USD34,20
EURO37,49
GR. ALTIN2.886,91
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Eğitim
  3. Yükseköğretim Kurulu’ndan 2030’a Doğru Vizyon Toplantısı

Yükseköğretim Kurulu’ndan 2030’a Doğru Vizyon Toplantısı

featured
service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yükseköğretim Kurulu tarafından düzenlenen “2030’a Doğru Türk Yükseköğretim Vizyonu” toplantılarının ilki, Gazi Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. YÖK Başkanı Erol Özvar, toplantıda yaptığı konuşmada, yükseköğretim sisteminin geleceğine dair önemli mesajlar verdi. Özvar, “Dünyada rekabet gücü ve görünürlüğü yüksek, yeniliğe açık, kaliteli, istihdamı destekleyen, erişilebilir, kapsayıcı, dijitalleşmeyi ve uluslararasılaşmayı başarmış bir yükseköğretim sistemini hayata geçirmek, hepimizin ülkemize ve milletimize karşı sorumluluğudur.” dedi.

Özvar, Yükseköğretim Kurulu’nun çalışmalarını, stratejik hedef ve önceliklerini üniversitelerle paylaşmak, ayrıca üniversitelerin görüş ve önerilerini almak amacıyla 5 ayrı bölgesel toplantı düzenleme kararı aldıklarını belirtti. “Bu toplantılar, üniversite rektörlerinin ve temsilcilerinin katılımıyla çok faydalı bir platform oluşturacak.” diye ekledi.

Yükseköğretimde Gelecek Stratejileri

Özvar, 2030’a Doğru Yükseköğretim Vizyonu kapsamında öne çıkan başlıkları şu şekilde sıraladı:

  • Yükseköğretime erişimde ücret politikalarının belirlenmesi: Devlet üniversitelerinde öğrencilerin parasız eğitim alması, devletimizin en önemli eğitim politikalarından biridir. Ayrıca, vakıf üniversitelerinin de, eğitim almakta zorluk çeken gençler için uygun seviyelerde ücret politikaları geliştirmesi gerekmektedir.
  • Yeni eğitim teknolojileri ile geleneksel eğitimin dengelenmesi: Bu iki öğrenim kanalının dengeli bir süreç içerisinde yürütülmesi; hızla gelişen ve genişleyen dijital öğrenim mecralarının etkili bir şekilde planlanması gerekmektedir.
  • Kalite güvencesi ve küresel rekabet: Yükseköğretim kapasitesinin genişlemesi ile birlikte, kalitenin de aynı ölçüde artırılması; uluslararası görünürlük ve rekabet üstünlüğü konularına odaklanılması büyük önem taşımaktadır.
  • Akademik motivasyon ve bilimsel üretkenlik: Ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli genç nesillerin yetiştirilmesi, bilim ve teknoloji alanında kaydedeceğimiz gelişmeler, bilimsel üretim seviyemizle doğrudan ilişkilidir. Bilim insanlarımızın katkıları, küresel rekabette güçlü olmamız için hayati öneme sahiptir. Üretkenliğin artırılması için gerekli çalışmaların yapılması elzemdir.
  • Değişen demografik yapı ve üniversiteye erişim talebi: Türkiye’nin genç nüfus oranındaki azalma nedeniyle, gelecekte üniversiteye erişim talebinde yaşanabilecek daralmaya karşı, uluslararası öğrenci hareketliliğinden daha fazla pay almak üzere çalışmalar yapılmalıdır. Ayrıca, öğrenim ücretleri, sağlık, kaliteli eğitim, barınma ve güvenlik gibi faktörler üzerinde durulması gerekmektedir.
  • İstihdama duyarlı programlar: İşgücü piyasalarında istihdamı kolaylaştıracak, sektör ihtiyaçlarını karşılayacak programların sayısının ve kalitesinin artırılması; istihdama duyarlı olmayan programların ise tasfiye edilmesi önemlidir.
  • Sürdürülebilirlik: Üniversitelerin, iklim değişikliği ve çevre sorunlarına karşı sürdürülebilirlik eğitiminin müfredatlarına entegre edilmesi gerekmektedir.
  • Uluslararasılaşma ve üniversite işbirlikleri: Üniversitelerin, uluslararası araştırma iş birliklerinde, ortak programlarında ve öğrenci değişimlerinde artış sağlaması; ayrıca, üniversitelerimizin birden fazla ülkede yerleşkeleri ve programları bulunan küresel kurumlara dönüşmesi teşvik edilmelidir.
Yükseköğretim Kurulu’ndan 2030’a Doğru Vizyon Toplantısı
Yorum Yap
Abone Ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Giriş Yap

Ankara Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

0
Düşüncelerinizi duymak isterim, lütfen yorum yapınx