Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş, akaryakıt sektöründe Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne (UTTS) geçiş sürecinde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından başvuru süresinin 31 Ocak 2025’e, montaj süresinin ise 30 Nisan 2025’e kadar uzatıldığını hatırlatan Okumuş, “12 bin 600 istasyonda bu sistemin kurulması kolay bir süreç değil. Süreç başlarda sancılıydı ama şimdi daha olumlu bir noktadayız” dedi.
UTTS Nedir ve Neden Önemli?
Toplantıda ele alınan UTTS, akaryakıt istasyonlarında taşıt plakalarının elle girilmesini sonlandırarak, suistimallerden kaynaklanan vergi kayıplarını önlemeyi hedefliyor. Okumuş, bu sistemin uzun yıllardır planlandığını belirterek, devletin kayıt dışı ekonomiye karşı mücadelesine destek verdiklerini vurguladı.
Akaryakıt Bayilerinin Kazanımları
Darphane’nin önerisiyle, taşıt tabanca okuyucularının akaryakıt dağıtım şirketleri tarafından istasyonlara bedelsiz verilmesi kabul edildi. Böylece akaryakıt bayilerinin mali yükü azaldı. Ayrıca, yıllık 50 bin liralık maliyet yerine 5 yılda bir ödeme yapılması sağlandı.
Anadolu’daki küçük bayilerin durumu da gündeme geldi. 3 bin litrenin altında satış yapan bayiler için sistem, kamu desteğiyle ve herhangi bir ücret talep edilmeden çözülerek bir uzlaşı sağlandı.
Sektörün Görüşleri
PÜİS Çanakkale İl Başkanı Halil Özer, akaryakıt sektörünün değişime açık olduğunu belirterek, “Genel Başkanımız İmran Okumuş’un desteğiyle sektörün sorunlarını birinci ağızdan dinleyip çözüm yollarını ele aldık” ifadelerini kullandı.
Akaryakıt bayileri için başlatılan yeni süreç, sektörde daha etkin ve şeffaf bir yapının oluşturulmasını amaçlıyor. UTTS’nin yaygınlaşmasıyla birlikte suistimallerin önüne geçilmesi hedefleniyor.