1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Hamilelikte Sigara İçmenin Olumsuz Etkileri

Hamilelikte Sigara İçmenin Olumsuz Etkileri

featured
service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeni bir araştırma, ‘hafif sigara içimi’ olarak tanımlanan, günde yalnızca bir veya iki sigara içmenin bile hamilelik üzerindeki ciddi olumsuz etkilerini ve yenidoğanlarda sağlık sorunlarına yol açabileceğini ortaya koyuyor. Hamilelik döneminde sigara içmenin, erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve kısıtlı fetal gelişim gibi komplikasyon risklerini artırdığı bilinse de, ABD’de hamile kadınların yaklaşık %5’inin sigara içtiği tahmin ediliyor.

Çinli bilim insanları, sigara içme alışkanlıklarının hamilelik sürecindeki zamanlaması ve yoğunluğunun yenidoğanlar üzerindeki etkilerini anlamak amacıyla kapsamlı bir veri analizi gerçekleştirdi. Bu çalışma, 2016-2019 yılları arasında ABD’de gerçekleşen 12,1 milyon doğum üzerinde yapıldı ve annelerin hamilelik öncesi üç ay ile hamileliklerinin üç trimesterindeki sigara alışkanlıkları incelendi.

Hamilelikte Sigara İçmenin Olumsuz Etkileri

Hangi Sağlık Sorunlarına Neden Oluyor?

Hangi Sağlık Sorunlarına Neden Oluyor?

Araştırma, hamilelik döneminde sigara içen kadınların genellikle daha genç, bekar, obez ve eğitim seviyesi düşük bireyler olduğunu, ayrıca daha fazla sayıda doğum yaptıklarını ve doğum öncesi sağlık hizmetlerine daha az zaman ayırdıklarını gösterdi.

Hamilelikte Sigara İçmenin Olumsuz Etkileri

  • Hamileliğin hemen öncesinde sigara içen annelerin bebeklerinde önemli sağlık sorunları yaşama riski %27,
  • Hamilelik sırasında sigara içen annelerin bebeklerinde ise risk oranı %31 ila %32 oranında daha yüksek olarak belirlendi.

Yenidoğanlarda gözlemlenen sağlık sorunları arasında solunum cihazı gerektiren solunum zorluğu, yoğun bakıma yatış, nöbetler ve ciddi nörolojik problemler bulunmaktadır.

Hamilelikte Sigara İçmenin Olumsuz Etkileri

Gebelikten önce günde bir veya iki sigara içiminin bu sağlık sorunlarının riskini %16 oranında artırdığı, anne günde 20 veya daha fazla sigara içiyorsa riskin %31 oranında arttığı tespit edilmiştir. Bu çalışmanın bulguları, Journal of Epidemiology & Community Health dergisinde yayımlandı.

Hamilelikte Sigara İçmenin Olumsuz Etkileri

Uzmanların Önerileri

Uzmanların Önerileri

Araştırmacılar, verilerin hamilelikten önceki üç ay içinde herhangi bir noktada sigara içenler ile bu süre boyunca sigara içenler arasında ayrım yapmadığını ve tütün dumanına ikinci el maruziyetle ilgili bilgi bulunmadığını kabul etmekle birlikte, sigara içmenin hamilelikte güvenli bir seviyesinin olmadığını vurgulamaktadır.

Northwell Sağlık Sistemi Kalite ve Hasta Güvenliği, Kadın Hastalıkları ve Doğum Direktörü Dr. Victor Klein, hamilelikte sigara veya elektronik sigara kullanımından kaçınmak için başa çıkma stratejileri geliştirmek amacıyla hamile kalmadan önce nikotin bandı kullanımı ve davranış terapisi alımını öneriyor. Sigara içen bireylerin sağlık çalışanlarına ve anketlere verdikleri yanıtlarda genellikle sigara miktarını olduğundan daha az bildirdiği de vurgulanmaktadır.

Hamilelikte Sigara İçmenin Olumsuz Etkileri

Araştırmaya dahil olmayan Dr. Klein, New York Post’a yaptığı açıklamada, “Bu çalışma, çok sayıda hamileliğin incelendiği önemli bir araştırmadır. Az miktarda sigara içmenin bile hamilelik sırasında güvenli olmadığı sonucuna varılabilir. En güvenli hamilelik için hamilelikten önce sigarayı bırakmak en iyisidir” ifadelerini kullanmıştır.

Hamilelikte Sigara İçmenin Olumsuz Etkileri

Hamilelikte Sigara İçmenin Olumsuz Etkileri
Yorum Yap
Abone Ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Giriş Yap

#ankarahaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

0
Düşüncelerinizi duymak isterim, lütfen yorum yapınx