İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
18 Ocak 2025, Cts
CNN Haber
  1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Sağlık
  4. Geniz Eti Problemleri ve Çocuk Sağlığı

Geniz Eti Problemleri ve Çocuk Sağlığı

featured
service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Semih Demirkıran, geniz etinin büyümesiyle ilgili önemli bilgiler paylaşarak, “Büyüyen ve oldukça fazla miktarda mikrop barındıran geniz eti, yakın komşuluğu nedeniyle tekrarlayan kulak ve sinüs enfeksiyonlarına zemin hazırlamakta; bu durum çocuklarda hırçınlık, iştahsızlık gibi ciddi problemleri de beraberinde getirebilmektedir.” dedi.

Geniz Eti Problemleri ve Çocuk Sağlığı

Demirkıran, geniz etiyle ilgili daha fazla bilgi vererek, “Toplumda, özellikle çocukluk döneminde sık görülen hastalıkların başında üst solunum yolu ile ilgili sorunlar gelmektedir. Bu konuda en çok karşılaşılan sıkıntılardan biri de geniz etindeki problemlerdir. İlaçla tedavinin yetersiz kaldığı durumlarda geniz etinin mutlaka alınması gerektiğini vurgulamak istiyorum.” ifadesinde bulundu.

Geniz Eti Problemleri ve Çocuk Sağlığı

Büyüyen Geniz Eti ve Etkileri

Dr. Demirkıran, geniz etinin büyümesinin ve bunun çocuk üzerindeki etkilerinin ciddiyetine dikkat çekerek, “Büyüyen geniz eti, yalnızca solunum yolu enfeksiyonlarına neden olmakla kalmaz, aynı zamanda çocukların ruh halini de olumsuz etkileyebilir. İhmal edilmesi durumunda, gelişim geriliği gibi daha ciddi sorunlara yol açabilir.” dedi.

Geniz Eti Problemleri ve Çocuk Sağlığı

Geniz Eti Nedir?

Demirkıran, geniz etinin tanımını yaparak, “Geniz eti ya da tıp dilindeki adıyla adenoid, burnun arka kısmında doğuştan var olan bir lenf dokusu olarak tanımlanır. Bu dokunun görevi, vücuda solunum yoluyla giren mikroplara karşı savunma yapmaktır.” şeklinde konuştu. “Akut üst solunum yolu enfeksiyonlarında geniz etinin büyümesi normal kabul edilir. Ancak tekrarlayan enfeksiyonlar sonrasında küçülmediği takdirde, sorunlar baş göstermeye başlar. Bazen, neredeyse bir pinpon topu büyüklüğüne ulaşarak geniz bölgesindeki burnun arka çıkış kapısını tamamen tıkayabilir.” diye ekledi.

Geniz Eti Problemleri ve Çocuk Sağlığı

Ebeveynlerin Rolü

Dr. Demirkıran, ebeveynlerin bu durumu dikkatle takip etmesi gerektiğini belirterek, “Kimi zaman ebeveynler, çocuklarının genizden konuştuğu için ses tonunun farklı olduğunu, iştahının azaldığını, geceleri terlediğini ve horladığını ifade ederler. Bazen de çocukların ağzından salya aktığını dile getirirler.” dedi.

Geniz Eti Problemleri ve Çocuk Sağlığı

“Geniz eti, anatomik olarak en büyük haline çocuk 3 ila 5 yaşları arasında ulaşır ve genellikle 7 yaşından sonra küçülmeye başlar. Ergenlik döneminde ise genellikle kaybolur. Bu noktada ebeveynlere önemli görevler düşmektedir. Zira bazı ebeveynler, geniz etinin alınmasından endişe ederken, diğerleri ‘Nasılsa ileride küçülecek’ düşüncesiyle bu durumu ihmal edebilir. Bu durum, problemin büyümesine ve ilerleyen yaşlarda pek çok kronik hastalığın gelişmesine yol açabilir.”

Geniz Eti Problemleri ve Çocuk Sağlığı

Sorunların Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Tedavi edilmediği takdirde geniz etinin, üst solunum yolu enfeksiyon atakları, sinüzit, geniz akıntısı, öksürük, uyku bozuklukları, horlama, ağzı açık uyuma, kulak enfeksiyonları gibi sorunlara yol açabileceğini belirten Demirkıran, “Bu durum, kulakta sıvı birikmesine bağlı işitme azlığı hatta işitme kaybı gibi ciddi sonuçlar doğurabilir.” dedi.

Geniz Eti Problemleri ve Çocuk Sağlığı

  • Geniz eti belirtilerinin fazla ortaya çıkmadığı çocuklarda herhangi bir tedaviye gerek yoktur.
  • Geniz eti şişmesini azaltmak için doktor tarafından steroid içeren burun spreyi önerilir.
  • Enfeksiyonun bakteriyel olması durumunda antibiyotik kullanımı gündeme gelebilir.
  • Ancak şikâyetlerin yoğun olması, ilaç tedavilerine rağmen devam etmesi ve sürekli tekrarlaması durumunda geniz eti cerrahi yöntem ile alınmalıdır.

Ameliyat genellikle 2 yaşından sonra tercih edilse de, nefes tıkanıklığı çok yoğun ise 1 yaşından sonra da gündeme gelebilmektedir. Ameliyat, genel anestezi altında ve ağız yolundan yapılır, bu nedenle boyunda herhangi bir kesiye gerek olmaz. Operasyon yaklaşık yarım saat sürer ve hasta genellikle aynı gün taburcu edilerek evine gönderilir.

Geniz Eti Problemleri ve Çocuk Sağlığı

Dr. Demirkıran, çocuklarda geniz eti belirtilerini şu şekilde sıraladı:

Geniz Eti Problemleri ve Çocuk Sağlığı

  • Burundan nefes almada güçlük
  • Ağzı açık uyuma
  • Gece terlemesi
  • Horlama
  • Burnu tıkalı gibi genizden konuşma
  • Burun ve geniz akıntısı
  • Uykuda nefes tutma
  • Ağız kokusu

Geniz Eti Problemleri ve Çocuk Sağlığı

Geniz Eti Problemleri ve Çocuk Sağlığı

Geniz Eti Problemleri ve Çocuk Sağlığı
Yorum Yap

Giriş Yap

Ankara Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!