İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
21 Kasım 2024, Per
  1. Haberler
  2. Eğitim
  3. Öğrencilerin Barınma Sorunu ve Çözüm Önerileri

Öğrencilerin Barınma Sorunu ve Çözüm Önerileri

featured
service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Üniversitelerin akademik yılının başlamasına az bir süre kalmışken, birçok öğrenci özellikle İstanbul’da kazandığı üniversiteye barınma sorunu nedeniyle gitmekte tereddüt ediyor. Barınma sorununa çözüm bulamayan pek çok öğrenci, son günlerde TÜKONFED Emlak Komisyonu Başkanı Bora Tren ile iletişime geçerek yardım talep ediyor. Tren, üniversite öğrencilerinin barınma sorunları ve talepleri üzerine e-posta yoluyla yüzlerce mesaj aldığını belirtiyor. Öğrencilerin ve ev sahiplerinin menfaatine yönelik çözüm önerileri geliştirmek amacıyla harekete geçti. Milli Eğitim, Ticaret ve Maliye Bakanları ile görüşmeyi planlayan Tren, bu bakanlıklara sunacağı önerileri şöyle açıklıyor:

Öğrencilerin Barınma Sorunu ve Çözüm Önerileri

Bora Tren: “İstanbul’da Binlerce Boş Ev Var”

“Başka illerden İstanbul’u kazanmış, ancak yüksek kiraları karşılayamayan öğrenciler mevcut. Tercih döneminden itibaren yüzlerce e-posta aldım ve birçok kişi de telefonla aradı. Bu öğrenciler için sosyal konut projelerinin geliştirilmesi gerekiyor; fakat bu uzun bir süreç. Yani, hemen yarın devreye girecek bir çözüm değil. Diğer yandan, İstanbul’da boş duran binlerce konut var. Bu konutları kullanıma açmak gerekiyor. Ancak, evini kiraya vermek istemeyen bir kesim de mevcut. Çünkü birçok ev sahibi, evini kendi kullanmak ya da satmak istediğinde kiracısını çıkaramama korkusu taşıdığı için kiralama yoluna gitmiyor.”

Boş Evlerin Değerlendirilmesi

“Ev sahipleri, konutlarını kiraya verdiklerinde gelir vergisi ödemekle yükümlüler. Bakanlıklara sunacağım önerilerden biri, evini öğrenciye kiraya verenlerden bu verginin alınmaması; yani öğrenciye kiralanan konutun vergiden muaf tutulması. Bu sayede evini boş tutanlar, öğrencilerin barınma sorununa bir nebze olsun katkıda bulunabilir. Zaten bu öğrenciler, o evlerde 3 veya 4 yıl kalacaklarından, ev sahibinin kiracıyı çıkartma konusunda bir sorun yaşama riski de ortadan kalkmış olur.”

Başka İllere Yönelim

“Bir baba, traktörünü satıp ev almak istediğini ancak fiyatların yüksekliği nedeniyle peşinatın bile yetersiz kaldığını söyledi. Diğer yandan, İstanbul’da üniversite kazanan birçok öğrenci bu şehri istemiyor. Gelen e-postalarda Bursa, Ordu, Malatya, Elazığ ve Ardahan gibi çeşitli illerden İstanbul’u kazanan öğrenciler, ev bulma sıkıntılarını dile getiriyor. Öğrenciler, ailelerinin ekonomik durumunun İstanbul’daki barınma sorununu çözmekte yetersiz kaldığını belirterek başka illerde eğitim hayatlarına devam etmek için çözüm arayışında olduklarını ifade ediyor.”

Öğrenciler Fırsatçılığın Kurbanı Olabiliyor

Üniversite öğrencilerinin sayısındaki artışa dikkat çeken Tren, şu ifadelerde bulunuyor:

  • “Türkiye’nin dört bir yanında üniversite öğrencisi sayısı artmaya devam ediyor. Devlet yurtları birçok bölgede açılmakta; ancak ne yazık ki öğrenci talebini karşılayacak kapasitede değiller.”
  • “Kiralık konut bulmak gün geçtikçe zorlaşıyor ve fiyatlar artıyor. Öğrenciler, yurtlarda yer bulamadıkları zaman ev arayışına giriyorlar.”
  • “Çoğunlukla iki veya üç kişi bir araya gelerek daire kiralıyor. Ancak mevcut dairelerin sahipleri iki gruba ayrılıyor: bazıları, ‘Öğrenciye ev vermem, gürültü olur, burası aile apartmanı’ diyerek kiralamaktan kaçınıyor, bazıları ise fırsatçılık yaparak öğrencilerden yüksek kiralar talep ediyor.”

“Öğrenciler, bu durumda mecburen bu evleri kiralamak zorunda kalıyor.”

Öğrencilerin Barınma Sorunu ve Çözüm Önerileri

Öğrencilere Kira Desteği Önerisi

“Şu anda bazı kaymakamlıklar ve sosyal yardımlaşma dernekleri, öğrencilere yılda iki kez kira yardımı yapıyor. Bu uygulamanın tüm ülkeye yaygınlaştırılmasını ve öğrencilere ‘kira desteği’ adı altında burslar verilmesini öneriyorum. Yani, yurtta yer bulamayan öğrencilere ‘kira bursu’ verilmesi gerektiğini ilgili bakanlıklara ileteceğim. Çünkü boş tutulan konutların bize hiçbir faydası yok. Ayrıca, bu konutlar devreye girdiğinde kira artışlarının da azalacağını düşünüyorum.”

Öğrencilerin Barınma Sorunu ve Çözüm Önerileri
Yorum Yap

Giriş Yap

Ankara Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!