Genelde işçinin kendi isteği dışında işten ayrılmasıyla ödenen kıdem tazminatı, haklı fesih sebepleri ya da yasal durumun tanıdığı imkanlar çerçevesinde oluşan istisnalar dahilinde kendi isteğiyle istifa edenlere de veriliyordu. Yeni yasa çıktı. Geçtiğimiz günlerde bu istisnalar arasına yeni evlenen kadınlar da eklendi.
Alınan yeni karara göre; kadın işçilerin evlilik nedeni ile işten ayrılması durumunda, çalışma süresi baz alınarak kıdem tazminatı ödeniyor. Bu haktan yararlanmak isteyen kadın işçilerin ise evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içinde iş sözleşmesini feshetmesi ve kıdem tazminatını işverenden talep etmesi gerekiyor. Ancak resmi evlilik tarihi, 1 yıllık sürenin başlangıç tarihi olarak kabul ediliyor. Yapılan duyurular üzerine merak edilenler arasında ihbar hakkı da var. İşçi ya da işveren ihbar tazminatı talep edebilir mi? Şartları nelerdir? Başka hangi durumlarda kıdem tazminatı alınabilir? İşte, detaylar…
Kıdem tazminatı genellikle işçinin kendi iradesi dışında işten ayrılması durumunda ödeniyor. Ancak, yeni yasa ile birlikte, evlilik nedeniyle işten ayrılan kadınlar da kıdem tazminatına hak kazanacak. Geçtiğimiz günlerde bu önemli değişiklik yürürlüğe girdi.
Yeni düzenlemeye göre, kadın işçiler evlilik nedeniyle işten ayrıldıklarında, çalıştıkları süre göz önünde bulundurularak kıdem tazminatı alacaklar. Bu haktan yararlanmak isteyen kadınların, evlilik tarihinden itibaren bir yıl içinde iş sözleşmelerini feshetmeleri ve tazminat talep etmeleri gerekecek. Burada dikkate alınması gereken nokta, resmi evlilik tarihinin 1 yıllık sürenin başlangıcı olarak kabul edilmesidir.
İhbar Tazminatı Hakkı
Evlilik sebebiyle işten ayrılan çalışanlar, işverene evlilik cüzdanlarının bir örneğini sunarak yazılı bir talepte bulunmalıdır. Bu durumda işçi ya da işverenin ihbar tazminatı talep etme hakkı bulunmamaktadır ve ihbar süresi uygulanmaz.
Evlilik nedeniyle iş akdini sonlandıran kadın, yeni bir işte çalışmakta özgürdür. Ancak, yalnızca kıdem tazminatı almak amacıyla evlenip boşanma durumu tespit edilirse, işveren bu tazminatı geri talep edebilir ve mahkeme süreci başlatabilir.
Kıdem Tazminatı Hesaplama Yöntemi
Kıdem tazminatı, çalışılan yıl sayısına göre hesaplanmaktadır ve brüt maaş üzerinden belirlenir. Örneğin, 20.002 lira asgari ücretin brüt tutarı üzerinden hesaplanan kıdem tazminatı, 41.828 lira ile sınırlıdır. Unutulmaması gereken, bu tutardan damga vergisi olarak binde 7.59 kesileceğidir.
Prim Etkisi
8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olan ve 15 yıl 3600 gün sigortalılık süresini dolduran kadın çalışanlar, SGK’ya işyerinin talep ettiği yazıyı sunarak istifa etmeleri durumunda kıdem tazminatına hak kazanabilirler. 9 Eylül 1999 tarihinden sonra işe başlayanlar içinse iki koşul gereklidir: 7000 gün prim süresinin dolması ya da 25 yıllık sigortalılık süresiyle birlikte en az 4500 gün prim ödenmiş olması.