USD34,24
EURO37,63
GR. ALTIN2.918,01
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Eğitim
  3. Kabataş Erkek Lisesi’nden TEKNOFEST’te Büyük Başarı

Kabataş Erkek Lisesi’nden TEKNOFEST’te Büyük Başarı

featured
service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kabataş Erkek Lisesi’nden Büyük Başarı

Kabataş Erkek Lisesi'nden Büyük Başarı

Kabataş Erkek Lisesi (KEL) 12’nci sınıf öğrencileri, TEKNOFEST’te ‘Ulaşımda Yapay Zeka’ kategorisinde, çoğunluğu üniversite öğrencileri olmak üzere yaklaşık 2 bin 700 takımı geride bırakarak birincilik elde etti. Köklü lisenin öğrencileri, bu başarıyı, geleceğin teknolojisi olan uçan arabaların karşılaşabileceği olası sorunlara yapay zekâ tabanlı çözümler geliştirerek elde ettiler.

Teknolojinin her alanda hızla gelişmesi, ulaşım sektöründe de önemli değişiklikler getirmektedir. Dünya genelinde ‘uçan arabalar’ üzerinde çalışan firmaların sayısı gün geçtikçe artıyor. Uçan arabaların hayatımıza girmesiyle birlikte hava ve yer trafiğinin kontrolü ve güvenliği gibi çeşitli problemler de kaçınılmaz hale geliyor.

TEKNOFEST ‘Ulaşımda Yapay Zekâ’ kategorisi, 5-8 Eylül tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirildi. Yarışmacılardan, uçan arabaların kamera verilerini kullanarak taşıt ve insanları tespit eden bir ‘nesne tespit sistemi’ geliştirmeleri istendi. Ayrıca, uçan arabaların şehir içinde iniş ve kalkış yapmalarını kolaylaştırmak için görsel asistanlar hazırlamaları beklendi. Bu kategoride yarışmak için 2 bin 707 takım ve 5 bin 694 kişi başvurdu. Nihayetinde, finale kalan 36 takım ve 173 yarışmacı arasından Kabataş Erkek Lisesi’nden Ali Emre Narin, Ali Berkin Arısoy ve Mert Köksal’dan oluşan ‘Sabiha’ takımı birinci oldu.

Kabataş Erkek Lisesi'nden TEKNOFEST'te Büyük Başarı

Çalışmamız Yüzde 99 Başarılı

Zafere ulaşan ‘Sabiha’ takımının kaptanı Ali Emre Narin, çalışmanın detaylarını şöyle anlattı: “Yakın gelecekte ulaşım sektöründe büyük bir yer kaplaması beklenen uçan arabaların karşılaşacağı olası problemleri çözmemizi istediler. Bu doğrultuda iki yazılım geliştirdik. İlk görevimizde, uçan arabaların şehir üzerinden trafik tespitlerini yapabilen bir yapay zekâ modeli eğittik. Bu model, şehirdeki çeşitli taşıt ve insanları tespit edip sayabiliyor. Böylece iniş yapacağı alanlardaki insan ve taşıtlar için güvenli bir ortam sağlıyoruz. İniş ve park alanlarında nesne ya da canlı bulunmaması çok kritik. Eğittiğimiz yapay zekâ modeli, güvensiz inişlerin önüne geçiyor. İkinci görevimizde ise, uçan araba ya da dronun navigasyon sistemi bozulduğunda konumunu tespit edebilmekti. Geliştirdiğimiz algoritmalar ve simülasyonlarla yüzde 99 başarı sağladık. Gece ve gündüz, sisli ve yağışlı havalarda çalışma kapasitesini de ölçme şansımız oldu.

Kabataş Erkek Lisesi'nden TEKNOFEST'te Büyük Başarı

Yapay Zeka Laboratuvarlarını Geride Bıraktık

Yarışma, lise, üniversite takımları ve tüm lise ve üniversite mezunlarına açıktı. Rakiplerimizin daha fazla imkânı ve tecrübesi olabilirdi; bu nedenle çok rekabetçi bir ortamdaydık. İşimizi mükemmel seviyeye çıkarmaya çalıştık, çünkü kazanmak için bunun şart olduğunu biliyorduk. Yüksek bütçelerle katılan takımları geride bıraktık. Bazı üniversitelerin yapay zeka laboratuvarları bulunuyor ve burada güçlü bilgisayarlar mevcut. Bizim de yüksek kapasiteli bilgisayarlara ihtiyacımız vardı, ancak bilgisayarlarımızın yetersizliği nedeniyle internetten belirli bir ücret karşılığında hesaplama hizmeti satın aldık. Yani, dünyanın herhangi bir yerindeki bir bilgisayarı kiralamış olduk.

Yetkinliğe Göre Sorumluluk Aldık

Bizi başarıya götüren unsurlardan biri, 5 ay boyunca gece gündüz çalışmamızdı. Diğeri ise, iyi bir ekip ruhu yakalamış olmamızdı. Mert, Türkiye’nin en iyi bilgisayar olimpiyatçılarından biri olduğu için algoritmalar üzerinde çalıştı. Ben veri işleme üzerine yoğunlaştım. Berkin ise akademisyen olmak istediği için makale okumak ve literatür taramak konusunda daha fazla sorumluluk aldı. Birbirimizi tamamlayan yeteneklere sahibiz. Uçan araba teknolojisi hayatımıza girmeden önce mühendisler, olası sorunlara mutlaka çözümler geliştirecektir. Ancak bizim için bu başarı, geleceğin simülasyonu gibi oldu. Yani, ileride böyle bir projede yer alırsak, TEKNOFEST sayesinde bu deneyimi lise çağımızda kazanmış olacağız.

Kabataş Erkek Lisesi'nden TEKNOFEST'te Büyük Başarı

Birlikte Daha Büyük İşler Yapabiliriz

Takım üyesi Ali Berkin Arısoy ise; “Daha önce birlikte yaptığımız robotik projelerinde kazandığımız önemli yetenekler vardı. Bu yarışmada, geleceğin uçan arabalarının olası trafik sorunlarını çözmeye yönelik bir yazılım geliştirmiş olduk. Bu çalışmalarla iyi arkadaşlık ilişkilerinin yanı sıra uyumlu iş arkadaşları da olduk. Her birimiz ileride yüksek teknoloji alanında farklı kariyerler hedefliyoruz. Ben yapay zeka üzerine çalışan bir akademisyen olmayı istiyorum. Birlikte büyük işler başarabildiğimizi görünce gelecek hayallerimizi de buna göre şekillendirmeye başladık. İlerde kendi girişimimiz altında yetkinliklerimiz çerçevesinde görev alarak büyük başarılara ulaşabilmenin hayalini kuruyoruz. Türkiye çapında elde ettiğimiz başarıyla bunun uzak bir hedef olmadığını gördük” dedi.

Finalde 3 Lise

TEKNOFEST ‘Ulaşımda Yapay Zekâ’ kategorisinde finale kalan 36 takım arasında yalnızca 3 lise bulunuyordu. Kabataş Erkek Lisesi birinci olurken, Borsa İstanbul Sakarya MTAL 23’üncü, M. Kemal Coşkunöz MTAL ise 28’inci oldu. Yarışmada ilk 5 şöyle sıralandı:

  • TAKIM: KABATAŞ ERKEK LİSESİ / İL: İSTANBUL
  • TAKIM: HİTİT ÜNİVERSİTESİ / İL: ÇORUM
  • TAKIM: İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ / İL: İSTANBUL
  • TAKIM: YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ / İL: İSTANBUL
  • TAKIM: HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ / İL: ANKARA
Kabataş Erkek Lisesi’nden TEKNOFEST’te Büyük Başarı
Yorum Yap
Abone Ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Giriş Yap

Ankara Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

0
Düşüncelerinizi duymak isterim, lütfen yorum yapınx