İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
18 Ocak 2025, Cts
CNN Haber
  1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Çocuğunuz Sizden Ne Bekliyor? – Yenilenen Baskı Hakkında Bilgiler

Çocuğunuz Sizden Ne Bekliyor? – Yenilenen Baskı Hakkında Bilgiler

featured
service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gizem:

Gülaycım, sana harika bir haberle geldim bu hafta. Şule Yazgan ve Yankı Yazgan’ın 2007 yılında yayımlanan eseri ‘Çocuğunuz Sizden Ne Bekliyor?’ yakın çalışma arkadaşları Tuğçe Onur Fındık’ın katkılarıyla yeniden gözden geçirildi. Bu yeni baskıda, bilimsel gelişmeler de dikkate alınarak toplamda 300 soru revize edildi. Ayrıca, güncel konuların da dahil edildiği yeni hali, geçen hafta İnkılâp Kitabevi’nden yayımlandı.

Gülay:

Kitabı hatırlıyorum ama maalesef henüz okumadım. 300 soru gerçekten çok şey kapsıyordur diye düşünüyorum. Tam olarak ne anlatıyor?

Gizem:

Evet, tam olarak öyle! Çocuk yetiştirirken ihtiyaç duyabileceğimiz hemen her konu başlığına yer veriyor. Doğumdan başlayarak 6 yaşına kadar olan dönemde aşıladıkları gelişim basamakları, sağlık sorunları, beslenme ve büyümenin önemli yönleri, duyguların ve zihnin gelişimi gibi konulara dair 300 soru ve cevap içeriyor. Hatta biraz daha fazlası… Kitaba sığdıramadıkları yeni sorulara sosyal medya hesaplarında ve podcast yayınlarında yer vererek içeriği sürekli canlı tutuyorlar.

MEDYA VE ÇOCUK

Gülay:

Heyecanlandım okumak için. Ergenlerle ilgili ne bulabilirim acaba (gülüyor)?

Gizem:

Yuvaya hazırlık ve öğrenme döneminden sonra yaş grubuna ayırmak yerine toplumsal olaylara karşı çocuklarımıza nasıl yaklaşacağımız hakkında oldukça faydalı notlar paylaşıyor. Özellikle çocukların sınırsız ve kontrolsüz bir şekilde birçok doğru ya da yanlış bilgiye erişebildiği bu dönemde, medya ve çocuk ilişkisi üzerine derinlemesine düşüncelere yer veriyor. ‘Şiddet ve Medya’, ‘Ekranı Faydalı Hale Getirebilir miyiz?’ gibi bazı alt başlıklar mevcut.

Gülay:

Çocuk yetiştirirken anne ve babalar, bildiklerinin ve düşündüklerinin en iyisini yapsalar bile, kararlarının doğruluğunu sorgulamak için çevreleriyle sürekli çocuklarını ve yaşananları konuşuyorlar. Bu anlamda, her zaman bir fikre daha ihtiyaç duyuyoruz. Bu kitap da bir başucu kitabı olarak değerlendirilebilir sanırım.

Gizem:

Kesinlikle katılıyorum! Kitabın yazılış amacını ve içeriğini yazarları, kitabın başında çok güzel bir şekilde açıklıyorlar. Okurlarımızla aşağıda bu bilgileri paylaşmak isterim. İhtiyaç duyan tüm ebeveynlere şimdiden keyifli okumalar dilerim.

‘PLAJDA, HASTANEDE, MÜZEDE, UÇAKTA, MİNİBÜSTE GELEN SORULAR…’

Çocuk hekimi Dr. Şule Yazgan, psikiyatr Prof. Dr. Yankı Yazgan, psikiyatr Doç. Dr. Onur Tuğçe Poyraz Fındık

  • 300 soru nereden geldi? Bu sorular, çocuk hekimi (Şule) ve çocuk psikiyatrı (Yankı, Tuğçe) olarak karşılaştığımız gündelik sorunlardan kaynaklandı. Çocukların tedavilerini yaparken, ailelerin çocuklarını gönüllerine göre büyütmelerine rehberlik ederken, birçok sorun üzerinde düşünerek çok şey öğrendik. Bildiklerimizi geliştirdik. Anne-babaların ve aile büyüklerinin sorunlara ürettikleri kendi çözümlerinden her zaman faydalandık. Gelen soruların bir kısmı, tanı, takip ve tedavi için başvurmuş anne-baba ve çocuklardan gelirken, önemli bir bölümü de çok çeşitli yerlerde karşılaştığımız insanlardan oluştu. Türkiye’nin dört bir yanında, plajda, hastanede, köyde, kasabalardaki düğünlerde, konferans salonlarında, uçakta, minibüste, Şehir Hatları vapurunda, müzelerde ve aklınıza gelebilecek her yerde gelen değişik sorularla karşılaştık.
  • Sorulara cevap verirken nelere dikkat ettiniz? Biz her şeyi bilen gurular değiliz. Mesleklerimizi soranlar bize “Çocuğunuz ne kadar şanslı” dediklerinde, bir an durup düşünüyoruz. Çocuk psikiyatrı veya çocuk hekimi olduğumuz için çocuklar hakkında kimsenin bilmediği şeyler bildiğimizi, kimsenin çözemeyeceği sorunları önceden görebileceğimizi varsayan birçok kişiyle karşılaşıyoruz. “Çocuğunuz ne kadar şanslı” sözüne inanabilmek isterdik. Ancak bizde olduğu varsayılan olağanüstü yeteneklere sahip olmadığımızı biliyoruz. Bildiklerimizi yok saymayız ama bunları kendimize ve yakınlarımıza uygulama konusunda sizlerden daha fazla iddiamız yok. Üstelik, bir çocuğun hayatındaki her dönüm noktasının, bize bildiklerimizi unutturan ve elimizi ayağımızı birbirine karıştırtan bir yanı olduğunu unutmuyoruz. Bu nedenle bu kitabın, kafanız karıştığında bir görüş okumak ya da yeni fikirler üretmek istediğinizde yanınızda bir kaynak olmasını amaçladık.
  • Soruların tek bir doğru cevabı var mı? Bazı sorulara tam olarak doğru ve gerekli cevabı veremediğimizi hissetsek bile, bu durum bizi o konuda daha çok düşünmeye yönelttiği için seviniyoruz. Yazdıklarımızı bilimin, insan bedeninin ve beyninin gelişimi, çocuk sağlığı ve ruh sağlığı/bozuklukları alanındaki bulgulara dayandırarak hazırladık; ancak bunları değişmez buyruklar ya da uyulmadığında her şeyin altüst olacağı yasalar olarak görmemelisiniz. Bazılarını kültür, bilimsel ve teknolojik gelişmelere ve hayat felsefesine göre ortaya çıkabilecek farklı değerlere açık bıraktık.
Çocuğunuz Sizden Ne Bekliyor? – Yenilenen Baskı Hakkında Bilgiler
Yorum Yap

Giriş Yap

Ankara Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!