USD34,24
EURO37,63
GR. ALTIN2.922,34
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Eğitim
  3. Yapay Zekanın Eğitimdeki Rolü: Prof. Ling San ile Söyleşi

Yapay Zekanın Eğitimdeki Rolü: Prof. Ling San ile Söyleşi

featured
service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyanın önde gelen sıralama kuruluşlarından Times Higher Education (THE) tarafından yapılan ‘En Genç Üniversiteler’ değerlendirmesinde birinci, ‘QS 2025 Dünya Sıralaması’nda ise 14’üncü sırada yer alan Singapur Nanyang Teknoloji Üniversitesi’nin (NTU) Rektör Yardımcısı Prof. Ling San, geçtiğimiz günlerde Sabancı Üniversitesi’nde düzenlenen ‘İlham Veren Liderler Konferansı’na katıldı. Prof. San, yapay zekanın eğitimdeki yerini ve geleceğini Hürriyet’e anlattı.

Yapay Zekanın Eğitimdeki Rolü: Prof. Ling San ile Söyleşi

Prof. San, yapay zekanın eğitimdeki potansiyelini değerlendirirken, eğitimcilere ve öğrencilere önemli önerilerde bulundu:

  • Bilgiye Erişim: Yapay zeka, bilgiyi insanların parmaklarının ucuna kadar getiriyor. Ancak, bu bilgiyi anlamak ve doğru ile yanlışı ayırt edebilmek için sürekli öğrenmeye ve bilgiye ihtiyaç duyulacak.
  • Etik Kullanım: Yapay zeka araçlarının iş dünyasında yaygınlaşmasıyla, eğitimcilerin öğrencilere bu teknolojileri etik, eleştirel ve üretken bir şekilde kullanmaları için gerekli bilgi ve becerileri kazandırması gerekmektedir.
  • Ekip Çalışması: Öğrencilerin, yapay zeka ve diğer teknolojik araçlarla birlikte etkili bir ekip çalışması becerisi de kazanması önemlidir.

Özel Sohbet Robotlarıyla Öğrenme

Eğitimciler, öğrencilerinin öğrenme deneyimlerini özelleştirmek amacıyla yapay zekadan faydalanabilirler. Örneğin, yapay zeka, öğrencilerin tercih ettikleri öğrenme tarzlarına göre ders formatını ayarlayabilir. Özel sohbet robotları, ‘etkili dijital öğrenme yardımcıları’ olarak hizmet vererek, kişiselleştirilmiş öğrenme deneyimleri sunabilir. Bu tür yapay zeka uygulamaları, öğrencilerin bilgi eksikliklerini belirlemeye ve bu boşlukları kapatmak için ilgili derslerin önerilmesine yardımcı olabilir.

Değerlendirmede Daha Etkili Olabilir

Yapay zeka ve değerlendirme ilişkisi de önemli ilerlemeler kaydetmiştir. Yapay zeka destekli değerlendirme araçlarının etkili kullanımı, notlandırmayı daha tutarlı hale getirebilir. Bu teknoloji, öğretmenlerin daha hedef odaklı ve doğru geri bildirim sağlamasına katkıda bulunabilir. Eğitimcilerin yapay zekadan değerlendirme aşamasında faydalanması, öğrencilere erken destek eğitim sunulması ve akademik performanslarının geçmişten bugüne değerlendirilmesi açısından önemli analiz imkanları sağlar.

Bu Teknolojiyi Benimsemek Gerek

Yapay zeka, eğitim dahil olmak üzere yaşamın ve iş hayatının birçok yönünü dönüştürmeye hazır. Uluslararası Para Fonu (IMF), yapay zekanın dünya genelindeki işlerin neredeyse %40’ını etkileyeceğini öne sürüyor. Bu nedenle herkesin bir düzeyde yapay zeka becerilerini öğrenmesi gerekiyor. Eğitimcilerin yapay zekayı benimsemeyi, keşfetmeyi ve onunla deney yapmayı öğrenmeleri önemlidir. 20-25 yıl önce bilgisayar becerileri iş dünyasında bir gereklilik haline geldiyse, önümüzdeki on yıllarda yapay zeka becerilerine sahip olmak da iş için bir ön koşul olacaktır.

‘Yapay Zeka Uzmanı’ Olmak Şart Değil

Ancak, herkesin ‘yapay zeka uzmanı’ olması veya programlama bilmesi gerekmiyor. Gerekli yapay zeka uzmanlığı düzeyi, kişinin rolüne ve işine göre değişmektedir. Kötüye kullanım ve suistimalden kaçınmak için herkesin yapay zeka ile ilgili etik konular, sınırlamalar ve riskler hakkında temel bilgilere sahip olması da büyük önem taşımaktadır.

Yapay Zeka Okuryazarlığı

Üniversiteler, farklı türde öğrencilere çeşitli düzeylerde yapay zeka dersleri sunmaktadır. NTU, öğrencilerin yapay zeka ve yeterlilik konusunda temel bir anlayış geliştirmeleri ve çeşitli alanlardaki sorunları nasıl çözebileceklerini öğrenmeleri için ‘yapay zeka yan dal’ programı başlatmıştır. Öğrenciler, ana dallarıyla uyumlu seçmeli dersler alarak bu konuda kendilerini geliştirebilirler. Ayrıca, tüm öğrencilerin yapay zeka hakkında temel bir anlayışa sahip olmasını sağlamak amacıyla çalışmalar yapılmaktadır. 2021’de NTU, tüm lisans öğrencileri için tanıtılan ‘Disiplinler Arası İş Birlikçi Temel Müfredatı’na dijital okuryazarlık ve etik derslerine yapay zeka ile ilgili temel konuları dahil etmiştir. Tüm doktora öğrencileri için de bir yapay zeka okuryazarlığı dersi başlatılmıştır.

THE’da En İyi Genç Üniversite

NTU’nun yapay zeka ile ilgili araştırma kalitesi, bilgisayar bilimleri alanında küresel olarak ikinci sıraya yerleştiği ‘US News & World Report’ gibi çeşitli konu bazlı sıralamalarda sürekli olarak güçlü bir performans göstermesiyle kendini göstermektedir. Bu durum, NTU’nun, bir üniversiteyi çeşitli göstergelerle değerlendiren ‘THE En Genç Üniversiteler’ sıralamasında zirveyi korumasına önemli katkı sağlamaktadır.

Prof. Ling San Kimdir?

Singapur Nanyang Teknoloji Üniversitesi (NTU) Rektör Yardımcısı Prof. Ling San, lisans ve yüksek lisansını Cambridge Üniversitesi’nde, doktorasını ise Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley’de tamamlamıştır. NTU’ya katılmadan önce, Singapur Ulusal Üniversitesi’nde (NUS) 13 yıl geçirmiştir. Prof. San, Ağustos 2022 ile Temmuz 2024 arasında Singapur Ulusal Araştırma Vakfı’nın Baş Bilimsel Danışmanı olarak görev yapmıştır. Ayrıca, Singapur Hükümeti Bilimsel Danışmanları Komitesi’nin bir üyesidir ve 2024’te Singapur Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’ndan ‘Kamu Yönetimi Altın Madalyası’ almıştır. Tutkulu bir eğitimci olan Prof. San, aynı zamanda birçok öğretim mükemmelliği ödülüne de sahiptir.

Yapay Zekanın Eğitimdeki Rolü: Prof. Ling San ile Söyleşi
Yorum Yap
Abone Ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Giriş Yap

Ankara Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

0
Düşüncelerinizi duymak isterim, lütfen yorum yapınx