Futbolcuların sahada giydiği kramponlar dışarıdan bakılınca bildiğimiz, sıradan bir ayakkabı gibi durabilir. Ancak sahip olduğu özellikleri okuyunca eminiz fikriniz değişecek.
Futbol ve teknolojinin, hatta mühendisliğin iç içe girmesine artık alıştık. VAR teknolojisi, formalarda kullanılan teknolojiler derken kramponlar da bunlardan geri kalmamış.
Futbolcuların kramponlarındaki en önemli özelliklerden biri, Cushioning yani ‘Yastıklama’ teknolojisi.
Bu teknoloji, kramponların taban, topuk ve parmak bölgesinde kullanılıyor. Ayakları darbe ve şoklardan koruyarak konforu artırmayı amaçlıyor. Özellikle uzun süreli maçlarda ve antrenmanlarda oyuncuların ayaklarında oluşabilecek yorgunluğu ya da ağrının önüne geçmeye yarıyor.
Firm Ground ve Soft Ground: Kramponların dış tabanları da özel olarak tasarlanıyor.
Futbol kramponlarında kullanılan dış tabanlar, farklı zeminlerde daha iyi tutuş sağlamak için özel olarak tasarlanıyor. Örneğin ‘Firm Ground’ denen kramponlar çim sahalar için; ‘Soft Ground’ ise daha yumuşak zeminler için kullanılır. İkisinde de amaç oyuncunun hem yere sağlam basması hem de daha kolay hızlanabilmesidir.
Tabii ki krampon dediğimiz zaman aklımıza ilk olarak tabanda bulunan çiviler geliyor.
Krampon tabanlarındaki çiviler ve desenler, oyuncunun adım attığı yüzeyle olan etkileşimini artırıyor, bu sayede oyuncunun hızlanması, durması ve yön değiştirmesi daha kolay oluyor. Bu çivilerin yerleşimi, yapısı ve şekli zeminin durumuna göre farklı konfigüre edilebiliyor. Örneğin Nike’ın kullandığı ve çamurlu zeminlerde tercih edilen ‘Anti-Clog Traction’ teknolojisi, çivilerin aralarındaki çamurun birikmesini engelliyor.
Bu teknolojilerin dışında aslında kramponların üretim aşamasında da performansa yönelik iyileştirmeler yapılıyor. Kramponların üst kısmı, daha az sürtünme ve daha iyi hissetme için dikişsiz tasarlanıyor. Aynı zamanda oyuncunun topa daha güçlü vurabilmesi için sertleştirilmiş burun yapıları kullanılıyor.
Bu içeriklere de göz atabilirsiniz: