Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, öğrencinin zihinsel, sosyal, duygusal, duyuşsal, fiziksel ve ahlaki gelişimini bir bütün olarak ele alan “bütüncül eğitim yaklaşımı” çerçevesinde hazırlanan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne uygun ölçme araçlarının, odsgm.meb.gov.tr adresinde erişime açıldığı belirtildi. Bu yıl uygulamaya konulan yeni müfredatta, ölçme değerlendirme süreçlerinde tanılayıcı, geliştirici ve düzey belirleyici değerlendirme yöntemlerinin geliştirilmesi hedefleniyor. Böylece, eğitimde yeni bir düzen sağlanması amaçlanmaktadır.
Yeni müfredat çerçevesinde, öğretmenlere ödevler, projeler, performans görevleri, öğrenci portfolyoları, sunumlar, kontrol listeleri, sınavlar, gözlem ve görüşme formları, öğrenci anketleri, rol yapma etkinlikleri, grup çalışmaları, ölçekler, mezun anketleri, sınıf içi tartışmalar, öz/akran/grup değerlendirmeleri ve yansıtma yazıları gibi çeşitli ölçme araçları önerilmiştir. Bu araçların kullanımıyla, öğrenci performansını ölçmek ve geliştirmek amaçlanmaktadır.
Bu çerçevede, yeni müfredatın ölçme ve değerlendirme yaklaşımına uygun, alana ve öğrencilerin gelişimsel özelliklerine hitap eden, geçerli ve güvenilir ölçme araçlarının geliştirilmesi ve uygulanması büyük önem taşımaktadır.
AKRAN DEĞERLENDİRME FORMLARI
Bakanlığın ihtiyaçlar doğrultusunda, 5 ve 9. sınıf öğrencilerine yönelik olarak yayımladığı Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne uygun ölçme araçları, müfredatta tanımlanan öğrenme çıktıları ve süreç bileşenlerini dikkate alarak hazırlanmıştır. Bu ölçme araçları, öğrenme çıktıları ile süreç bileşenlerinin bir bütün olarak değerlendirilmesine olanak tanıyan farklı yaklaşımlar içermektedir.
Bu kapsamda, çalışma kağıtları, açık uçlu sorular ve performans görevleri gibi çeşitli örnekler sunulmuştur. Ayrıca, ölçülmek istenen becerilerin değerlendirilmesinde kullanılabilecek dereceli puanlama anahtarları ve öğrencilerin kendilerini ve akranlarını değerlendirmelerine yönelik öz ve akran değerlendirme formları da hazırlanmıştır.