USD34,20
EURO37,53
GR. ALTIN2.876,61
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Evlenerek İşten Ayrılan Kadınlar İçin Şartsız Tazminat Hakkı! Kıdem Tazminatı Yürürlükte Mi?

Evlenerek İşten Ayrılan Kadınlar İçin Şartsız Tazminat Hakkı! Kıdem Tazminatı Yürürlükte Mi?

featured
service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Genelde işçinin kendi isteği dışında işten ayrılmasıyla ödenen kıdem tazminatı, haklı fesih sebepleri ya da yasal durumun tanıdığı imkanlar çerçevesinde oluşan istisnalar dahilinde kendi isteğiyle istifa edenlere de veriliyordu. Yeni yasa çıktı. Geçtiğimiz günlerde bu istisnalar arasına yeni evlenen kadınlar da eklendi.

Alınan yeni karara göre; kadın işçilerin evlilik nedeni ile işten ayrılması durumunda, çalışma süresi baz alınarak kıdem tazminatı ödeniyor. Bu haktan yararlanmak isteyen kadın işçilerin ise evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içinde iş sözleşmesini feshetmesi ve kıdem tazminatını işverenden talep etmesi gerekiyor. Ancak resmi evlilik tarihi, 1 yıllık sürenin başlangıç tarihi olarak kabul ediliyor. Yapılan duyurular üzerine merak edilenler arasında ihbar hakkı da var. İşçi ya da işveren ihbar tazminatı talep edebilir mi? Şartları nelerdir? Başka hangi durumlarda kıdem tazminatı alınabilir? İşte, detaylar…

Kıdem tazminatı genellikle işçinin kendi iradesi dışında işten ayrılması durumunda ödeniyor. Ancak, yeni yasa ile birlikte, evlilik nedeniyle işten ayrılan kadınlar da kıdem tazminatına hak kazanacak. Geçtiğimiz günlerde bu önemli değişiklik yürürlüğe girdi.

Yeni düzenlemeye göre, kadın işçiler evlilik nedeniyle işten ayrıldıklarında, çalıştıkları süre göz önünde bulundurularak kıdem tazminatı alacaklar. Bu haktan yararlanmak isteyen kadınların, evlilik tarihinden itibaren bir yıl içinde iş sözleşmelerini feshetmeleri ve tazminat talep etmeleri gerekecek. Burada dikkate alınması gereken nokta, resmi evlilik tarihinin 1 yıllık sürenin başlangıcı olarak kabul edilmesidir.

İhbar Tazminatı Hakkı

Evlilik sebebiyle işten ayrılan çalışanlar, işverene evlilik cüzdanlarının bir örneğini sunarak yazılı bir talepte bulunmalıdır. Bu durumda işçi ya da işverenin ihbar tazminatı talep etme hakkı bulunmamaktadır ve ihbar süresi uygulanmaz.

Evlilik nedeniyle iş akdini sonlandıran kadın, yeni bir işte çalışmakta özgürdür. Ancak, yalnızca kıdem tazminatı almak amacıyla evlenip boşanma durumu tespit edilirse, işveren bu tazminatı geri talep edebilir ve mahkeme süreci başlatabilir.

Kıdem Tazminatı Hesaplama Yöntemi

kıdem tazminatı hesaplama

Kıdem tazminatı, çalışılan yıl sayısına göre hesaplanmaktadır ve brüt maaş üzerinden belirlenir. Örneğin, 20.002 lira asgari ücretin brüt tutarı üzerinden hesaplanan kıdem tazminatı, 41.828 lira ile sınırlıdır. Unutulmaması gereken, bu tutardan damga vergisi olarak binde 7.59 kesileceğidir.

Prim Etkisi

8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olan ve 15 yıl 3600 gün sigortalılık süresini dolduran kadın çalışanlar, SGK’ya işyerinin talep ettiği yazıyı sunarak istifa etmeleri durumunda kıdem tazminatına hak kazanabilirler. 9 Eylül 1999 tarihinden sonra işe başlayanlar içinse iki koşul gereklidir: 7000 gün prim süresinin dolması ya da 25 yıllık sigortalılık süresiyle birlikte en az 4500 gün prim ödenmiş olması.

Diğer Tazminat Hakkı Durumları

Kıdem tazminatı, eksik ve zamanında ödenmeyen maaşlar sebebiyle istifa durumlarında da talep edilebilir. Ayrıca, işverenin çalışanı ya da ailesinin onuruna dokunan sözler sarf etmesi, cinsel taciz ya da mobbing gibi psikolojik baskı uygulaması durumlarında da kıdem tazminatı hakkı doğmaktadır.
İşçinin, diğer çalışanlar tarafından cinsel tacize uğraması ve bu durumu işverene bildirmesine rağmen gerekli önlemlerin alınmaması da tazminat nedeni sayılmaktadır.
Evlenerek İşten Ayrılan Kadınlar İçin Şartsız Tazminat Hakkı! Kıdem Tazminatı Yürürlükte Mi?
Yorum Yap
Abone Ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Giriş Yap

Ankara Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

0
Düşüncelerinizi duymak isterim, lütfen yorum yapınx