Çamaşır yıkamak, her evin vazgeçilmez bir ihtiyacı. Günümüzde çamaşır makineleri hayatımızı oldukça kolaylaştırsa da, hem giysilerimizin uzun ömürlü olması hem de çevreyi ve sağlığımızı korumak adına dikkat edilmesi gereken birçok püf noktası bulunuyor. Uzun yıllardır kuru temizlemecilik ve çamaşırhane işletmeciliği yapan Jerry’nin oğlu Zachary Pozniak, “The Laundry Book” (Çamaşır Kitabı) isimli bir kitabı geçtiğimiz günlerde raflara sundu. Pozniak, çamaşır yıkarken yapılan bazı yaygın hatalara dikkat çekti.
Pozniak, Business Insider’a yaptığı açıklamada, “Çamaşırla ilgili bilgilerin ailelerde nesilden nesle aktarıldığına ve bu nedenle yanlış alışkanlıkların da farkında olmadan öğrenilebildiğine inanıyorum. Son 6 yıldır çamaşırhane işinde çalışıyorum ve babamla birlikte çamaşır üzerine bir kitap yazdım. Bu süreçte insanların giysilerini yıkarken yaptıkları bazı hataları gözlemledim.” dedi. İşte Pozniak’ın dikkat çektiği hatalar:
- 1) Suyun Çok Sıcak Olması
Birçok kişi çamaşır yıkarken suyun çok sıcak olması gerektiğini düşünse de, bu her zaman geçerli değildir. Sıcak su, çamaşırları derinlemesine temizler, ancak her çamaşır için gerekli değildir. Aksine, sıcak su kullanmanın azaltılması enerji tüketiminde yüzde 90’a varan tasarruf sağlar. Pozniak, “Soğuk su kullanmak giysilerinizin ömrünü uzatır ve daha iyi görünmesini sağlar. Soğuk su, sıcak su kadar agresif değildir, bu nedenle renklerin solmasını ve deliklerin oluşmasını önler. 30 derece soğuk suyla da etkili sonuçlar elde edebilirsiniz.” açıklamasında bulundu. Lekeli veya çok kirli çamaşırların sıcak suyla yıkanması daha iyi sonuç verirken, ayda bir kez havlular ve çarşaflar gibi çamaşırların sıcak su ile yıkanması öneriliyor.
- 2) Çok Fazla Deterjan Kullanmak
Giysilerinizin daha temiz olmasını sağlamak için makineye fazla deterjan koymak sık yapılan bir hatadır. Gereğinden fazla deterjan kullanılması, çamaşırların durulanmasını zorlaştırır ve bu da giysilerin üzerinde deterjan kalıntılarının kalmasına yol açar. Bu kalıntılar, ciltte tahriş ve alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Pozniak, “Çok fazla deterjan kullanmak, makineyi de zorlayabilir. Çünkü sensörler giysilerin köpükten arınmadığını algılayabilir.” dedi. Kirli olmayan az miktarda çamaşır için 1 yemek kaşığı, az kirli orta miktarda çamaşır için 2 yemek kaşığı, çok kirli çamaşır için ise 4 yemek kaşığı deterjan kullanmak yeterli olacaktır.
- 3) Çamaşır Suyu Kullanmak
Pozniak, “Hiçbir kuru temizlemecide klor bazlı çamaşır suyu kullanılmaz. Bu ürünler çamaşırlarınız için fazlasıyla tehlikelidir.” diyerek klorsuz beyazlatıcıların tercih edilmesini önerdi. Beyazlatıcıları çarşaflar ve ter izi olmuş tişörtler için yılda iki kez yıkadıktan sonra sıcak suyun içine eklemek gerektiğini belirtti. Ayrıca, çamaşırı hidrojen peroksit spreyi ile sıktıktan sonra bir gece bekletmek gerektiği vurgulandı. “Bu yöntemle hem renkleri koruyabilir hem de lekeleri çıkarabilirsiniz.” diye ekledi.
- 4) Giysileri Kurutucuya Zaman Ayarıyla Atmak
Pozniak, “Ben hiçbir zaman kurutucunun zamanlayıcı ayarını kullanmam çünkü bu, giysilerinizi fazla kurutma riskini artırır. Fazla kuruyan giysilerin kırışıklıklarını açmak oldukça zordur.” dedi. Yün ve ipek gibi hassas kumaşların kurutucuya atılmaması gerektiğini, bunun yerine havlunun üzerine serilerek kurutulması gerektiğini vurguladı. Pamuklu çamaşırların da hafif nemli çıkartılıp asılarak kurutulması önerildi.
- 5) Çamaşırları Yıkamadan Önce Gerekli İşlemleri Yapmamak
Çamaşırları yıkamadan önce leke sökücü kullanmak, etkili sonuçlar elde etmenizi sağlar. Pozniak, “Kirli sepetimin yanında her zaman bir leke sökücü bulunduruyorum ve giysileri üzerimden çıkarır çıkarmaz lekelerin üzerine sökücü sıkıyorum.” dedi. Her lekenin farklı türde olduğunu belirten Pozniak, “Yağlı lekeler, oksitlenebilir lekeler, enzimatik lekeler ve parçacıklar olmak üzere dört tür leke vardır. Lekenin türünü tespit ettikten sonra temizlemesi daha kolaydır.” şeklinde konuştu.
Bu bilgiler, Business Insider’ın “If you think you’re doing your laundry right, you’re wrong. Here are 5 mistakes to avoid.” başlıklı haberinden derlenmiştir.