1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Diş Ağrısı, Apse Tedavisi ve Diş Beyazlatma Üzerine merak edilenleri Konuştuk

Diş Ağrısı, Apse Tedavisi ve Diş Beyazlatma Üzerine merak edilenleri Konuştuk

Dt. Ali Berke Cengiz
Dt. Ali Berke Cengiz
service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dt. Ali Berke Cengiz ile Diş Ağrısı, Apse Tedavisi ve Diş Beyazlatma Üzerine merak edilenleri konuştuk.

Soru: Diş ağrıyınca ne yapmalıyız?

Dt.Ali Berk Cengiz
Dt.Ali Berke Cengiz

Dt. Ali Berke Cengiz: Aslında bu soruya çok farklı bir pencereden yaklaşmak lazım. Öncelikle, dişimiz neden ağrıyor? Ağrının sebebi bu sorunun cevabını değiştirecektir.

Eğer diş sıkma kaynaklı bir ağrı ise, uzun vadede tedavi edilmesi gerekir. Ancak çoğu insan bu soruyu gece gelen aşırı diş ağrısı için soruyor. Bu tarz diş ağrıları genellikle dişin aşırı derecede çürüyüp pulpitis olması, yani pulpanın iltihaplanması sonucunda ortaya çıkar ve hastayı uyutmayacak derecede ağrıya neden olur.

Bu durumda yapacak en sağlıklı şey, tabii ki bir diş hekimine başvurup dişi tedavi ettirmektir.

Soru: Dişler neden bu aşamaya geliyor, neden bu kadar geç kalınıyor?

Dt. Ali Berke Cengiz: Hiçbir diş aniden bu şekilde çürümez, bu mümkün değil. Toplumumuzda maalesef diş ipi kullanma alışkanlığı çok yaygın değil. Bundan ötürü dişlerimiz ara yüzlerinden çürüyor, o çürük büyüyor, biz önemsemiyoruz, kontrole veya tedaviye gitmiyoruz. Daha sonra bu çürük iyice büyüyüp dişin içini komple boşaltıyor. Yenilen en yumuşak gıdada dahi bu dişin incelen kısmı kırılıyor ve hasta son aşamada, başka çaresi kalmadığında şiddetli diş ağrısıyla bizlere başvuruyor. Dişler ağrıyınca değil de ağrımadan önce yapılacaklar bence bu konunun kilit noktası.

Apseli Diş Çekilir mi veya Nasıl Müdahale Edilir?

Soru: Apseli diş çekilir mi veya nasıl müdahale edilir?

Dt. Ali Berke Cengiz: Burada da apse nedir ve neden oluşur bunu cevaplandırmak lazım. İltihaplanma diş etinde veya diş kökü çevresinde olabilir. Diş etindeki iltihabı genellikle diş eti ve diş taşı temizlikleri ile birkaç seansta halledebiliyoruz. Ama ileri derece diş çürüklerinde gerekli tedaviler yapılmadığı zaman dişlerin köklerinin ucunda iltihap birikintileri oluşabiliyor. Genelde apse diye bunlara diyoruz. Bu durumdaki dişlerin tedavisi çoğunlukla kanal tedavisi veya çekimdir.

Soru: Toplumda “apseli diş çekilmez” diye bir inanç var, doğru mu?

Dt. Ali Berke Cengiz: Toplumumuzda çok büyük bir yanılgı, bilgi kirliliği var; apseli diş çekilmez. Üniversitede çok değerli bir hocam bu dişleri bacağa batmış paslı bir çiviye benzetirdi. Bu çiviler de orayı enfekte edecek, iltihaplandıracak. Fakat takdir edersiniz ki kimse bu durumdaki birine “Sen önce şu antibiyotiği bir kullan, iltihap dinsin, bu çiviyle bir hafta dolaş daha sonra çıkartalım.” diyemez. Diş içinde aynı şey geçerli.

Zaten antibiyotiğin oradaki iltihabı tamamen bitirme gibi bir ihtimali de söz konusu değil. İnsanlar iltihabın kana karışmasından korktuklarını dile getiriyorlar. Son yapılan bilimsel çalışmalar da böyle bir ihtimalin sıfıra yakın olduğunu göstermekte. Bu yüzden kar-zarar dengesini göz önüne aldığımızda apsesi, iltihabı bulunan bir dişe girişimsel bir işlem yapmamız konusunda çoğu zaman bir engel bulunmuyor.

Diş Beyazlatma

Soru: Diş beyazlatma işlemi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Dt. Ali Berke Cengiz: Günümüzde, sosyal medyanın da etkisiyle insanlar bembeyaz dişler istiyorlar. Bu beyaz dişlere kavuşmak için birkaç farklı seçeneğimiz mevcut. Eğer uygunsa, lamine veya zirkonyum kaplamalar ve bizim “bleaching” dediğimiz diş beyazlatma işlemleri bunlardan.

Diş beyazlatma, dişler aşındırılıp küçültülmediği için en sağlıklısı olarak görülebilir. Bu işlemi gerçekleştirmenin birkaç farklı yolu var. Ev tipi ve klinik tipi beyazlatma alternatifleri mevcut. Klinik tipi kadar olmasa da hastalar, hekimlerinden edinebilecekleri ev tipi beyazlatma kitleri sayesinde kendileri de evlerinde dişlerini bir miktar beyazlatabilirler.

İmkan varsa klinik ortamında yaptırmak elbette daha güvenilir çünkü beyazlatma kimyasalları asitli içerikliler.

Soru: Beyazlatma işlemi nasıl gerçekleştirilir?

Dt. Ali Berke Cengiz: İşlemi özetlemek gerekirse, hastanın dişetine koruyucu bir bariyer uygulanıp, diğer gerekli önlemler alındıktan sonra planlanan dişlere beyazlatma ajanı uygulanır ve 20-30 dakikalık seanslar gerçekleştirilir. Önceden belirlenen hedef tona ulaşılana kadar 10-14 gün arayla birkaç seans gerçekleştirilebilir.

Ancak bu işlemi yaptırmadan önce doktorunuzla bu konuda görüşüp bu işlemin sizin için uygun ve gerekli olduğuna karar vermeniz en önemlisi.

Soru: Diş beyazlatma işlemi sonrası ne gibi sonuçlar beklenebilir?

Dt. Ali Berke Cengiz: Beyazlatma işleminde önemli olan beklentinin ne boyutta olduğudur. Eğer 3-4 ton açılması isteniyorsa, diğer seçenekler de değerlendirilebilir. Ama 1-2 ton açılma, hastaların çoğunda birkaç seanslık işlem sonrası yakalanılabiliyor. Bu da çoğu insan için tatmin edici bir sonuç oluyor.

Bu röportaj da Dt. Ali Berke Cengiz, diş ağrısı, apseli dişlerin tedavisi ve diş beyazlatma konularında önemli bilgiler paylaştı. Diş sağlığını korumak ve gerektiğinde doğru tedavi yöntemlerini uygulamak için diş hekiminize düzenli olarak görünmeyi ihmal etmeyin.

Diş Ağrısı, Apse Tedavisi ve Diş Beyazlatma Üzerine merak edilenleri Konuştuk
Yorum Yap
Subscribe
Bildir
guest
5 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Zeki Dolunay

Merhaba hocam, Diş ağrısı başladığında acil olarak evde yapabileceğimiz birşey varmıdır?

Dumanlı

merhaba hocam, Diş ağrısı için reçetesiz satılan ilaçlar etkili midir?

Güngördü

Merhaba Ali hocam, Diş ağrısının diş sıkma veya gıcırdatmadan kaynaklandığını nasıl anlayabiliriz?

Tuğçe Kınaz

merhaba hocam Apse tedavisi ne kadar sürer?

Tuğrul Akar

Ali hocam Diş beyazlatma işlemi ne kadar sürede sonuç verir?

Giriş Yap

#ankarahaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

5
0
Would love your thoughts, please comment.x