İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
10 Kasım 2024, Paz
  1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Dr. Hasan Hüsnü Eren ile İyot Üzerine Söyleşi

Dr. Hasan Hüsnü Eren ile İyot Üzerine Söyleşi

featured
service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ortomoleküler tıp danışmanı ve Bütünsel İyot Derneği’nin kurucusu olan Dr. Hasan Hüsnü Eren ile, sağlık üzerinde büyük etkileri olan iyotun önemini ve yeni yayımlanan kitabı ‘İyot Giren Eve Doktor Girmez’ üzerine bir röportaj gerçekleştirdik. Dr. Eren, iyotun insan sağlığı üzerine etkilerini ve bu mineralin yanlış anlaşıldığını detaylı bir şekilde açıklıyor. Dr. Hasan Hüsnü Eren’in kitabı Hayy Kitap’tan çıktı.

Kitabınızda iyodun çok önemli bir mineral olduğunu vurguluyorsunuz. Bugüne kadar öğrendiklerimiz yanılgılar mı?

Dr. Hasan Hüsnü Eren ile İyot Üzerine Söyleşi

Evet, iyot, sağlık açısından son derece önemli fakat yanlış tanıtılmış bir mineral. İnsan hayatı için hayati öneme sahip olan iyota her bireyin ihtiyacı var. Bu kitabımda, giderek artan iyot eksikliği salgınına dikkat çekmek istiyorum. Zira, birçok çözümü bulunamayan sağlık sorununun temelinde iyot eksikliği yatıyor.

İyot denince akla gelen ilk şey, tiroit hormonunu düzenlediğini düşündüğümüz sofra tuzu. Peki, iyot tam olarak nedir?

İyot, esansiyel bir mineral olup, tiroit hormon sentezi için gerekli bir bileşendir. Ancak, iyotun işlevleri bununla sınırlı değildir. İyot içeren hormonlar, embriyonik gelişim, bilişsel gelişim, büyüme, metabolizma ve vücut sıcaklığının korunmasında kritik rol oynar. İyot eksikliğini gözlemleyebildiğimiz tek organ tiroit bezi olduğu için bu mineralin önemi genellikle yalnızca bu organla ilişkilendirilir. Oysa vücudumuzda iyot kullanan ve depolayan diğer organlar da vardır ve bu organlar yeterli iyot alamadıklarında toksik maddeler tarafından etkilenir. Bu durum, iyodu hayati bir mineral haline getirir.

İyot ihtiyacımızı sofradaki tuzla karşılayabilir miyiz?

Dünya genelinde iyot eksikliğini ortadan kaldırmak amacıyla iyotlu tuz kullanımı önerilmiştir. Ancak, iyot ihtiyacını tuzdan karşılamak oldukça yanıltıcıdır. İyotlu tuz üretiminde uygulanan rafinasyon işlemi, iyodun kimyasal olarak değişmesine yol açar. Bu nedenle, sadece iyotlu tuz tüketerek yeterli iyot alımını sağlamak mümkün değildir.

İyodu nasıl ve hangi yollarla alacağız?

Dr. Hasan Hüsnü Eren ile İyot Üzerine Söyleşi

Vücudumuz iyot üretmediği için dışarıdan almamız gerekmektedir. Eğer düzenli olarak deniz yosunu ve deniz ürünleri tüketmiyorsak, gıdalarda yeterli miktarda iyot bulmak oldukça zordur. Ben kişisel olarak bir çözeltiden yararlanıyorum. Bu, iyot elementi ile potasyum iyodürün suda çözünmesiyle elde edilen bir karışımdır. Ayrıca, iyot aldıktan sonra en az 2-3 saat boyunca C vitamini kullanmaktan kaçınmalıyız, çünkü C vitamini iyodun etkisini azaltabilir.

Yüksek dozda iyotun tiroit hormonlarını bozduğu ve kanser hücrelerini çoğalttığı iddia ediliyor…

Aslında, vücuttaki iyot eksikliği, kanser riskini artırmaktadır. Meme, tiroit, yumurtalık, rahim ve prostat kanserleri gibi hastalıklar; otoimmün tiroit hastalıkları, fibrokistik meme hastalığı, dikkat eksikliği, kronik yorgunluk, fibromiyalji ve infertilite gibi sorunlar da iyot eksikliği ile ilişkilidir.

İyot, virüslere karşı etkili midir?

Evet, kitabımda belirttiğim gibi, iyot, vücutta hiçbir virüsün barınmasına izin vermeyen tek mineral olarak öne çıkmaktadır.

Gebelikte iyot kullanımı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Dünyada zekâ geriliğinin önemli nedenlerinden biri iyot eksikliğidir. Bu nedenle, hamilelerin çocuklarına yeterli düzeyde iyot aktarmaları, bebeğin beyin gelişimi açısından kritik öneme sahiptir. Ancak, iyotun detoks etkisi nedeniyle gebelere yüksek doz önerilmemektedir; çünkü iyot vücutta toksinleri çözebilir ve bu toksinler bebeğe geçebilir.

DEHB ve Otizm için İyotun Önemi!

İyot eksikliği, zekânın yetersiz işleyişinin önemli bir nedenidir. Bebeklerin IQ gelişimi üzerinde iyot büyük bir rol oynamaktadır. Son araştırmalar, çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun (DEHB) kaynağının iyot eksikliği olduğunu göstermektedir. Dünyada mutlak bir otizm salgını mevcut. Ebeveynler ve doktorlar, uygun tedavi seçeneklerini bulmakta zorlanıyor. Doktora danışarak, gebelik ve emzirme döneminde iyodun anne tarafından kullanılması, otizm riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Dr. Hasan Hüsnü Eren ile İyot Üzerine Söyleşi
Yorum Yap

Giriş Yap

Ankara Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!