Cambridge Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mete Atatüre, Koç Üniversitesi’nin 2024 yılı Rahmi M. Koç Bilim Madalyası’na layık görüldü.
Bu yıl dokuzuncusu verilen Rahmi M. Koç Bilim Madalyası, kuantum optiği ve kuantum teknolojileri alanında sunduğu olağanüstü ve öncü katkıları nedeniyle Prof. Dr. Mete Atatüre’ye takdim edildi.
Koç Üniversitesi tarafından bilimin gelişmesini teşvik etmek amacıyla verilen bu madalya, 50 yaşını aşmamış bilim insanlarını ödüllendirmeyi amaçlıyor.
2024 Seçici KurulÜnde Kimler Yer Aldı?
2024 seçici kurulü, Koç Üniversitesi’nden Prof. Dr. Metin Sitti başkanlığında oluşturuldu. Kurulda école Polytechnique Fédérale de Lausanne’dan (EPFL) Prof. Dr. Hatice Altuğ, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) Prof. Dr. Bilge Yıldız, Zürih Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cezmi A. Akdiş ve California Üniversitesi, Los Angeles’tan (UCLA) Prof. Dr. Paul Weiss gibi dünyaca ünlü bilim insanları yer aldı.
Prof. Dr. Mete Atatüre Kimdir?
Prof. Dr. Mete Atatüre, 2023’ten beri Cambridge Üniversitesi Fizik Bölümü Cavendish Laboratuvarı’nın başkanlığını yapıyor.
Araştırma kariyerine ETH Zürih Kuantum Elektronik Enstitüsü’nde Prof. Dr. Ataç İmamoğlu ile başlayan Atatüre, 2002 yılında Boston Üniversitesi’nde Kuantum Görüntüleme Laboratuvarı’nda doktorasını tamamladı. Lisans eğitimini ise 1996 yılında Bilkent Üniversitesi’nde fizik alanında tamamladı.
Araştırma Alanları ve Katkıları
Atatüre’nin araştırma konuları, ışık ve madde etkileşimlerine odaklanarak kuantum ağları ve kuantum sensörleri için çeşitli malzeme platformlarını kapsamaktadır. Bu araştırmalar, Avrupa Araştırma
Konseyi’nden (ERC) Başlangıç, Konsolidatör, İleri ve Kavram Kanıtlama fonları ile desteklenmiştir. 2024 yılında Birleşik Krallık Kuantum Teknoloji Merkezi Q-BIOMED’in eş direktörlüğünü üstlenen Atatüre, tıp ve yaşam bilimlerine yönelik kuantum sensörlerinin geliştirilmesi üzerinde çalışmaktadır.
Ayrıca, Nu Quantum şirketinin kurucu ortağı ve Bilimden Sorumlu Direktörü (CSO) olarak kuantum ağlarının geliştirilmesinde aktif rol almaktadır.
Aldığı Ödüller ve Üyelikler
Atatüre, Optical Society of America (Optica), Academia Europaea (AE), Institute of Physics (IoP), Bilim Akademisi Derneği (Türkiye) ve European Academy of Engineers (EAE) gibi prestijli kurumların seçilmiş üyesidir.
2020 yılında, kuantum teknolojilerine yaptığı katkılar nedeniyle IoP Thomas Young Madalyası ve Ödülü’nü kazanmıştır. Ayrıca, Avrupa Komisyonu’na akademik danışmanlık yapan European Federation of Academies of Sciences & Humanities (ALLEA) çalışma grubunda Türkiye’yi temsil etmektedir.
Bilim ve Toplumın Bütünleesi
Prof. Dr. Mete Atatüre, bilimin topluma entegre edilmesine önem veren bir bilim insanı olarak, Türkiye’de bilimin daha iyi anlaşılması ve akademik kurumların özerkliğinin artırılması için çalışmalar yürütmektedir. Özellikle akademik bağımsızlık konusunda farkındalık yaratma çabaları, bilimin gelişimine önemli katkılar sağlamıştır.