1. Haberler
  2. Otomobil
  3. Küçük Üzere Görünen Büyük Ayrıntı: Lastik Diş Derinliğinin Değerini Öğrendikten Sonra Lastiklerinizi Denetim Etmeden Duramayacaksınız

Küçük Üzere Görünen Büyük Ayrıntı: Lastik Diş Derinliğinin Değerini Öğrendikten Sonra Lastiklerinizi Denetim Etmeden Duramayacaksınız

featured
service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dışarıdan bakıldığında kolay ve sıradan görünen bu modüller aslında aracın güvenliğini sağlayan en kıymetli ögelerden biri. Hele ki lastiklerin diş derinliği… “Diş derinliği mi? Ne alaka?” diyorsanız güvenliğiniz için bilmeniz gerekenler var.

İster kent içinde günlük kullanımda olsun, ister uzun seyahatlerde; lastiklerinizin durumu, bir kaza ile konutunuza sağ salim dönme ortasındaki farkı yaratabilir.

Yol tutuş ve fren mesafesi

Diş derinliği, aracınızın yol ile temasını sağlayan en değerli faktörlerden biri. Bilhassa ıslak yerlerde diş derinliği yetersiz olan lastikler, yol tutuşunu kaybeder ve kayma riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

Dişler, suyu lastikten uzaklaştırarak yolun kuru kalmasını sağlar. Bu da fren uzaklığınızı kısaltır ve ani durumlarda aracınızı durdurma kabiliyetinizi artırır.

Düşük diş derinliğine sahip lastikler ise ne yazık ki suyu gereğince tahliye edemez ve aquaplaning dediğimiz su üzerinde kayma durumu meydana gelir. Bu türlü bir durumda direksiyon hakimiyetini büsbütün kaybetme riski epey yüksektir.

Yakıt verimliliği ve konfor

İyi durumda olan lastikler yalnızca güvenliğinizi değil, birebir vakitte cebinizi de korur! Diş derinliği azalmış lastikler, aracınızın yola olan direncini artırır. Bu da motorun daha fazla güç harcamasına ve hasebiyle daha fazla yakıt tüketmenize sebep olur.

Diğer yandan, hakikat diş derinliği hem sürüş konforunuzu artırır hem de aracınızın süspansiyon sistemine gereksiz yük binmesini maniler. Yani konforlu bir seyahat için yalnızca aracınızın donanımlarına değil, lastiklerinize de dikkat etmelisiniz.

Yasal zorunluluklar

Birçok ülkede lastik diş derinliğiyle ilgili yasal düzenlemeler bulunuyor. Türkiye’de de minimum diş derinliği 1,6 mm olarak belirlenmiş durumda.

Yaz lastiğinde 3 mm, kış lastiğinde ise 4 mm olması gerekiyor. Makûs haber ki şayet diş derinliği 3 mm altında ise araç muayenesinden geçemiyorsunuz.

Sonuç olarak, otomobil lastiklerinde diş derinliği sırf bir ayrıntı üzere görünse de güvenli sürüşün vazgeçilmez bir modülü. Yola çıkmadan evvel lastiklerinizi denetim etmeyi bir alışkanlık hâline getirin ve hem sevdikleriniz hem de kendiniz için itimatla yolda olun!

Kaynaklar: Continental, Chapel Hill Tire, Tire Review

Lastikler hakkında daha fazlası için:

Küçük Üzere Görünen Büyük Ayrıntı: Lastik Diş Derinliğinin Değerini Öğrendikten Sonra Lastiklerinizi Denetim Etmeden Duramayacaksınız
Yorum Yap
Abone Ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Giriş Yap

Ankara Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

0
Düşüncelerinizi duymak isterim, lütfen yorum yapınx