Ankara, 21 Nisan 2025 — “Emek, Dijitalleşme ve Sosyal Adalet Uluslararası Kongresi” kapsamında Türkiye’ye gelen 41 ülkeden 200 sendika lideri, Gazze’de yaşanan insanlık dramına dikkat çekmek amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) Türkiye Temsilciliği önünde bir araya geldi. Katılımcılar, “Savaşa hayır”, “Özgür Filistin” ve “17 bin 954 çocuk, 12 bin 365 kadın katledildi” yazılı pankartlarla Gazze’ye yönelik saldırılara karşı tepkilerini dile getirdi.
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, yaptığı basın açıklamasında, Gazze’de 18 aydır süren saldırıların soykırım niteliğinde olduğunu belirterek, “İsrail, uluslararası hukuku, savaş hukukunu ve en temel insan haklarını pervasızca çiğniyor. Binlerce çocuk, kadın ve sivil, hastanelerde, okullarda, mülteci kamplarında, çadırlarda acımasızca katlediliyor. Bu yaşananlar bir çatışma değil, planlı, sistematik bir yok etme girişimidir.” dedi.
Yalçın, 7 Ekim 2023’ten bu yana devam eden saldırılarda 51 binden fazla Filistinlinin yaşamını yitirdiğini, yaralı sayısının 116 bini aştığını belirterek, “Ölenlerin yaklaşık yüzde 70’ini kadınlar ve çocuklar oluşturuyor. Yıkılan binaların enkazlarında hala binlerce cansız beden çıkarılmayı bekliyor. Soykırımda hastaneler yok ediliyor, sağlık çalışanları topluca infaz ediliyor, BM, Kızılhaç, Kızılay ve insani yardım gönüllüleri ve gazeteciler de planlı şekilde hedef alınıp acımasızca katlediliyor.” ifadelerini kullandı.
Gazze’de yalnızca bombalarla değil, gıda ve ilaç ambargosuyla da bir yok etme politikası uygulandığını söyleyen Yalçın, uluslararası toplumun çifte standardının kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, “Birleşmiş Milletler’e sesleniyoruz, İsrail’in katliamları derhal durdurulmalıdır. Kınama mesajları değil, artık somut adımlar istiyoruz. Gazze’de işlenen savaş suçlarının bütün sorumluları yargılanmalı ve cezalandırılmalıdır.” diye konuştu.
Litvanya İşçi Federasyonu Başkanı Jelena Soms ve Filistin İşçi Sendikası Genel Sekreteri Ghanfi Zidan Nima da Gazze’de yaşananların insanlık suçu olduğunu belirterek, uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı.
Açıklamanın ardından, Gazze’de yaşamını yitirenler anısına BM Türkiye Temsilciliği önüne siyah çelenk bırakıldı.
Ankara’da düzenlenen bu uluslararası dayanışma etkinliği, Gazze’de yaşanan trajedinin dünya genelinde nasıl bir yankı uyandırdığını gösteriyor. Sendika liderlerinin bir araya gelerek BM önünde seslerini yükseltmeleri, uluslararası toplumun bu tür insanlık suçlarına karşı daha duyarlı ve etkin bir tutum sergilemesi gerektiğini bir kez daha gözler önüne seriyor. Gazze’de yaşananların sadece bir bölgenin değil, tüm insanlığın sorunu olduğunu unutmamak gerekiyor.
Daha fazla bilgi için: e-haber.net