İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
23 Kasım 2024, Cts
  1. Haberler
  2. Eğitim
  3. Tülin Akın ve Türkiye’nin İlk Akıllı Köyü: Tarımda Teknolojik İnovasyon

Tülin Akın ve Türkiye’nin İlk Akıllı Köyü: Tarımda Teknolojik İnovasyon

featured
service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tülin Akın ve Türkiye’nin İlk Akıllı Köyü

Tülin Akın, Türkiye’nin ilk tarımsal e-ticaret platformunu hayata geçirerek köylülerin teknoloji ile buluşmasını sağlamak amacıyla bir dizi yenilikçi çalışma gerçekleştirmiştir. Bu çabalarının bir sonucu olarak 2015 yılında Aydın’da Türkiye’nin ilk Akıllı Köyü’nü kurmuştur. Akıllı Köy, yapay zekâ destekli sulama sistemlerinden toplu sağım sistemlerine, bitkilerin su, besin ve ilaçlama ihtiyaçlarını daha hassas bir şekilde belirleyen ‘dijital yaprak’ teknolojisinden akıllı bilgilendirme sistemlerine kadar pek çok modern uygulama barındırmaktadır. Bu inovatif yaklaşımlar, çiftçilere teknoloji kullanarak verimliliklerini artırmanın yollarını göstermektedir.

Tülin Akın, dünyada çiftçilere yönelik uygulamalı teknoloji eğitimi veren ilk ‘Akıllı Köy’ü kurarak önemli bir başarıya imza atmıştır. Bu yıl sürdürülebilir kalkınma temalı ‘sosyal girişimcilik’ ödülünü kazanarak ödül koleksiyonuna bir yenisini eklemiştir. Akın, “20 yıl önce tarımın sorunlarını teknolojiyi kullanarak çözmek için yola çıkmış biri olarak, yine tarımın sorunlarını görüp onları güçlü bir şekilde çözen Selçuk Yaşar adına ödül almış olmak benim için çok gurur verici” şeklinde duygularını ifade etmiştir.

Selçuk Yaşar Ödülü ve Tülin Akın’ın Kariyeri

Geçtiğimiz yıl vefat eden iş insanı Selçuk Yaşar adına verilen ödülün 5’inci sahibi olarak Tülin Akın, 2004 yılında öğrenciyken kurduğu Tarımsal Pazarlama Web Platformu ile girişimcilik kariyerine başlamıştır. Bu platform, Türkiye’deki çiftçilerin bir araya gelerek bilgi alışverişinde bulunmalarını ve ürünlerini pazarlamalarını sağlamıştır. Akın, Türkiye’de 1,5 milyon, Ortadoğu ve Afrika’da 8,5 milyon çiftçiyi teknoloji ile buluşturduğu Çiftçi Kulübü gibi projelerle tarımın gelişimine önemli katkılarda bulunmaktadır. Bu çabaları nedeniyle birçok ödül kazanmış ve sonuncusu Selçuk Yaşar Ödülü olmuştur.

İYİ Kİ VARSIN DEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER

Ödül töreninde duygusal bir konuşma yapan Tülin Akın, “20 yıl önce tarımın sorunlarını teknolojik olarak çözmek için yola çıkmış biri olarak, tarımın sorunlarını yıllar öncesinden görüp onları güçlü bir şekilde çözen Selçuk Yaşar adına ödül almış olmak benim için çok gurur verici. Seçici kurula, Yaşar ailesine, Yaşar Üniversitesi’ne, beni kutlamak için törene katılanlara, bana da ‘İyi ki varsın’ dediğiniz için teşekkür ederim. Bu ödülü tabii ki tek başıma almadım. Sevgili ekibime ve aileme desteği için çok teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız.” şeklinde konuşmuştur.

Tülin Akın’ın Eğitim ve Ödülleri

42 yaşındaki Tülin Akın, köy okulu öğretmeni ve çiftçi bir annenin ilk çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Eğitim hayatına Şanlıurfa’da başlayan Akın, ortaokul ve lise eğitimini İstanbul’da tamamlamıştır. Akdeniz Üniversitesi Tarımsal Pazarlama ön lisans programının ardından Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni bitirmiştir. 2022 yılında liderlik yeteneklerini geliştirmek amacıyla Harvard Üniversitesi’nde tam burslu ‘Sistem Değişikliği için Liderlik’ eğitimi almıştır. Girişimcilik kariyeri boyunca birçok prestijli ödül kazanmış, bunlar arasında 2013’te JCI-TOYP Dünya’nın 10 Başarılı Genci Girişimcilik Ödülü ve Anita Borg Institute Uluslararası Sosyal Etki Ödülü bulunmaktadır. Akın, 2014 yılında BM tarafından “Barış için İş” dalında Nobel’e aday gösterilmiştir. Ayrıca 2018 yılında World Economic Forum’da Schwab Vakfı tarafından Dünyanın En İyi Sosyal Girişimcisi unvanını almış, 2021’de Birleşmiş Milletler tarafından Meaningful Business 100’e seçilmiş ve 2022 yılında Bloomberg Yeni Ekonomi Katalizörü ödülüne layık görülmüştür. İki çocuk annesi Tülin Akın, doğal yaşam ve tarım alanındaki tutkusunu, kızlarının adını Özüm Su ve Ekin Rüzgar koyarak da göstermiştir.

Selçuk Yaşar Vakfı ve Sosyal Girişimcilik

Selçuk Yaşar Vakfı ve Sosyal Girişimcilik

Törende konuşan Selçuk Yaşar Spor ve Eğitim Vakfı Başkanı ve Yaşar Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili İdil Yiğitbaşı, “Eğitim, babam Selçuk Yaşar’ın en çok önem verdiği konuların başındaydı. İyi eğitim almanın ülkemiz ve dünya için önemini her zaman vurgulardı. Biz de onun vizyonunu gelecek nesillere aktaracağız” dedi. Ayrıca, ‘Sosyal girişimcilik’ teması özelinde belirlenen seçici kurulda; Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Yiğitbaşı, Global Teknoloji Lideri Ayşegül İldeniz, Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Girişimci Prof. Dr. Aytül Erçil, TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç ve İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Itır Erhart yer aldı. Üniversitenin Mütevelli Heyet Başkanı Ahmet Yiğitbaşı, “Üniversitemizde toplumsal dönüşümün önemli araçlarından biri olan sosyal girişimciliği yaygınlaştırmayı ve bu alandaki ihtiyaçları karşılamayı oldukça önemsiyoruz. Sosyal girişimciler, toplumsal sorunlara yenilikçi çözümler getiren ve uygulayan liderlerdir” ifadelerini kullanmıştır. Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Levent Kandiller ise “Kurucumuzun vizyonunun izinde ilerlemeye devam ediyoruz. Akademik donanımlarının yanı sıra gençlerimizi topluma katkı sağlayarak geleceği dönüştürecek bireyler olarak yetiştirmekte kararlıyız. Ödülümüzün genç nesillere ilham kaynağı olacağına inanıyoruz” şeklinde konuşmuştur.

Akıllı Köy’de Kullanılan Teknolojiler

Türkiye’den ve farklı ülkelerden çiftçi gruplarının ziyaret ettiği Akıllı Köy, köylülerin merak ettikleri alanlarda eğitimler almasını sağlamaktadır. Köyde, bahçe düzeni ile hangi ürüne hangi teknolojilerin uygulanabileceğine dair tarımsal uygulamalar sergilenmektedir. Ayrıca, çiftçilere hibeler ve krediler hakkında bilgi verilmektedir. ‘Akıllı Köy’ kampüsündeki bazı teknolojik uygulamalar şunlardır:

  • Yapay zekâlı sulama sistemi
  • Ortak süt sağım sistemi
  • Akıllı mera sistemleri
  • Kovan takip sistemi
  • Güneş enerjisiyle sebze kurutma
  • Robot atölyesi
  • Analiz laboratuvarı
  • Dijital yaprak teknolojisi
  • Dijital feromon tuzağı
  • Zirai atık ünitesi
  • Erken uyarı sistemi
Tülin Akın ve Türkiye’nin İlk Akıllı Köyü: Tarımda Teknolojik İnovasyon
Yorum Yap

Giriş Yap

Ankara Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!