Yükseköğretim Kurulunda Yeni Dönem Başladı
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Yükseköğretim Kurulu’nda gerçekleştirilen 260. Üniversitelerarası Kurul Toplantısı’nın açılış konuşmasında önemli değerlendirmelerde bulundu. Özvar, yüksek öğretimde geleceğe yönelik planlamalar ve yenilikler hakkında bilgi vererek, 2024-2025 akademik yılında pek çok üniversitede derslerin başladığını duyurdu. Özvar, herhangi bir aksaklık yaşanmaması için gerekli tüm tedbirlerin alınmasının büyük önem taşıdığını vurguladı.
Akademik Yıl Yeniliklerle Başladı
Özvar, konuşmasına şöyle devam etti: “Yeni eğitim-öğretim yılı ile birlikte devlet üniversitelerinde ikinci öğretim programlarının kapatılması, istihdamla ilişkisi zayıflayan programların kontenjanlarının azaltılması ve açık öğretimdeki öğretmenliğe temel teşkil eden beş programa ‘ikinci üniversite’ kapsamında 35 yaş sınırının uygulanması gibi önemli kararlar alındı. Ayrıca, bu yıl açılan dijital ve yapay zeka temelli 73 ön lisans ve lisans programı, öğrenciler tarafından yoğun bir ilgi ile karşılandı. Bu programlarda doluluk oranı yüzde yüz olarak gerçekleşmiştir. Bu vesileyle, üniversite yönetimlerinden bu programlarla ilgili kalite standartlarına özel bir hassasiyet göstermelerini bekliyorum. Aldığımız tüm kararlar, yükseköğretimde istihdama duyarlılığı artırmayı ve program kalitesini yükseltmeyi hedefliyor.”
Eksiklikleri Düzeltmek İçin Çalışmalar
Özvar, 2024 Bologna Süreci Uygulama Raporu Karnesi’nde Türkiye’nin yükseköğretim alanındaki başarısına dikkat çekerek, eksik kalan noktaların bir an önce düzeltilmesi için çalışmalar başlattıklarını belirtti. “Raporun geneline bakıldığında, ülkemizin yükseköğretimle ilgili göstergeleri bakımından son derece başarılı bir performans sergilediği görülmektedir. Bu durum, yükseköğretim sistemimizin Avrupa Yükseköğretim Alanı içindeki başarılı konumunu göstermesi açısından son derece memnuniyet verici” dedi.
Türkiye Azerbaycan Üniversitesi
Özvar, eğitim öğretim hayatına yeni başlayan ‘Türkiye Azerbaycan Üniversitesi’nin Azerbaycan’da başarılı öğrencilerin ilgisini çektiğini ifade etti. Bu yıl ilk kez ODTÜ tarafından Bilgisayar Mühendisliği, İTÜ tarafından Endüstri Mühendisliği ve Hacettepe Üniversitesi tarafından Gıda Mühendisliği programlarının açıldığını kaydeden Özvar, “Bu programlara yerleşme hakkı kazanan öğrenci sayısı 86. Bunlar arasında, Azerbaycan merkezi yerleştirme sınavlarında en yüksek puanları alan başarılı öğrencilerin bulunması, Türkiye Azerbaycan Üniversitesi’ne yönelik şimdiden ciddi bir teveccüh olduğunu göstermesi bakımından sevindiricidir.” şeklinde konuştu.