Elektronik sigaradaki gizli tehdit!
Elektronik Sigaranın Zararları
Dr. Mustafa Ünal, elektronik sigaranın nikotini akciğerlere taşıyan bir sistem olduğunu belirterek, akciğere alınan her maddenin zarar verebileceğini ifade etti. Ünal, elektronik sigaranın hem akut hem de kronik hastalıklara yol açabileceği konusunda uyardı.
Sigara Bırakma Yöntemi Olarak Elektronik Sigara
Elektronik sigaranın sigarayı bırakma yöntemi olarak kullanılması uzun süredir tartışma konusu. Dr. Ünal, sigara bırakma tedavilerinde nikotin bandı ve sakızının kullanıldığını, ancak elektronik sigara ile sigarayı bırakma oranlarının düşük olduğunu aktardı. 2019’da yapılan bir çalışmada, elektronik sigara ile sigarayı bırakma oranı %19, nikotin tedavisiyle bırakma oranı ise %9 olarak bulunmuştu. Ancak bir yıl sonra elektronik sigarayla sigarayı bırakanların %80’inin hala elektronik sigara kullandığı, nikotin tedavisi grubunda ise bu oranın %8 olduğu tespit edildi. Bu veriler, elektronik sigaranın bağımlılığı sona erdirme aracı olarak etkili olmadığını ortaya koyuyor.
“Moda” Algısının Önüne Geçilmeli
Ünal, çocuk ve gençlerin elektronik sigaraya alıştırılmasının önemli sorunlara yol açtığını vurguladı. Elektronik sigaranın “masum” bir ürün olarak algılanmasının, gençleri bağımlılığa sürükleyebileceğine dikkat çekti. Ünal, sigara endüstrisinin amacının insanları 20 yaşından önce tütün bağımlısı yapmak olduğunun altını çizerek, “Elektronik sigara, sigara endüstrisinin bağımlılık yaratma yollarından biridir” dedi.
7 Binden Fazla Aroma İle Cezbediyorlar
Dr. Ünal, elektronik sigaraların içine 7 binden fazla aroma konulduğunu belirtti. Bu aromaların, nikotinin asıl tadını maskeleyerek, gençlerin aromayı daha cazip bulmasını sağladığını söyledi.
Ünal, “Elektronik sigara tümüyle yasaklanmak yerine, aromalı olanların yasaklanması daha etkili olabilir” dedi. Aromaların çocukları cezbettiğini, çünkü nikotinin acı tadının bu aromalarla gizlendiğini ifade etti.