USD34,24
EURO37,63
GR. ALTIN2.922,34
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Eğitim
  3. Ragıp Vural Tandoğan’ın Tarihi Yüzme Başarısı ve Gelecek Hedefleri

Ragıp Vural Tandoğan’ın Tarihi Yüzme Başarısı ve Gelecek Hedefleri

featured
service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ragıp Vural Tandoğan’ın Tarihi Başarısı

Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Coronado Adası’nın etrafında yüzerek bir tam turu tamamlayan ilk Türk olma başarısını gösteren Ragıp Vural Tandoğan, bu zorlu parkuru 18.6 kilometreyi 5 saat 50 dakikada geçerek büyük bir başarıya imza attı. Yüzme dünyasında 10 yılını geride bırakan Tandoğan, bugüne kadar 9 farklı maratonda önemli başarılar elde etti. Şu anki hedefi ise, önümüzdeki ekim ayında Afrika’daki Malawi Gölü’nde yüzmek.

Yüzme Antrenmanları ve İTÜ ile İlişkisi

1986 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İşletme Mühendisliği bölümünden mezun olan 59 yaşındaki Tandoğan, yüzme antrenmanlarının bir kısmını okulun yüzme havuzunda yaparak hem geçmişine özlem duyuyor hem de genç yüzücülerle etkileşimde bulunuyor. Bu süreç sayesinde, İTÜ yüksek lisans öğrencisi Miraç Durhan ile yolları kesişti ve Tandoğan, Coronado Adası’ndaki maratonda elde ettiği başarının gizli kahramanı ile tanışma fırsatı buldu.

Maraton Hazırlık Süreci

Tandoğan, başarısının arka planını şu şekilde aktardı:

  • “Yüzmeye başladığımda, soğuk suda da etkili yüzebildiğimi fark ettim. Bu, hipotermi yaşamamak için 20 ile 18 derece arasındaki suda yüzmemiz gerektiği anlamına geliyor. Ancak Coronado Adası maratonunda 15 dereceyi hissetmek zorundaydım. Antrenmanlarda 18 dereceyi gördük ve bu sıcaklık hakkında konuştuk. Ancak maraton sırasında 15 derece deneyimlemek çok farklıydı. Kendime ‘bunu başarabilirim’ dedim ve Miraç’ın benim için umutla beklediğini düşündüm.”

Hedeflerin Gelişimi

Tandoğan, yüzmedeki hedeflerinin zamanla nasıl şekillendiğini şöyle açıkladı:

  • “Yüzmede bir adımı başarıyla tamamladıktan sonra, ‘hadi bunu da başarayım’ düşüncesiyle ilerlemeye başladım. Coronado Adası’nı yüzerek geçme hedefim de süreç içinde kendiliğinden ortaya çıktı. Antrenörüm Furkan Serbest ile 2013’ten beri birlikte çalışıyoruz. Her yıl nerede yüzebileceğimiz hakkında konuşuyoruz. Önümüzdeki ekim ayında Malawi Gölü’nde 24 kilometre yüzeceğim ve bu mesafeyi 10-12 saat arasında tamamlamayı umuyorum.”

Miraç Durhan ile İşbirliği

Tandoğan, Miraç Durhan ile olan işbirliğini ise şu şekilde değerlendirdi:

  • “Bireysel antrenörüm, aynı zamanda sutopu milli takımının antrenörü olduğu için her zaman yanımda olamıyor. Bu nedenle, bana destek olabilecek ve anlayabilecek birine ihtiyaç duydum. İTÜ vizyonuna ve kültürüne hâkim biriyle çalışmanın faydalı olacağını düşündüm. Miraç olmasaydı, bu başarıyı elde edemezdim.”

Miraç Durhan’ın Perspektifi

İTÜ elektrik elektronik mühendisliği bölümüne 2018 yılında başlayan ve geçtiğimiz yıl mezun olan Miraç Durhan, aynı yıl elektrik alanında yüksek lisans eğitimine başladı. Durhan, Ragıp Vural Tandoğan gibi başarılı bir yüzücü olmayı hedefliyor. Bu konudaki düşüncelerini şöyle ifade etti:

  • “Ragıp ile okulda tanıştık ve onun hedeflerini dinledim. Coronado Adası’nı geçen ilk Türk olma hedefini duyduğumda, ona destek olmak istedim. Zira benim de benzer hedeflerim vardı. Mayıs ayında onun bu hedefini gerçekleştirmek için çalışmalara başladık.”

Hazırlık Sürecinin Detayları

Hazırlık Sürecinin Detayları

Durhan, hazırlık sürecini ve Tandoğan’ın performansını şu şekilde aktardı:

  • “Yaşanabilecek tüm senaryolar hakkında ön hazırlık yaptık. Tandoğan’ın olumsuz düşünmemesi için sürekli ona motivasyon sağladım. Yediğimiz, içtiğimiz, hatta uyku saatlerimiz bile çalıştığımız süre boyunca düzenliydi. Bu sürecin sonunda Tandoğan, beklediğimden çok daha iyi bir yüzüş performansı sergiledi.”

Gelecek Hedefleri

Miraç Durhan, gelecekteki hedeflerine de değindi:

  • “Ragıp Vural Tandoğan gibi önemli başarılar elde etmeyi planlıyorum. Manhattan Boğazı, Tahoe Gölü ve Manş Kanalı’nı geçmek istiyorum. Önümüzdeki yıl bu hayallerimi gerçekleştirmeyi hedefliyorum ve Tandoğan bana eşlik edecek. Bu başarının tek şahidi olmak benim için büyük bir onur.”

Üçlü Taç Unvanı

Tandoğan, 2016 yılında Cebelitarık Boğazı ve Manş Denizi’ni geçerek, ardından Catalina Kanalı, Manhattan Boğazı, Anacapa Adası ve Tahoe Gölü gibi yerlerde yüzerek uluslararası alanda adını duyurdu. Toplamda 9 farklı uluslararası maratona katılan Tandoğan, Manş Denizi, Catalina Kanalı ve Manhattan Adası’nı geçerek ‘Üçlü Taç’ unvanını kazanan ilk Türk yüzücü olma unvanına sahiptir.

Ragıp Vural Tandoğan’ın Tarihi Yüzme Başarısı ve Gelecek Hedefleri
Yorum Yap
Abone Ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Giriş Yap

Ankara Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

0
Düşüncelerinizi duymak isterim, lütfen yorum yapınx