İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özcan İnal, günümüzde birçok insanın karşılaştığı kronik yorgunluk ve unutkanlık gibi sorunların temelinde vitamin eksikliklerinin yatabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. Dr. İnal, “Modern yaşamın hızlı temposu, yoğun çalışma koşulları ve stres, bireylerin yeterli ve dengeli beslenme konusunda zorluk çekmesine neden olmaktadır. Bu durum, uzun süreli fiziksel ve zihinsel yorgunluk ile unutkanlık gibi sorunların vitamin eksikliklerinden kaynaklanabileceğini göstermektedir. Bu tür yakınmalarla karşılaşanların mutlaka bir uzmana başvurması gerektiğini vurguluyorum” diyor.
Dr. İnal, taze sebze ve meyve ile beslenen, yeterli miktarda et ve hayvansal gıdalar tüketen bireylerde genellikle vitamin eksikliğinin gözlemlenmediğini belirtiyor. Ancak hatalı beslenme, gebelik, emzirme, ameliyat süreçleri, ağır stres ve bazı hastalıklar vitamin eksikliklerine yol açabiliyor. Vitaminlerin öncelikle sağlıklı beslenme yoluyla alınmasının gerektiğini ifade eden Dr. İnal, “Bununla birlikte, bazı durumlarda takviye edici preparatlar kullanmak da kaçınılmaz olabilir. Ancak gelişigüzel takviye kullanmaktan kaçınılmalıdır!” diyor.
Takviyelerin, doğal beslenmenin bir parçasıymış gibi gereksiz yere alınmaması gerektiğini vurgulayan Dr. İnal, “Unutulmamalıdır ki vitaminlerdeki aşırılıklar da sağlığımıza zarar verebilir. Bu nedenle, takviye kullanımı mutlaka bir hekimin tavsiyesi doğrultusunda gerçekleştirilmelidir” şeklinde açıklama yapıyor.
Vitamin Eksikliğine İşaret Eden Belirtiler
Dr. Özcan İnal, vitamin eksikliğine işaret eden on önemli belirtiyi ve bu vitaminlerin hangi besinlerde bulunduğunu aktarıyor:
1. Uzun Süreli Yorgunluk
Uzun süreli zihinsel yorgunluk, B1, B12 veya C vitamini eksikliğinin bir göstergesi olabilir. Dr. İnal, beynin enerji üretimi için B1 vitaminine ihtiyaç duyduğunu belirterek, “B12 eksikliği ise unutkanlık, baş dönmesi ve entelektüel becerilerde yavaşlama ile kendini gösterebilir. C vitamini, demir emilimini artırarak enerji seviyelerini etkiler; dolayısıyla eksikliği zihinsel yorgunluğa yol açabilir” diyor.
Hangi besinlerde bulunuyor?
- B1 (Tiamin) vitamini: Tahıllar, et, süt, yumurta, sakatat, balık, baklagiller, kuruyemişler (fındık, ceviz, ay çekirdeği)
- B12 vitamini: Kırmızı et, yumurta, balık, süt ve ürünleri, ıspanak, pancar
- C vitamini: Turunçgiller, çilek, kuşkonmaz, maydanoz, roka, kırmızıbiber, domates, brokoli
2. Tırnak ve Saç Sorunları
Kırılgan tırnaklar ve saçlarda kepeklenme, dökülme gibi sorunlar H vitamini, diğer adıyla biotin (B7) eksikliğinden kaynaklanabilir.
Hangi besinlerde bulunuyor?
- Baklagiller, yumurta sarısı, karaciğer, fındık, ıspanak, yulaf, buğday
3. Aşırı Adet Kanamaları
Uzun süren adet kanamaları, diş eti ve burun kanamaları K vitamini eksikliğini gösterebilir.
Hangi besinlerde bulunuyor?
- Et, yumurta, sakatatlar, ıspanak, brokoli, domates, maydanoz, marul, lahana, bezelye, nar, kivi, çilek, avokado, böğürtlen
4. Kas Kaybı ve Güçsüzlüğü
Kas kaybı ve güçsüzlük E vitamini eksikliğinin bir belirtisi olabilir. E vitamini, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de önemli bir rol oynar.
Hangi besinlerde bulunuyor?
- Ayçiçeği, fıstık, ceviz, avokado, kivi, mango, badem, karalahana, zeytinyağı
5. Kemik Ağrıları
Tüm vücutta yaygın kemik ağrıları ve kemik erimesi, D vitamini eksikliğine işaret edebilir. D vitamini eksikliği bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebilir ve kronik yorgunluk, uyku bozuklukları gibi sorunları beraberinde getirebilir.
Hangi besinlerde bulunuyor?
- Somon, uskumru, sardalya balığı, kırmızı et, karaciğer, yumurta sarısı, süt ürünleri, maydanoz, ısırgan otu
6. Dilde ve Deride Çatlaklar
Dilde ve deride çatlaklar B6 vitamini eksikliğinin habercisi olabilir. B6 vitamini eksikliğinde hücre yenilenmesi gecikir ve bu durum çatlaklar ile egzama gibi deri hastalıklarına yol açabilir.
Hangi besinlerde bulunuyor?
- Kırmızı et, beyaz et, karaciğer, balık, kırmızıbiber, ıspanak, tahıl ürünleri, kümes hayvanları, yumurta, nohut
7. Görme ile İlgili Sorunlar
Çeşitli göz ve görme sorunları A vitamini eksikliğinden kaynaklanabilir. A vitamini eksikliği, göz akının kurumasına ve gece körlüğüne neden olabilir.
Hangi besinlerde bulunuyor?
- Karaciğer, balık yağı, süt, tereyağı, yumurta, havuç, koyu yeşil yapraklı sebzeler
8. El ve Ayaklarda Karıncalanma
El ve ayaklarda nöropati (uyuşma, karıncalanma, yanma hissi) B12 eksikliğini gösterebilir. Dr. İnal, B12 eksikliğinin unutkanlık ve baş dönmesine de yol açabileceğini vurguluyor.
Hangi besinlerde bulunuyor?
- Kırmızı et, balık, süt ve ürünleri, yumurta, koyu renkli yapraklı sebzeler
9. Sık Sık Enfeksiyon Geçirmek
A, B6, C, D ve E vitaminleri, bağışıklık sisteminin temel unsurlarını oluşturur. Bu nedenle, sık geçirilen viral hastalıklarda ve uzayan iyileşme süreçlerinde bu vitamin eksikliklerinin akla gelmesi gerekmektedir.
Hangi besinlerde bulunuyor?
- Kırmızı et, karaciğer, yumurta, tahıl ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller, avokado, mango
10. Cilt Altında Morarmalar
C vitamini eksikliği, kolajen üretiminde yetersizlik yaratarak cilt altında kanamalar ve morluklar oluşmasına neden olabilir. C vitamini eksikliğinde hidroksillenme bozukluğu, vücuttaki kollajen bağ dokularının zayıflamasına yol açabilir.
Hangi besinlerde bulunuyor?
- Turunçgiller, çilek, kuşkonmaz, maydanoz, roka, kırmızıbiber, domates, brokoli