindeki engelli kontenjanının yalnızca bir kişi olduğunu, bu nedenle uzun süre otobüs beklemek zorunda kaldığını ve engelli yakınlarıyla birlikte seyahat edemediğini belirterek belediyeye başvuruda bulundu. Talebi reddedilen vatandaş, konuyla ilgili düzenleme yapılması için KDK’ye başvurdu.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Yanıtı

KDK’nin talebi üzerine Ankara Büyükşehir Belediyesi, şehir içi ulaşımda kullanılan tüm otobüslerin engelli erişimine uygun olduğunu ve her otobüste bir tekerlekli sandalye kullanan yolcu için kontenjan bulunduğunu bildirdi.

KDK’nin İncelemesi ve Tavsiyesi

Başvuruyu inceleyen KDK, mevcut otobüslerin tekerlekli sandalyeli bireylerin bir arada seyahat edebilmesine uygun olmadığını tespit etti. Bu durumun engelli bireylerin erişim haklarını sınırladığını belirten KDK, otobüslerin engelli bireylerin ihtiyaçlarına daha uygun hale getirilmesi yönünde Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne tavsiyede bulundu.

İnsan Hakları Eylem Planı Vurgusu

KDK’nin kararında, 2019 yılında Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile yürürlüğe giren İnsan Hakları Eylem Planı hatırlatılarak, “Engelli hakları alanında gerçekleştirilen mevzuat değişiklikleri ne kadar güçlü olursa olsun, reformların başarısında belirleyici unsur iyi ve doğru uygulamadır” vurgusu yapıldı.

Kararda Yer Alan Hususlar

KDK, engelli bireylerin kent içi ulaşımda karşılaştığı zorlukların aşılması ve erişim haklarının güvence altına alınması için şu hususlara dikkat çekti:

  • Toplu taşıma otobüslerinin, tekerlekli sandalyeli bireylerin bir arada seyahat edebilmelerine olanak sağlayacak şekilde tasarlanması.
  • Evrensel tasarım yöntemleri kullanılarak, Ankara ilindeki toplu taşıma hizmetlerinin engelli bireylerin erişimine uygun hale getirilmesi.
  • Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi hedeflerine uygun olarak kapsamlı ve sürdürülebilir bir planın hayata geçirilmesi.
Ankara’da Otobüs Kontenjanları Artırılmalı
Yorum Yap
Abone Ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Giriş Yap

#ankarahaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

0
Düşüncelerinizi duymak isterim, lütfen yorum yapınx