İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
18 Ocak 2025, Cts
CNN Haber
  1. Haberler
  2. Bilgi Rehberi
  3. Mevlid Kandili’ne zaman? Oruç Tutulur mu? hangi ibadetler yapılmalı?

Mevlid Kandili’ne zaman? Oruç Tutulur mu? hangi ibadetler yapılmalı?

featured
service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mevlid Kandili’nde Oruç Tutulabilir mi? Diyanet’in Önerileri

Mevlid Kandili, İslam dünyası için büyük bir anlam taşır, çünkü Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v) doğum gününü simgeler. 2024 yılında 14 Eylül’de idrak edilecek olan bu özel gece için pek çok Müslüman, “Mevlid Kandili’nde oruç tutulur mu?” sorusuna yanıt arıyor. İşte, bu gecede yapılacak ibadetler ve Diyanet’in görüşleri:

Mevlid Kandili’nde Oruç Tutulmalı mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı’na göre, Mevlid Kandili’nde oruç tutmakla ilgili özel bir tavsiye bulunmuyor. Yani, bu gecede oruç tutmanın zorunlu olduğuna dair dini bir gereklilik yoktur. Ancak, nafile oruç tutmak isteyenler için herhangi bir engel bulunmamakta ve bu ibadet sevap olarak nitelendirilebilir. Din alimlerine göre, Resulullah’ın doğumuyla ilgili mucizeleri öğrenmek ve paylaşmak bu geceyi anlamlandırmanın güzel bir yoludur.

Kandil Gecelerinde Oruç Ne Zaman Tutulmalı?

Kandil gecelerinde oruç tutmak isteyenler için, geceyi takip eden gün oruç tutmak daha makbuldür. Ancak, öncesindeki günle birlikte tutmak da mümkündür. Yani Mevlid Kandili gecesi perşembe günü akşamına denk geldiğinden, hem perşembe hem de cuma günü oruç tutulabilir.

Mevlid Kandili’nde Yapılacak Diğer İbadetler

Bu önemli gecede Müslümanlar şu ibadetlere yönelebilirler:

  • Kur’an-ı Kerim okumak ve Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) hayatına dair bilgiler öğrenmek.
  • Salavat getirmek ve dualar etmek.
  • Nafile namazlar kılmak, tesbih çekmek.
  • Müslümanlar arasındaki kardeşliği pekiştirmek için yardımlarda bulunmak.

Mevlid Kandili, manevi olarak derin bir anlam taşıyan özel gecelerden biridir. Oruç tutmak zorunlu olmasa da, bu geceyi oruçla geçirmek isteyenler için de sevap kazanmanın güzel bir yolu olabilir. Önemli olan, bu özel gecede Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) hayatını daha yakından öğrenip, manevi dünyamıza yeni bir kapı aralamaktır.

1. Peygamber Efendimiz (sas)’e salât ü selâmlar getirilmeli; O’nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli. Can ü gönülden, “Es-salatü ve’s-selamü aleyke ya Resûlellah” demeliyiz. Ya da Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala ali seyyidina Muhammed demeliyiz.

2. Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı.

3. Kur’ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur’ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli. Kur’an-ı Kerîm okumak veya dinlemek. Böyle mübarek bir gecede yapacağımız ibadetlerin en önemlisi: Kur’an-ı Kerim’i okumak, dinlemek ve anlamı üzerinde düşünmektir. Çünkü Kur’an-ı Kerîm Cenâb-ı Hakk’ın insanlığa son mesajıdır. O’nun iyi anlaşılması ve uygulanması halinde insanlık mutlu olacaktır.

4. Bol bol zikir, evrad ü ezkarda (belli vakitlerde ayet, salavat, dualar) okunulmalı.

5. Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabed de bulunulmalı. En azından bir tesbih “Estağfirullah” demeliyiz. Diğer kutlu zamanlar gibi Mevlid gecesi de, özümüze dönerek gaflet içinde geçen günlerimizi sorgulama, unutarak ve bilmeyerek işlediğimiz hatalara tevbe edip bağışlanma dileme, kendimizi ve irademizi yenileme zamanıdır.

6. Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli. Mmümkünse vakit namazlarımızı camilerde kılmaya özen göstermeliyiz. Hem cami ve cemaat sevabından yararlanmalı hemde diğer müslüman kardeşlerimizle bütünleşmeli, kandilini tebrik etmeliyiz.

7. Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah’ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

Mevlid Kandili’ne zaman? Oruç Tutulur mu? hangi ibadetler yapılmalı?
Yorum Yap

Giriş Yap

Ankara Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!